Dnevne zakonodajne novosti / 4. marec 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Janša mora v 15 dneh predlagati nove ministre
Tema dneva

Predsednik SDS Janez Janša je včeraj v državnem zboru na tajnem glasovanju dobil mandat za sestavo nove vlade. Podprlo ga je 52 poslancev, 31 jih je glasovalo proti, ena glasovnica je bila neveljavna. Po izvolitvi je tudi že prisegel kot novi predsednik vlade, ki bo dobri dve leti vodil vladno koalicijo strank SDS, SMC, NSi in DeSUS. DZ je tako Janši podelil njegov tretji premierski mandat, tokratna vlada pa bo peta vlada, ki mandata ne bo nastopila po volitvah. Imenovanje ministrov mora Janša zdaj predlagati najpozneje v 15 dneh.(več)

Židan odstopil z mesta predsednika DZ
Dejan Židan je po izvolitvi novega premierja Janeza Janše odstopil z mesta predsednika DZ. Kot je pojasnil pred poslanci, je to storil zato, "ker novi, porajajoči se koaliciji ne želim biti v napoto". Mesto predsednika DZ bo po kadrovskem razrezu koalicije SDS, SMC, NSi in DeSUS namreč pripadlo SMC.(več)

DS marca o novem predlogu zakona za kredite v frankih
Državni svet bo po navedbah Združenja frank 18. marca obravnaval spremenjen predlog zakona za reševanje problematike kreditov v frankih. Predlog državnega sveta, ki ga je DZ zavrnil konec lanskega oktobra, so spremenili tako, da ta ne bo več zahteval konverzije v evrske kredite, temveč bo uvedel limit tečaja.(več)

Zdravniki specializanti znova do receptov za osebno rabo
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je s spremembami pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja ponovno omogočil, da se recepti za osebno uporabo, ki jih plača ZZZS, dodelijo tudi zdravnikom specializantom in zdravnikom sekundarijem z opravljenim strokovnim izpitom, ne le tistim z licenco zdravniške zbornice.(več)

V GZS za debirokratizacijo, a previdni glede bolniške brez zdravnika
Več predlogov v koalicijski pogodbi, med njimi debirokratizacija, je dobrih, nekateri, kot je koriščenje treh dni bolniške odsotnosti brez obiska zdravnika, pa terjajo veliko previdnosti, je ob imenovanju Janeza Janše za mandatarja za STA ocenila generalna direktorica GZS Sonja Šmuc. Upa tudi na primeren socialni dialog.(več)

ZSSS: Kršitve v petini primerov izplačil minimalne plače
Prejemniki minimalne plače, ki so februarja to plačo prvič dobili izplačano po novih predpisih, so večinoma razočarani, ugotavljajo v ZSSS. Ob pregledu plačilnih list so ugotovili okoli 20 odstotkov zakonskih kršitev, tudi delodajalci, ki zakona niso kršili, pa so z različnimi manevri dosegli, da zvišanje plač ni bilo tolikšno, kot bi lahko bilo.(več)

Nov razpis za evropsko financiranje brezplačnega dostopa do spleta
Objavljen je četrti javni razpis za vzpostavitev brezplačnih javnih dostopnih točk do brezžičnega interneta, nanj pa se lahko prijavijo tudi tiste občine, ki so bile doslej na razpisih neuspešne, so sporočili z ministrstva za javno upravo. Prijave bodo možne 17. in 18. marca, izbor pa bo potekal po sistemu kdor prvi pride, prvi melje.(več)

Požarju zaradi članka o očetu Melanie Trump sodni opomin
Bojanu Požarju je bil zaradi njegovega članka o očetu Melanie Trump Viktorju Knavsu, ki ga je objavil na portalu pozareport.si, v kazenskem postopku na prvi stopnji izrečen sodni opomin, je včeraj objavil na družbenem omrežju Twitter. Vendar pa se bo pritožil, je napovedal.(več)

Janković in soobtoženi niso priznali krivde v zadevi Stožice
Ljubljanski župan Zoran Janković in šest soobtoženih je na ljubljanskem okrožnem sodišču včeraj zanikalo očitana kazniva dejanja v zadevi Stožice, v kateri jih specializirano državno tožilstvo preganja zaradi očitkov o oškodovanju evropskih sredstev in preslepitvi bank pri pridobivanju posojil za gradnjo športno-trgovskega centra.(več)