Dnevne zakonodajne novosti / 11. avgust 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 32 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Od danes spremembe pravil v cestnem prometu
Tema dneva

Danes je začela veljati novela zakona o pravilih cestnega prometa, ki med drugim znižuje kazni za prehitro vožnjo in zvišuje kazni za telefoniranje med vožnjo. Uvaja tudi možnost dovoljenja za zavijanje desno pri rdeči luči na semaforju, a le, če bo to dovoljeval poseben prometni znak. Ta bo kvadraten, na njem pa bo narisana zelena puščica z belo obrobo, in sicer na črni podlagi. Novela opredeljuje tudi pogoje za udeležbo lahkih motornih vozil v prometu, kamor med drugim sodijo električni skiroji in rolke na električni pogon.(več)

Ministrstvo v ocenjevanje škode v gospodarstvu po julijskem neurju
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je začelo zbirati vloge oškodovancev zaradi neurij s poplavami 18. julija. Ti morajo oceno škode poslati na ministrstvo do 25. avgusta. S tem bo to lahko ocenilo neposredno škodo v gospodarstvu, so sporočili z ministrstva.(več)

Veljati je začela novela zakona o kmetijstvu
Od danes velja novela zakona o kmetijstvu, ki jo je DZ sprejel brez glasu proti. Z novelo se natančneje določa, kdo je upravičenec za ukrepe kmetijske politike, poročanje o stanju organske snovi za oceni emisij in odvzemov toplogrednih plinov iz kmetijstva, uvaja se spremljanje stanja kmetijskih tal in ureditev gojenja.(več)

V veljavi tudi novela glede financiranja zasebnih osnovnih šol
Danes je začela veljati tudi novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki uresničuje ustavni odločbi glede financiranja zasebnih osnovnih šol. Novela predvideva, da država zagotovi 100 odstotkov sredstev za obvezni program in 85 odstotkov sredstev za izvajanje razširjenega programa v zasebnih osnovnih šolah.(več)

V Srebrni niti pozvali k dostopnejšemu in boljšemu javnemu zdravstvu za vse
V Srebrni niti od pristojnih zahtevajo dostop do osebnega družinskega zdravnika in krepitev javne mreže ter javnega zdravstvenega sistema za vse. Pozive, ki zadevajo predvsem problematiko dostopnosti zdravstvenih storitev za starejše, so strnili v šest zahtev, s katerimi želijo prispevati k zdravju družbe, so zapisali.(več)

V veljavo paket finančnih zakonov
Danes so začeli veljati zakon o bonitetnem nadzoru investicijskih podjetij, novela zakona o trgu finančnih instrumentov ter zakon o hipotekarni in komunalni obveznici. Slednji se bo začel uporabljati 8. julija 2022. Gre za paket treh finančnih zakonov, ki so v slovenski pravni red prenesli več evropskih direktiv.(več)

Zpiz pojasnil pogoje za uveljavljanje invalidnin zaradi bolezni in poškodb zunaj dela
V Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje navajajo, da je pogoj za pridobitev pravice do invalidnine za telesno okvaro, ki je posledica bolezni ali poškodbe zunaj dela, vsaj 50-odstotna telesna okvara zavarovanca, hkrati mora imeti zavarovanec ob nastanku okvare dopolnjeno pokojninsko dobo, določeno za pridobitev pravice do invalidske pokojnine.(več)

Avtocestna policija na ljubljanski avtocestni povezavi aktivno proti kršiteljem
Ljubljanska avtocestna policija je doslej opravila več nadzorov, zadnjega v ponedeljek. Ustavili so preko 100 tovornih vozil in avtobusov ter ugotovili nad 30 kršitev, med drugim preobremenjena vozila, vožnjo pod vplivom alkohola ali brez vozniškega dovoljenja. Nadzori so po oceni inšpektorja Matije Mandlja učinkoviti in bodo z njimi nadaljevali.(več)

EU po zamrznitvi letov iz Iraka v Belorusijo poroča o znatnem upadu nezakonitih migracij v Litvo
Po zamrznitvi vseh letov iz Iraka v Belorusijo konec minulega tedna je število prihodov nezakonitih migrantov v Litvo znatno upadlo, so včeraj sporočili v Evropski komisiji. Minuli konec tedna so zabeležili le štiri nezakonite prihode.(več)

Amazon kupcem v primeru nevarnega blaga obljublja odškodnino
Ameriški spletni trgovec Amazon se je zavezal, da bo neposredno plačeval odškodnino kupcem, ki jih je poškodovalo blago z napako, kupljeno pri neodvisnih trgovcih na Amazonovi spletni trgovini Amazon.com.(več)