Dnevne zakonodajne novosti / 16. november 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Pogoj PCT za dostavo hrane le ni potreben
Tema dneva

Inšpektorji so pri nadzoru upoštevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) gostince in uporabnike doslej opozarjali, da morajo pogoj spoštovati tudi ob dostavi in prevzemu hrane, čemur so nasprotovali v OZS, včeraj pa je prišlo do spremembe. Kot je poročal spletni portal 24ur.com, so namreč na pristojni inšpekciji pojasnili, da je dostava izjema v skladu s petim odstavkom tretjega člena vladnega odloka. Dostava tako spada v kategorijo nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami.(več)

Odbor DZ skozi predlog novele zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije
Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je za plenarno sejo DZ pripravil novelo zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije. Ta med drugim uvaja manjše spremembe, ki so potrebne za pravilni prenos evropske direktive o spodbujanju uporabe energije iz obnovljivih virov.(več)

Zagovornik načela enakosti z več priporočili za izboljšavo zakona o dolgotrajni oskrbi
Pri zagovorniku načela enakosti so pripravili več priporočil za izboljšavo predloga zakona o dolgotrajni oskrbi, ki čaka na obravnavo na pristojnem parlamentarnem odboru. Med drugim priporoča razjasnitev, v katerih delih se pravica do dolgotrajne oskrbe in pravica do osebne asistence stikata ali prekrivata in v katerih se razlikujeta.(več)

Do začetka leta 2023 za poslovne subjekte obvezno elektronsko vlaganje zahtevkov za povračilo nadomestila plače
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za poslovne subjekte, ki so vpisani v Poslovni register Ajpesa, postopoma uvaja obvezno elektronsko vlaganje zahtevkov za povračilo izplačanega nadomestila plače za bolniško odsotnost. Vlaganje teh je mogoče od leta 2017, obvezno pa bo postalo 1. januarja 2023, so sporočili.(več)

Civilnodružbena gibanja ponovno pozvala politiko k zagotovitvi čiste pitne vode v Anhovem
Predstavniki civilnodružbenih gibanj so včeraj ponovno pozvali poslance, da v četrtek podprejo dopolnilo, s katerim bi prebivalcem Anhovega zagotovili dostop do čiste pitne vode. Obenem so opozorili, da naj lokalna oblast, ki je v rokah stranke SD, ne zavlačuje in naredi vse, da se to dopolnilo sprejme, je povedala Nika Kovač z Inštituta 8. marec.(več)

Del opozicije želi na seji komisije DZ pojasnila o kadrovanju v Gen-I
Poslanske skupine SAB, LMŠ, SD, Levica in NeP so zaradi kadrovskih pretresov v energetiki vložile zahtevo za sklic nujne seje komisije DZ za nadzor javnih financ. Predlagajo več sklepov; od vlade med drugim pričakujejo, da prepreči oškodovanje družbe Gen-I in od SDH zahteva primerno ukrepanje, želijo pa si tudi pojasnil o poteku kadrovanja v Gen-I.(več)

Sindikati s pobudo za izplačilo nagrad ob koncu leta
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) tako kot vsako leto ta čas tudi letos poziva delodajalce, naj do konca leta v skladu z možnostmi in dogovori svojim zaposlenim izplačajo del plače iz naslova uspešnosti poslovanja, torej trinajsto plačo, božičnico ali letno nagrado.(več)

Društvo za preučevanje rib Slovenije pozdravlja zadnjo sodbo sodišča v zadevi HE Mokrice
Društvo za preučevanje rib Slovenije pozdravlja zadnjo sodbo upravnega sodišča v zadevi hidroelektrarna (HE) Mokrice, ki je odpravilo odločbo vlade o prevladi druge javne koristi nad koristjo ohranjanja narave in zadevo vrnilo v ponovni postopek. Sodba je potrdila nedopustno prakso ministrstva za okolje in prostor, so poudarili v društvu. Ministrstvo očitke zavrača.(več)

Bruselj z opominom Sloveniji zaradi nepravilnosti na področju boja proti terorizmu
Evropska komisija je v petek odločila, da proti Sloveniji začne postopek za ugotavljanje kršitev zaradi nepravilnega prenosa nekaterih elementov pravil EU o boju proti terorizmu. Slovenija ima sedaj na voljo dva meseca, da se odzove na uradni opomin komisije.(več)

EU potrdila pravni okvir za sankcioniranje odgovornih v Belorusiji za izkoriščanje migrantov
Zunanji ministri EU so potrdili razširitev pravnega okvira za sankcije proti posameznikom in podjetjem, ki bo omogočila kaznovanje odgovornih v Belorusiji za hibridne napade in izkoriščanje migrantov v politične namene. Dogovora o konkretnih imenih še ni, pričakuje se v prihodnjih tednih, za okoli 30 oseb in družb.(več)