Dnevne zakonodajne novosti / 19. september 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Svetniki za ustavno presojo omejitve nepremičninskih provizij
Tema dneva

Državni svet je vložil zahtevo za oceno ustavnosti in predlog za začasno zadržanje izvajanja novele zakona o nepremičninskem posredovanju. Novela po mnenju svetnikov med drugim v svobodo ravnanja na premoženjskem področju posega z omejitvijo posredovanja pri najemni pogodbi, kjer lahko zdaj provizija znaša največ znesek ene mesečne najemnine. Ustavnemu sodišču predlagajo, naj zadevo obravnava prednostno. Pobudo za ustavno presojo je sicer že avgusta na ustavno sodišče naslovilo tudi okoli 60 družb za nepremičninsko posredovanje.(več)

SAB bo zbiral podpise za referendum o financiranju osnovnih šol
V SAB želijo zagato o financiranju zasebnih šol rešiti s pomočjo referenduma. Na njem bi volivce vprašali, ali se strinjajo, da se v ustavi jasno zapiše, da je država dolžna financirati samo javne osnovne šole. Podpise v podporo odločitvi za referendum bodo v Ljubljani po načrtu začeli zbirati konec meseca, zatem pa tudi drugje po državi.(več)

V strankah dvomi o primernosti referenduma
V koaliciji večinoma dvomijo, da bi posvetovalni referendum o financiranju osnovnega šolstva rešil nastalo zagato. V Levici načelno podpirajo predlog SAB, po oceni koalicijske SMC pa gre za "zapravljanje časa in davkoplačevalskega denarja". S predlaganim referendumskim vprašanjem ne bomo rešili vprašanja, kako uresničiti ustavno odločbo, menijo v LMŠ.(več)

Predlog sprememb zdravstvenega zavarovanja vsebinsko usklajen
Poslanec Levice Matej T. Vatovec je po včerajšnjem usklajevanju koalicije in Levice o predlogu sprememb zakona o zdravstvenem zavarovanju in ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja dejal, da so zaprli vse člene zakona in torej uskladili način prenosa v obvezno zavarovanje. Hkrati pa je dodal, da finančna konstrukcija ostaja odprta.(več)

Komisija za nadzor javnih financ predlaga revizijo vseh naročil 2TDK
Komisija DZ za nadzor javnih financ je ob prisotnosti ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek nadaljevala v začetku meseca začeto in prekinjeno sejo na temo vodenja velikih infrastrukturnih projektov. Med drugim je predlagala računskemu sodišču, da preveri vsa javna naročila družbe 2TDK v povezavi z izgradnjo drugega tira Divača-Koper.(več)

KPK naj bi podatke o honorarjih pridobila na sporen način
Na Okrožnem sodišču v Ljubljani je bila v tožbi nekdanje ministrice za izobraževanje Stanke Setnikar Cankar zoper KPK zaslišana informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Med drugim je povedala, da je bila pridobitev podatkov o honorarjih Setnikar Cankarjeve in drugih marca 2015 s strani KPK sporna, ker KPK pred tem ni izpeljala nobenega postopka.(več)

Delež poplačila upnikov v prisilnih poravnavah ni v rokah sodišča
Predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik je v luči odpisa dolga podjetjem iz kroga družine ljubljanskega župana Zorana Jankovića pojasnil, da delež poplačila upnikov v poenostavljenih prisilnih poravnavah določa zakon. Sodišče izda sklep o potrditvi, če je bila zahteva vložena v roku in se je z njo strinjal zahtevan delež upnikov.(več)

KPK preučuje morebiten konflikt interesa v primeru Črnčec
KPK po poročanju POP TV preučuje morebiten konflikt interesa državnega sekretarja v kabinetu premiera Marjana Šarca Damirja Črnčeca zaradi povezave njegovega zavoda Iglu z ameriškim Westinghouseom, ki je največji dobavitelj Neka in bi lahko, če bi se Slovenija odločila zgraditi drugi blok nuklearke, bil v igri tudi pri dobavi za drugi blok.(več)

Novičeva obramba predlaga prenos krajevne pristojnosti
Obramba Milka Noviča, ki je bil aprila na ljubljanskem okrožnem sodišču oproščen obtožbe umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, je predlagala prenos krajevne pristojnosti za obravnavo pritožbe. Obramba zaradi ohranitve videza nepristranskosti predlaga, da o primeru ne bi razsojalo ljubljansko višje sodišče, poroča Dnevnik.(več)