Dnevne zakonodajne novosti / 7. julij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Objavljen nov pravilnik za uradne osebe v zvezi s sprejemanjem daril
Tema dneva

Minister za pravosodje je včeraj v uradnem listu objavil pravilnik, ki ureja obveznosti javnih uslužbencev in funkcionarjev v zvezi s sprejemanjem daril. S pravilnikom se na novo ureja poročanje o prejetih darilih in nadzor nad področjem daril, ki ga bo zdaj izvajala Komisija za preprečevanje korupcije. Novosti je sicer prinesla že novela zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Med drugim so na novo odločene mejne vrednosti daril, ki jih lahko sprejmejo javni uslužbenci in funkcionarji.(več)

Novemu interventnemu zakonu za pomoč ob epidemiji se obeta podpora
DZ bo danes predvidoma potrdil nov interventni zakon za pomoč gospodarstvu ob epidemiji covida-19. Podporo so mu v včerajšnji razpravi napovedali poslanci strank koalicije, DeSUS in SNS, nasprotovali mu ne bodo niti v večjem delu opozicije, vendar opozarjajo, da so ukrepi, tokrat namenjeni predvsem najbolj prizadetim panogam, prepozni in nezadostni.(več)

Koalicija za predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, v delu opozicije proti
Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih naj bi uresničil ustavno odločbo, po kateri so nekateri dele zakona, povezani z ukrepi ob epidemiji, neustavni. Koalicija in DeSUS sta za, naklonjeni so mu tudi v SNS. V SD, LMŠ in Levici so proti, v SAB ga ne bodo podprli, odločitev nepovezanih poslancev pa bo odvisna od sprejemanja dopolnil.(več)

V opoziciji pred glasovanjem o predlogu zakona o nujnih ukrepih v zdravstvu z več dopolnili
Zakon o nujnih ukrepih v zdravstvu želijo pred glasovanjem v LMŠ, SD, Levici in SAB spremeniti z več dopolnili. Med drugim predlagajo spremembo izvedbe razpisa za skrajševanje čakalnih dob, pri čemer bi najprej izkoristili vse izvajalce v javni mreži. Koalicija in državna sekretarka Alenka Forte opozarjata, da državljani storitve potrebujejo takoj.(več)

Policija, uprava za probacijo in uprava za izvrševanje kazenskih sankcij podpisale sporazum o sodelovanju
Generalni direktor policije Anton Olaj, generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Bojan Majcen in direktorica uprave za probacijo Danijela Mrhar Prelić so včeraj podpisali sporazum o sodelovanju med tremi organizacijami, so sporočili z ministrstva za pravosodje.(več)

Delavska svetovalnica pozvala k nadzoru izplačevanja regresa
V Delavski svetovalnici so zaskrbljeni nad podatkom Finančne uprave RS (Furs), koliko delodajalcev lani in letos ni oddalo obrazca za izplačilo regresa. Zato so Inšpektorat RS za delo pozvali k takojšnjemu nadzoru delodajalcev glede izplačevanja regresa, so sporočili iz Delavske svetovalnice.(več)

Uroš Rotnik odrešen dveh postopkov
Nekdanjemu prvemu možu Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Urošu Rotniku ne bo treba plačati kazni zaradi krive ovadbe, ker je postopek zastaral avgusta lani, je na podlagi neuradnih podatkov poročal časnik Večer. Navaja tudi, da je senat višjega sodišča pritrdil prvostopenjskemu sodišču, da je Rotnika za očitek preprečevanja dokazov treba oprostiti.(več)

Steklo sojenje obtoženim zlorabe položaja in pranja denarja pri nakupu delnic Delamarisa
Na Okrožnem sodišču v Celju se je z branjem obtožnice in zagovori, v katerih so vsi obtoženi zanikali krivdo, začelo sojenje štirim obtoženim zlorabe položaja in pranja denarja pri nakupu delnic Delamarisa. Sojenje se bo predvidoma nadaljevalo 14. septembra, ko na sodišču pričakujejo dopolnjeno mnenje izvedenca ekonomske stroke.(več)

Brionska deklaracija - prvi mednarodni sporazum med Slovenijo in Evropsko skupnostjo
Mineva 30 let od sprejetja brionske deklaracije, s katero so bili za tri mesece zamrznjeni slovenski osamosvojitveni ukrepi, JLA pa se je odpovedala nadaljnjemu posredovanju. S sprejetjem deklaracije se je končala desetdnevna vojna, hkrati pa je bil to prvi mednarodni sporazum med Slovenijo in takratno Evropsko skupnostjo.(več)

Evropski poslanci podprli začasna pravila za odkrivanje spolnih zlorab otrok na spletu
Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta so včeraj podprli začasno uredbo, ki spletnim ponudnikom storitev omogoča, da se še naprej na prostovoljni osnovi bojujejo proti spletnim vsebinam, ki vsebujejo spolno zlorabo otrok. Nova ureditev bo v veljavi največ tri leta. Parlament jo je sprejel s 537 glasovi za, 133 proti in 24 vzdržanimi glasovi.(več)