23. marec 2012
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Dva dela prosta praznična dneva manj

Vlada namerava z varčevalnimi ukrepi poseči tudi v dela proste dneve. Z ukinitvijo dveh doslej dela prostih prazničnih dni – 2. januar in 2. maj naj bi po ocenah vlade BDP zrasel za 1% oziroma za 350 milijonov evrov. Praznike in dela proste dneve ureja Zakon o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji (ZPDPD).

Vlada RS je na včerajšnji redni seji med drugim sklenila, da se zaradi varčevanja do konca leta organizirata samo še dve državni proslavi in sicer proslava ob dnevu državnosti ter proslava dnevu samostojnosti in enotnosti, proslavi ob dnevu upora proti okupatorju in ob dnevu reformacije pa se ukineta, kar bo pomenilo 250 tisoč evrov proračunskega prihranka.

Poslanci so na včerajšnji izredni seji DZ soglasno potrdili noveli zakona o davku od dohodkov pravnih oseb in zakona o dohodnini. Noveli se nanašata na davčne olajšave za tovorna vozila z okolju bolj prijaznimi motorji, ki jih lahko davčni zavezanci izkoristijo pri obračunu davčne obveznosti za leto 2011.

Obrambni minister Aleš Hojs je v Bruslju generalnemu sekretarju zveze Nato Andersu Foghu Rasmussenu povedal, da Slovenija kljub zavezi prejšnje vlade letos in verjetno niti prihodnje leto ne bo mogla obdržati višine obrambnega proračuna pri 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda. Slovenski obrambni proračun je bil ena od tem, ki so Rasmussena najbolj zanimale, je povedal minister Hojs po prvem srečanju z generalnim sekretarjem zavezništva. "Tu moje besede niso mogle biti prav spodbudne," je dejal Hojs.

Nadzor nad premoženjskim stanjem funkcionarjev v Sloveniji danes velja za primer slabe in neučinkovite prakse, je na novinarski konferenci opozoril predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič. V kratkem zato namerava predstaviti predloge zakonskih sprememb. Komisija je sicer danes predstavila izsledke poročil funkcionarjev.

Hrvaška vlada je odobrila 200.000 evrov iz proračunske rezerve za predplačilo stroškov, ki so nujni za začetek delovanja arbitražnega sodišča, ki bo dokončno odločilo o meji med Slovenijo in Hrvaško. Denar bo dobilo zunanje ministrstvo, ki ga bo nato nakazalo na račun arbitražnega sodišča v Haagu. Zunanji minister Karl Erjavec je po ponedeljkovem srečanju s hrvaško kolegico Vesno Pusić v Zagrebu napovedal, da se bo v kratkem sešla skupina, ki se ukvarja s vprašanjem vsebine spora in memorandumom.

Vlada je izdala spremembo uredbe o izvajanju odločbe Evropske komisije o prepovedi dajanja na trg proizvodov, ki vsebujejo dimetil fumarat. Gre za biocid, ki preprečuje plesni, da poškoduje usnjeno pohištvo ali obutev med skladiščenjem ali prevozom v vlažnem podnebju, raziskave pa so pokazale, da lahko resno škodi zdravju potrošnikov.

Nemško sodišče je moškega, rojenega v Siriji, obsodilo na petletno zaporno kazni, ker je na spletu objavljal sovražno propagando teroristične mreže Al Kaida, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Obsojenec naj bi bil privrženec terorističnih vodij, kot je bil Osama bin Laden. Sodišče v mestu Koblenz na zahodu Nemčije je 26-letnega študenta Hussama S. obsodilo zaradi podpiranja in oglaševanja teroristične organizacije. Med vsebinami, ki jih je objavljal med letoma 2007 in 2009, so bili številni video posnetki Al Kaide z nemškimi podnapisi. Dva posnetka sta prikazovala obglavljenje ameriških talcev v Iraku. (TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
24.3.2012 Merila za visokošolsko transnacionalno izobraževanje (RS 18-695/2012) Začne veljati
24.3.2012 Navodilo o vsebini in formatu vizuma (RS 43-1932/2004) Se preneha uporabljati
24.3.2012 Pravilnik o vsebini in formatu prošnje za izdajo vizuma za dolgoročno bivanje ter o vsebini in formatu garantnega pisma (RS 18-732/2012) Začne veljati
24.3.2012 Pravilnik o vsebini, formatu in načinu razveljavitve vizuma (RS 18-733/2012) Začne veljati

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 23.3.2012 - 23.3.2012 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU   1 novost 2 novosti 5 novosti 7 novosti 2 novosti
2. UPRAVNO PRAVO            
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO           1 novost
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV   1 novost   2 novosti    
5. JAVNE FINANCE   4 novosti 4 novosti     2 novosti
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   5 novosti   2 novosti 2 novosti  
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI         1 novost  
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA            
9. ZDRAVSTVENI SISTEM            
10. MEDNARODNI ODNOSI         2 novosti  
11. OBČINE