Dnevne zakonodajne novosti / 13. maj 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 3 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 9/2020 z dne 14.2.2020
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za april 2019
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v mesecu aprilu 2019. V preteklem mesecu je začelo veljati ali se uporabljati 98 predpisov, 21 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 41 predpisov. Tako je na zadnji dan aprila veljalo 853 zakonov in 19.865 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Ta teden v parlamentu dve izredni seji
Poslance čakata dve izredni seji, na katerih bo beseda tekla o domnevnih zlorabah v pravosodju ter anomalijah v sistemu plač v javnem sektorju. Po ugrabitvi v Beli krajini bo na odboru za notranje zadeve razprava o ukrepih za zaščito schengenske meje, mandatno-volilna komisija pa se bo morda dotaknila poslanskega mandata Ferenca Horvatha.(več)

Levica za prenos nepremičnin z DUTB na stanovanjski sklad
Stranka Levica je pripravila predlog novele zakona, ki opredeljuje delovanje Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), po kateri bi DUTB stanovanja in stavbna zemljišča neodplačno prenesla na Stanovanjski sklad RS. Menijo, da bi lahko tako reševali težavo pomanjkanja najemnih stanovanj.(več)

SDS za povračilo škode nepoučenim vlagateljem
Poslanec SDS Jože Tanko je v parlamentarni postopek vložil predlog zakona, po katerem bi izbrisanim manjšinskim imetnikom delnic in obveznic bank v bančni sanaciji izplačali odškodnino. "Cilj zakona je povrniti škodo nepoučenim vlagateljem," izhaja iz predloga.(več)

Erjavcu interpelacija, Mahniča naznanili policiji
Poslanska skupina SDS je v petek vložila interpelacijo zoper ministra za obrambo Karla Erjavca. Med drugim mu očitajo zlorabo OVS, nezakonito razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske (SV) Mihe Škerbinca ter laži in zavajanje, je povedal poslanec Žan Mahnič. Tega pa je OVS zaradi izdaje tajnih podatkov naznanila policiji.(več)

Pahor predlagal člane Stalnega arbitražnega sodišča
Predsednik republike Borut Pahor je v petek predsedniku DZ Dejanu Židanu posredoval predlog, v katerem za tri prosta mesta člana ali članice Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu predlaga Ano Stanič, Jureta Vidmarja in Verico Trstenjak.(več)

Odškodnina zaradi slabih razmer na Povšetovi
Nekdanji kranjski prometni policist Igor Bavdek, ki zaradi uboja Tineta Resnika na Dobu prestaja 14 let in pol zaporne kazni, je državo tožil zaradi kršitev Evropske konvencije o človekovih pravicah, češ da so bile razmere v priporu na ljubljanski Povšetovi nečloveške. S tožbo je terjal 28.440 evrov odškodnine, uspelo pa mu je iztožiti 3800 evrov.(več)

Začetek sojenja za podkupovanje v zdravstvu
Ta teden prinaša več odmevnih obravnav na sodiščih po Sloveniji. V ponedeljek bo v Ljubljani potekal predobravnavni narok za radiologa Zorana Miloševiča in soobtožene v odmevni korupcijski aferi v zdravstvu. Poleg tega je za ponedeljek napovedan konec sojenja Michelu Stephanu, ki mu tožilstvo očita napeljevanje k uboju Janeza Plavca.(več)

Podaljšan nadzor na mejah
Šesterica evropskih držav je z včerajšnjim dnem obnovila nadzor na notranjih schengenskih mejah za novih šest mesecev. Med njimi je tudi Avstrija, ki izvaja nadzor na meji z Madžarsko in tudi Slovenijo. Države izvajanje nadzora utemeljujejo z varnostnimi razlogi zaradi migrantske krize, ker da zunanje meje EU oz. schengenskega območja niso dovolj zavarovane pred nezakonitimi migranti.(več)

Dogovor za zmanjšanje plastike v oceanih
Okoli 180 držav sveta je v petek v Ženevi sklenilo dogovor o zmanjšanju odpadne plastike, ki duši svetovne oceane, vendar med podpisnicami ni ZDA, ki veljajo za enega večjih onesnaževalcev. Države so se s spremembo baselske konvencije dogovorile za preglednejšo globalno trgovino s plastičnim odpadom in boljše regulacije.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Koeficienti rasti cen v Republiki Sloveniji, marec 2019
Pravilnik o obrazcih za obračun prispevkov za socialno varnost
Odločbe sodišč
VSRS Sodba X Ips 94/2017 - dovoljena revizija - vrednostni kriterij - obračun komunalnega prispevka - obračunsko območje komunalne opreme - javna komunalna infrastruktura - k...
VSRS Sklep II DoR 52/2019 - kršitev osebnostnih pravic - žalitev časti in dobrega imena - žaljiva izjava - tehtanje ustavnih pravic - protipravnost - zamudna sodba - osebna vr...
VSL Sodba I Cpg 360/2018 - naknadno sosporništvo - razširitev tožbe na novega toženca - prekluzija - izločitvena pravica - zamuda roka za prijavo izločitvene pravice - pripos...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Srbije o zaposlovanju državljanov Republike Srbije v Republiki Sloveniji in Protokola o izvajanju Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Srbije o zaposlovanju državljanov Republike Srbije v Republiki Sloveniji (BRSZD), EPA 2428-VII
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike (ZOPSPU-1A), skrajšani postopek, EPA 0584-VIII
Poročilo Odbora za finance k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2L) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 0469-VIII