Dnevne zakonodajne novosti / 15. junij 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 21 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 90/2022 z dne 5.7.2022
TEMA DNEVA
Mladi lahko od danes naprej koristijo digitalne bone
Tema dneva

Osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študentje lahko od danes naprej za nakup računalniške opreme koristijo digitalne bone '22. Vrednost bona je 150 evrov, pri čemer gre za dobroimetje v informacijskem sistemu Finančne uprave RS, tako da zanj ni treba zaprositi in se ga ne prejme v fizični obliki. V primeru koriščenja bona je treba predložiti posebno izjavo o unovčitvi, v primeru, da želijo bratje in sestre bone združiti, pa je potrebna dodatna izjava o združitvi bonov. Bone se lahko koristi do 30. novembra letos.(več)

Ministrica Švarc Pipan prejela letno poročilo vrhovnega sodišča
Predsednik vrhovnega sodišča Damjan Florjančič je ministrici za pravosodje Dominiki Švarc Pipan predal letno poročilo o učinkovitosti in uspešnosti sodišč v letu 2021. Ob tem mu je zagotovila, da se bo zavzemala za neodvisnost in spoštovanje zaupanja v sodno vejo oblasti ter spoštljiv dialog med vsemi deležniki.(več)

Zagovornik načela enakosti ugotovil diskriminatornost ureditve področja svetovalcev za begunce
Zagovornik načela enakosti ocenjuje, da je zakon o mednarodni zaščiti v delu, ki ureja področje svetovalcev za begunce, diskriminatoren, zato ministrstvu za notranje zadeve priporoča spremembo ureditve. Ocenjuje namreč, da so prosilci, ki jih zastopa svetovalec, na slabšem v primerjavi s tistimi, ki imajo denar za odvetnika in jih zastopa slednji.(več)

Varuh človekovih pravic Pahorju predstavil letno poročilo
Varuh človekovih pravic Peter Svetina je predsedniku republike Borutu Pahorju predstavil ključne ugotovitve letnega poročila za leto 2021. Varuh je lani ugotovil za 40 odstotkov manj kršitev človekovih pravic, a ob tem opozarja, da nekatere institucije njegovih opozoril in priporočil še vedno ne upoštevajo, so sporočili iz urada predsednika.(več)

Sindikalne centralne s predlogom dogovora o obuditvi socialnega dialoga
Reprezentativne sindikalne centrale so pripravile predlog dogovora o obuditvi socialnega dialoga, s katerim bi dopolnili pravila o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Ob tem so vlado pozvale k čimprejšnji obuditvi delovanja ESS, za kar je pogoj imenovanje članov tega organa s strani vlade.(več)

SDS poziva k izredni seji DZ za sprejem deklaracije o Ukrajini
Poslanska skupina SDS je vložila zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora za sprejem deklaracije v podporo maja sprejeti resoluciji Evropskega parlamenta, ki je EU pozval, naj sprejme vse potrebne ukrepe v podporo pregonu krivcev za zločine proti človečnosti med vojno v Ukrajini, je včeraj sporočil poslanec SDS Branko Grims.(več)

Ptujsko sodišče zavrglo dva primera tožb proti avstrijskemu Verbundu
Okrožno sodišče na Ptuju je zavrglo tožbi v dveh gospodarskih sporih, v katerih je tožena stranka avstrijski Verbund. Razlog je v nepopolnih tožbah, ob tem pa sodišče izpostavlja neaktivnost pooblaščenke tožečih strank. Ptujsko sodišče sicer obravnava več tožb proti Verbundu, v nekaterih primerih bodo naroki v drugi polovici junija.(več)

Nemško sodišče odločilo v prid tujim kupcev Volkswagnovih dizelskih vozil
Na tisoče tujih kupcev Volkswagnovih dizelskih vozil, tudi slovenskih, ki so v okviru t. i. afere dieselgate svoje zahtevke proti proizvajalcu prenesli na spletno platformo Myright, lahko spet upa na odškodnino. Sodišče v Nemčiji je namreč odločilo, da Myright izpolnjuje zahteve, da s skupinskimi tožbami uveljavlja plačilo odškodnine.(več)

ESČP: Ruski zakon o tujih agentih krši konvencijo o človekovih pravicah
Ruska zakonodaja iz leta 2012, ki oblastem omogoča, da nevladne organizacije, medije in druge osebe obravnavajo kot tuje agente, krši evropsko konvencijo o človekovih pravicah, je razsodilo Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP). Rusiji je naložilo, da nevladnim organizacijam plača odškodnino.(več)

ESČP ustavilo prvi deportacijski let iz Londona v Ruando
Prvi let v okviru sheme premestitev prosilcev za azil iz Velike Britanije v Ruando je bil v torek odpovedan nekaj minut pred vzletom, potem ko je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) izdalo začasen izredni ukrep, s katerim je ugotovilo, da bi premestitev enega od potnikov ogrozila njegovo pravno varnost.(več)