Dnevne zakonodajne novosti / 17. februar 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Po dveh letih sprejete spremembe volilne zakonodaje
Tema dneva

Po več kot dveh letih, odkar je ustavno sodišče ugotovilo neustavnost dela volilne zakonodaje, so poslanci včeraj s 45 glasovi za in 28 proti sprejeli novelo zakona o določitvi volilnih enot, ki spreminja meje nekaterih volilnih okrajev. Spremenila se bodo območja 15 volilnih okrajev v petih volilnih enotah, največ sprememb se obeta v volilni enoti Novo mesto. Odločitev je bila sicer sprejeta brez konsenza poslancev o tem, ali spremembe dejansko odpravljajo ugotovljeno neustavnost.(več)

Brezplačno oglaševanje političnih strank v občinskih glasilih v nasprotju z zakonom
Ustavno sodišče se je na pobudo računskega sodišča opredelilo do ustavnosti in zakonitosti nekaterih občinskih aktov oziroma njihovega načina financiranja političnih strank. V konkretnem primeru občine Trebnje so ustavni sodniki odpravili določilo odloka o izdajanju občinskega glasila, ki je političnim strankam omogočal brezplačno oglaševanje.(več)

DZ z novelo zakona o volitvah poenostavil volitve predstavnikov manjšin
Z 80 glasovi za in devetimi proti je DZ včeraj sprejel tudi novelo zakona o volitvah v DZ, s katero sta poslanca manjšin predlagala poenostavitev sistema volitev predstavnikov madžarske in italijanske narodne skupnosti. Po novem bo t. i. sistem borda, ki je po splošni oceni zastarel in volivcem nerazumljiv, zamenjal enokrožni večinski volilni sistem.(več)

Na osnutek zakona o varstvu okolja več kot 300 pripomb
Na ministrstvu za okolje in prostor so v času javne obravnave novega zakona o varstvu okolja zaznali relativno visok interes javnosti. Prejeli so okoli 310 pripomb, od tega nekaj več kot 100 vsebinskih. Za preučitev bodo potrebovali okoli tri tedne, zakon pa bi lahko bil za obravnavo na vladi pripravljen aprila ali maja, so pojasnili za STA.(več)

Sodišče zavrglo tožbo državnega odvetništva v zvezi s Thompsonovim koncertom
Upravno sodišče je po poročanju portala Siol zavrglo tožbo državnega odvetništva proti državi zaradi odločbe ministrstva za notranje zadeve, s katero je to odpravilo prepoved koncerta hrvaškega pevca Marka Perkovića - Thompsona v Mariboru. Tako se je odločilo, ker izpodbijana odločba nima pravnega učinka, vsebinsko pa tožbe ni obravnavalo.(več)

Vlada in še štiri revidirana ministrstva pri upravljanju javnih zavodov delno učinkoviti
Računsko sodišče v reviziji o učinkovitosti vlade ter ministrstev za kulturo, za zdravje, za delo in za izobraževanje pri upravljanju javnih zavodov, katerih ustanoviteljica je država, za obdobje od 1. januarja 2016 do 31. decembra 2018 navaja, da so bili delno učinkoviti. Tako denimo niso dovolj jasno opredelili vloge sveta zavoda.(več)

Predlog za možnost tajnega glasovanja na daljavo končal zakonodajno pot
Poslanske skupine so na izredni seji DZ v ponedeljek ponovile svoja stališča do predloga sprememb poslovnika DZ, s katerim bi na predlog LMŠ, SD, Levice in SAB poslancem v primeru izrednih okoliščin, tudi epidemije, omogočili tajno glasovanje na daljavo. Predlog, ki na komisiji za poslovnik ni dobil dvotretjinske večine, je končal zakonodajno pot.(več)

Ministrstvo bo z izdajo gradbenega dovoljenja za HE Mokrice počakalo na sodbo
Ministrstvo za okolje in prostor bo z izdajo gradbenega dovoljenja za Hidroelektrarno (HE) Mokrice počakalo na odločitev upravnega sodišča, ki je v postopku presoje zadržalo izdajo dovoljenja, je v izjavi za medije dejala vodja sektorja za strateško presojo vplivov na okolje na ministrstvu Vesna Kolar Planinšič. Medtem pa bo nadaljevalo s postopki.(več)

Sodnica ovadila državnega sekretarja zaradi širjenja njenih zasebnih Facebook objav
Sodnica, ki je bila zaradi kritičnih zapisov na račun vlade razrešena vodenja oddelka sodišča, je vložila tožbo zoper Vinka Gorenaka, državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade. Ta je namreč njene zasebne zapise na družbenem omrežju Facebook javno objavil, so sporočili iz odvetniške pisarne Pirc Musar & Lemut Strle.(več)

Papež posodobil vatikanski kazenski zakonik
Papež Frančišek je izdal odlok, s katerim je posodobil vatikanski kazenski zakonik in ga prilagodil "spremenjeni občutljivosti časa". Obsojenim na zaporno kazen, ki se bodo vključili v program zdravljenja in rehabilitacije, bo mogoče kazen skrajšati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.(več)