Dnevne zakonodajne novosti / 19. junij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 3 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Od danes strožji ukrepi pri prehodu meje
Tema dneva

Vlada je ob naraščanju okužb z novim koronavirusom ter v želji kar najbolj zmanjšati nevarnost in možnost vnosa virusa iz tujine zaostrila nekatere ukrepe pri prehodu meje, ki so začeli veljati opolnoči. Po oceni pristojnih sicer še ne moremo govoriti o drugem valu epidemije, se pa nanj pripravljajo, tudi z izobraževanjem dodatnih kadrov. Poleg tega je Slovenija podaljšala seznam držav na rdeči listi, za katere veljajo omejitve za vstop v državo zaradi poslabšanih epidemioloških razmer. Na rdeči listi so po novem Bosna in Hercegovina, Kosovo in Srbija. Za vstop iz teh držav bo poslej obvezna karantena, tudi za državljane Slovenije.(več)

Od danes možno koriščenje turističnih bonov
Prebivalci Slovenije bodo ob dopustovanju v domači državi od danes lahko izkoristili turistične bone. Polnoletnim pripada vrednost 200 evrov, mladoletnim pa 50 evrov, izkoristiti pa jih bo mogoče do konca leta. Prvič bo mogoče z njimi plačati nočitev oz. nočitev z zajtrkom, opravljeno z danes na soboto.(več)

Podelitev spominskega znaka za boj proti covidu-19 odslej urejena z uredbo
Vlada je na včerajšnji seji potrdila uredbo o spominskem znaku »Za požrtvovalnost v boju proti COVID-19«. V skladu z njo bo spominski znak podeljen za požrtvovalno delo pri izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije covida-19, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.(več)

Vlada o gospodarskih temah
Vlada je na včerajšnji seji na podlagi tretjega protikoronskega paketa določila seznam pomembnih investicij, ki naj bi pospešile izhod iz krize po covidu-19. Na njem je trenutno 187 projektov v okvirni vrednosti 7,7 milijarde evrov. Med nanizanimi investicijami je najti skoraj vse večje trenutne načrtovane projekte, nekaj je tudi bolj dolgoročnih. Imenovala je tudi državno sekretarko na ministrstvu za finance.(več)

Trgovci za presojo ustavnosti vladnega odloka glede obratovalnega časa prodajaln
Člani Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) so na ustavno sodišče vložili pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka, ki prepoveduje obratovanje prodajaln na nedelje in dela proste dni. Zbornica je ob tem ponovno pozvala k takojšnjemu preklicu vladnega odloka, želi si, da bi bile prodajalne odprte že to nedeljo.(več)

Novela zakona o RTVS nekoliko presenetljivo primerna za drugo obravnavo
Državni zbor je z 48 glasovi za in 22 proti odločil, da je predlog novele zakona o RTVS, s katero LMŠ predlaga spremembo sestave in načina imenovanja članov programskega sveta zavoda, primeren za drugo obravnavo. Takšna odločitev je nekoliko presenetljiva, glede na to, da je poslanska razprava kazala, da zadostne podpore za predlog ne bo.(več)

Vladni noveli zakona o zaščiti živali podpora državnega zbora
Državni zbor je včeraj s 53 glasovi za in 17 proti po skrajšanem postopku sprejel vladno novelo zakona o zaščiti živali. Novela prinaša uskladitev slovenske zakonodaje z evropsko direktivo o zaščiti živali, ki se uporabljajo v znanstvene namene. Rok za implementacijo direktive se je sicer iztekel že aprila 2018.(več)

Pahor: Ne sme se zgoditi, da ne bi mogli izvesti verodostojnih volitev
Predsednik republike Borut Pahor je v nagovoru poslancem v DZ opozoril, da bo vsako odlašanje s spremembami volilne zakonodaje povečevalo nevarnost, da se bo država znašla v položaju, ko ne bo mogla izvesti verodostojnih volitev. "To bi našo državo pahnilo v ustavnopravno krizo in morda celo politični kaos. To se ne sme zgoditi," je dejal.(več)

SEU razsodilo, da madžarska zakonodaja o nevladnih organizacijah krši pravo EU
Madžarska zakonodaja o nevladnih organizacijah, ki se financirajo iz tujine, krši pravo EU, je včeraj razsodilo Sodišče EU. Odločitev sodišča po oceni poznavalcev pomeni nov poraz madžarskega premierja Viktorja Orbana na evropskem sodišču. Iz Budimpešte so se že odzvali, da bodo še naprej vztrajali pri transparentnosti financiranja.(več)

EU podaljšala sankcije proti Rusiji za leto dni
Evropska unija je včeraj za leto dni podaljšala sankcije proti Rusiji, ki jih je povezava sprejela zaradi nezakonite ruske priključitve polotoka Krim ob Črnem morju. Sankcije proti Rusiji bodo sedaj v veljavi do 23. junija prihodnje leto, so sporočili iz Sveta EU.(več)