Dnevne zakonodajne novosti / 3. marec 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Vložena pobuda za oceno ustavnosti omejevanja gibanja in zbiranja
Tema dneva

Pobudnika sta na ustavno sodišče vložila pobudo za oceno ustavnosti oz. zakonitosti odloka o začasni delni omejitvi gibanja in prepovedi zbiranja v času epidemije covida-19. Pobudo je podprla Pravna mreža za varstvo demokracije, saj sta po njenem mnenju pravici do mirnega zbiranja in svobode izražanja ustavno varovani, temeljni človekovi pravici. "Omejitev je lahko dana le ob konkretnem preverjanju vsakokratnega zbiranja. V tem primeru vlada tega ni storila," je poudarila direktorica PIC Katarina Bervar Sternad.(več)

Omogočeno elektronsko poslovanje med okrožnimi sodišči in centri za socialno delo
Ministrstvo za pravosodje je omogočilo elektronsko poslovanje med okrožnimi sodišči in centri za socialno delo v postopkih za ureditev osebnih stanj in družinskih razmerij. Odredba sodiščem omogoča, da bodo lahko sodna pisanja vročala po varni elektronski poti, centri pa jim bodo posredovali predloge, mnenja in vloge, navajajo na ministrstvu.(več)

Čezmejnim delavcem se v primeru brezposelnosti obeta višje nadomestilo
DZ se je včeraj seznanil s predlogom novele zakona o urejanju trga dela, po kateri bi bili čezmejni delavci v primeru brezposelnosti začasno upravičeni do višjega nadomestila kot delavci, zaposleni v Sloveniji. Predlog je v postopek vložila skupina volivcev in ga bo DZ predvidoma izglasoval, saj mu v poslanskih skupinah skoraj ne nasprotujejo.(več)

DZ danes o dopolnilih k predlogu zakona o demografskem skladu
DZ je v drugi obravnavi predloga zakona o nacionalnem demografskem skladu včeraj zaključil razpravo o členih, o predlogih dopolnil pa bo odločal danes. Koalicija in opozicija se strinjata, da je demografski sklad potreben, a se popolnoma razhajata glede tega, ali je predlagana rešitev ustrezna.(več)

Svetovalna skupina za covid-19 za vrnitev dijakov v šole po modelu C
Svetovalna skupina za covid-19, ki se je včeraj prvič sestala v novi sestavi pod vodstvom infektologinje Mateje Logar, je za sejo vlade pripravila več predlogov rešitev. Med drugim se obetajo spremembe pri vstopu v Slovenijo, predlagali bodo tudi vrnitev dijakov prvih treh letnikov v šolske klopi po modelu C.(več)

Ustavno sodišče: Čeferin pomotoma sodeloval pri zadevi, v kateri bi moral biti izločen
Ustavni sodnik Rok Čeferin je konec lanskega leta obvestil sodnike, da je pred časom pomotoma sodeloval pri dopisnem odločanju o zadevi, v kateri bi moral biti izločen, so za STA potrdili na ustavnem sodišču. Kot so dodali, je sodnik že predlagal, da se napaka popravi. Po poročanju Požareporta je šlo za primer odvetniškega kandidata Petra Kodriča.(več)

V zadnjem letu dni Slovenija 60 odstotkov časa v razglašeni epidemiji covida-19
Pred slabim letom dni so v Sloveniji potrdili prvi primer novega koronavirusa, odtlej že več kot 191.000. Od takrat je bila Slovenija 60 odstotkov časa v razglašeni epidemiji, ki jo spremljajo omejitveni ukrepi. Medtem ko so vsi upi za konec epidemije položeni v cepljenje, pa skrbi počasna dobava cepiv. Ob tem je na obzorju nov epidemični val.(več)

T-2 s tožbo nad Telekom Slovenije
Družba T-2 toži Telekom Slovenije, je slednji sporočil prek spletnih strani Ljubljanske borze. Skupno gre za okoli 50 milijonov evrov zahtevkov zaradi škode, ki naj bi jo T-2 utrpel v obdobju od 1. septembra 2018 do 31. julija lani. Več podrobnosti v Telekomu ne razkrivajo.(več)

Sodišče EU v sporu s poljsko vlado glede imenovanj pritrdilo sodnikom
Sodišče EU je včeraj odločilo v t. i. postopku predhodnega odločanja glede tožbe poljskih sodnikov, ker naj bi jim vlada v Varšavi vzela pravico do pritožbe ob zavrnitvi njihovih kandidatur za vrhovne sodnike. Sodišče EU je v sporu načeloma pritrdilo sodnikom ter izrazilo dvom v skladnost zakonskih sprememb na Poljskem s pravom EU.(več)

EU za okrepitev pravosodnega sodelovanja s tretjimi državami
Svet EU je v ponedeljek odobril predlog Evropske komisije za okrepitev sodelovanja Agencije EU za pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah (Eurojust) z državami, ki niso članice EU. Cilj komisije je zagotoviti učinkovitejše čezmejno pravosodno sodelovanje na področju mednarodnega kriminala, so sporočili iz Bruslja.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odločba o ugotovitvi, da šesti odstavek 12. člena Zakona o potrošniških kreditih ni v neskladju z Ustavo
Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije
Odredba o izpolnitvi tehničnih pogojev za elektronsko poslovanje med okrožnimi sodišči in centri za socialno delo v postopkih za ureditev osebnih stanj in družinskih razmerij
Pravilnik o merilih sorazmernosti pri pogoju ugotavljanja znižanja prihodkov
Uredba o sodelovanju državnega tožilstva, policije in drugih pristojnih državnih organov in institucij pri odkrivanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj ter delovanju specializiranih in skupnih preiskovalnih skupin
Odločbe sodišč
VSRS Sodba IV Ips 29/2020 - zakonitost podzakonskega akta - exceptio illegalis - pristojnost za odločanje o prekrških - postopek o prekršku - parkirnina - nadomestilo parkirni...
VSRS Sodba I Ips 58554/2012 - kaznivo dejanje zlorabe prostitucije - zakonski znaki - izkoriščanje prostitucije - lex certa - konkretiziranost opisa kaznivega dejanja - prisilje...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu zakona o jamstvu Republike Slovenije v Panevropskem garancijskem skladu (ZJPGS) - Dopolnjen predlog zakona, nujni postopek, EPA 1671-VIII
Predlog zakona o reševanju in prisilnem prenehanju bank (ZRPPB-1), nujni postopek, EPA 1709-VIII
Ostali dokumenti
Sodba Vrhovnega sodišča RS X Ips 19/2019 glede obravnave poslov »prodaje in povratnega najema«