Dnevne zakonodajne novosti / 20. junij 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 90/2022 z dne 5.7.2022
TEMA DNEVA
Koalicija vložila predlog novele zakona o nalezljivih boleznih
Tema dneva

Koalicijske poslanske skupine Svoboda, SD in Levica so v DZ vložile predlog novele zakona o nalezljivih boleznih. Predlagana zakonodaja je koalicijsko usklajena in sledi rešitvam, ki so jih pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije, dodanih je le nekaj nomotehničnih popravkov. Cilj zakona je v čim krajšem roku odpraviti neskladje 39. člena zakona z ustavo, ki ga je pred dobrim letom ugotovilo ustavno sodišče. Premier Golob pričakuje, da bo novelo DZ sprejel še pred parlamentarnimi počitnicami.(več)

V javni razpravi predlog novele zakona o gospodarskih družbah
V enomesečni javni razpravi, do 18. julija, je osnutek predloga novele zakona o gospodarskih družbah, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. S predlogom novele želijo v slovenski pravni red delno prenesti dve evropski direktivi, hkrati pa novela prinaša tudi trajno podlago za virtualne skupščine delničarjev.(več)

Novela zakona o sodelovanju med nacionalnimi organi na področju varstva potrošnikov v javni obravnavi
V enomesečni javni razpravi je tudi osnutek predloga novele zakona o izvajanju uredbe EU o sodelovanju med nacionalnimi organi, odgovornimi za izvrševanje zakonodaje o varstvu potrošnikov. S predlogom želijo ustrezneje definirati ukrep začasnega izbrisa zapisa sistema domenskih imen.(več)

Stojmenova Duh napovedala novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti
Na službi vlade za digitalno preobrazbo pripravljajo novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Zdaj je večina denarja predvidena za nakup tehnološke opreme, z novelo pa bodo poskušali to spremeniti in zagotoviti več denarja za tečaje osnovnih digitalnih veščin, je povedala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.(več)

Ta teden v parlamentu: Odločitev o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o zakonu o vladi
Iztekel se je 30-dnevni rok, po preteku katerega lahko DZ obravnava predlog SDS za razpis posvetovalnega referenduma o zakonu o vladi, in poslanci bodo o tem odločali jutri na izredni seji. V četrtek bi nato lahko glasovali tudi o samem zakonu. Sestal se bo tudi klub parlamentark, DZ pa bo teden sklenili s slavnostno sejo ob dnevu državnosti.(več)

Ta teden na sodiščih: Sojenje uradniku tožilstva in izrek kazni zakoncema Tuš
Na sodiščih je za ta teden sklicanih kar nekaj odmevnejših sodnih obravnav. Na ljubljanskem sodišču bo predobravnavni narok v zadevi, v kateri uradniku na državnem tožilstvu očitajo zlorabo osebnih podatkov, neuradno podatkov Zorana Jankovića. Na celjskem sodišču bodo izrekli kazen zakoncema Tuš.(več)

Danes uvodno srečanje predstavnikov vlade in sindikatov javnega sektorja
Predstavniki vlade in reprezentativnih sindikatov javnega sektorja se bodo danes sestali na uvodnem srečanju. Na vladni strani se bo srečanja po napovedih poleg ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, ki bo vodila vladno pogajalsko skupino, udeležil tudi premier Robert Golob. Dogovorili naj bi se o vsebini in načinu dela v prihodnje.(več)

Vasilka Sancin ni bila izvoljena za nov mandat v odboru ZN za človekove pravice
Slovenska mednarodna pravnica Vasilka Sancin ni bila izvoljena za nov mandat v odboru ZN za človekove pravice. Njena kandidatura, ki jo je po zavračanju prejšnje vlade nova podprla v začetku junija, je bila oddana kot zadnja in po izteku roka, za devet prostih mest pa se je potegovalo 17 kandidatov.(več)

Zdravniška zbornica za ponovno uvedbo kratkotrajnih bolniških brez obiska zdravnika
Zdravniška zbornica Slovenije je vlado pozvala k razmisleku, da bi znova uvedla možnost kratkotrajne bolniške odsotnosti brez obiska zdravnika. Ocenjujejo namreč, da gre pri pisanju potrdil za do tridnevne odsotnosti za povsem birokratsko obremenitev zdravstva, za katero mora zdravstveno osebje namenjati čas po nepotrebnem.(več)

Komisija s prvo analizo predlogov konference o prihodnosti Evrope
Evropska komisija predstavila prvo analizo predlogov, ki so jih državljani Evropske unije podali v okviru konference o prihodnosti Evrope. Analizo je razdelila na predloge, ki so naslovljeni že v veljavnih ukrepih, na tiste, ki so v obravnavi, in tiste, ki jih bo še predlagala.(več)