Dnevne zakonodajne novosti / 7. november 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Konec slovenskih kvot na zasebnih radijskih postajah
Tema dneva

Ustavno sodišče je razveljavilo določbe zakona o medijih, ki določajo kvote slovenske glasbe, a le, ko se nanašajo na zasebne radijske postaje. Po enotni oceni sodnikov prvi odstavek 86. člena ter prvi do peti odstavek 86.a člena zakona niso skladni z načelom pravne države, ker določbe niso jasne in pomensko določljive. Za sedmi odstavek 109. člena, ki je bil prav tako predmet ustavne presoje, pa je sodišče ocenilo, da ni v neskladju z ustavo. Ustavnost zakona je sodišče presojalo na zahtevo državnega sveta, družbe Radio City in drugih.(več)

Levica ne bo več sledila sporazumu o sodelovanju z vlado
Levica je včeraj pričakovano "ugotovila, da je vlada prekinila sodelovanje in odstopila od dogovora" z njimi. Stranke koalicije napovedujejo, da bodo z Levico še vedno sodelovale pri posameznih projektih, sicer pa bo vlada iskala podporo drugih opozicijskih strank. Levica zdaj med drugim nima več omejitev pri vlaganju interpelacij, obenem pa tudi ne več petega poslanskega vprašanja predsedniku vlade.(več)

Odbor zaradi dopolnil koalicije prekinil obravnavo predloga Levice
Obravnavo predloga Levice o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je odbor DZ za zdravstvo do nadaljnjega prekinil. Koalicijske stranke so namreč pripravile več dopolnil, s sprejemom katerih pogojujejo svojo podporo predlogu. Druge poslanske skupine in zakonodajno-pravna služba DZ imajo tako čas, da se do njih opredelijo.(več)

Odbor za finance soglaša z znižanjem DDV za knjige
Odbor DZ za finance je podprl predlog poslanske novele zakona o davku na dodano vrednosti (DDV), ki predvideva znižanje obdavčitve knjig in drugih publikacij s sedanjih 9,5 na pet odstotkov. S tem naj bi prispevali k večji dostopnosti kakovostne pisane besede za bralce. Uveljavitev je predvidena 1. januarja 2020.(več)

O pritožbah zoper odločitve DKom bo presojalo upravno sodišče
Odbor za notranjo politiko je za sejo DZ pripravil novelo zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja. Kljub nekaterim pomislekom so pristojnost za pravno varstvo zoper odločitve Državne revizijske komisije dali v roke upravnega sodišča, ob tem pa določili instrukcijski rok, v katerem mora upravno sodišče odločiti.(več)

Kulturni evro ne glede na javnofinančne zmožnosti
Odbor DZ za kulturo je obravnaval predlog zakona o zagotavljanju sredstev za določene nujne programe v kulturi, znan kot zakon o kulturnem evru. Zakonski predlog, namenjen pospeševanju razvoja v kulturi, predvsem z investicijskimi in razvojnimi vlaganji, so poslanci podprli z dopolnilom, da se ga bo izvajalo ne glede na javnofinančne zmožnosti.(več)

Ministrstvo v pripravo spremembe definicije kmeta
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je začelo pripravljati predlog spremembe definicije kmeta in kmetijskega gospodarstva. S tem se je v torek seznanil svet za kmetijstvo in podeželje, razprava pa se bo nadaljevala v okviru javne razprave o predlogu novele zakona o kmetijstvu.(več)

Ustavno sodišče zavrglo pobudo glede imenovanja ministrov
Ustavno sodišče je zavrglo pobudo za presojo ugotovitev domnevnega neustavnega imenovanja ministrov v slovenski vladi in zahtevo za razveljavitev njihovega imenovanja, ki jo je po lanskih volitvah vložila neparlamentarna stranka Sloga oziroma njen predsednik Janko Veber. Kot je ocenilo, pobuda ne ustreza pristojnostim ustavnega sodišča.(več)

Ministrstvo ne načrtuje novih sporazumov za zaposlovanje tujcev
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v kratkem ne načrtuje novih sporazumov za zaposlovanje tujih delavcev. Priložnosti v bližini je po njihovih ocenah še dovolj. Poleg tega skrbno spremljajo gibanja na trgu dela tudi z vidika signalov nekaterih delodajalcev, da se povečuje tveganje ohlajanja gospodarstva.(več)