Dnevne zakonodajne novosti / 2. marec 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Odbor razpravljal o ustavnosti ureditve pravic istospolnih partnerjev
Tema dneva

Pristojni parlamentarni odbor se je včeraj opredelil do dveh pobud za presojo ustavnosti ureditve pravic istospolnih partnerjev. Ustavno sodišče ima namreč na mizi zahtevo zagovornika načela enakosti, ki zadeva tudi posvojitev, ter ustavno pritožbo istospolnega para, ki je neuspešno želel skleniti zakonsko zvezo. Odbor DZ je v enem primeru podprl mnenje, da razlikovanje med zakonsko zvezo in partnersko skupnostjo ni protiustavno, v drugem pa takšnega mnenja ni sprejel.(več)

Levica, LMŠ, SD in SAB za referendum glede demografskega sklada
V opozicijskih strankah Levica, LMŠ, SD in SAB nasprotujejo vladnemu predlogu zakona o nacionalnem demografskem skladu, o katerem odloča DZ. Zato predlagajo, da se v zvezi s tem zakonom razpiše posvetovalni referendum. O pobudi mora DZ odločiti pred končno odločitvijo o zakonskem predlogu. Ta je trenutno v drugi obravnavi.(več)

ZPMS za vzpostavitev varuha otrokovih pravic
Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) meni, da je dozorel čas za vzpostavitev varuha otrokovih pravic. Želijo si, da bi bil samostojna institucija za varstvo in zastopanje, spodbujanje in promoviranje otrokovih pravic, ki bi ga imenoval DZ, so povedali na spletni novinarski konferenci.(več)

Simoniti: Evropska uredba za okrevanje ne predvideva kulture kot samostojnega področja
Evropska uredba o vzpostavitvi mehanizma za okrevanje in odpornost, ki je podlaga za nacionalne načrte, ne predvideva kulture kot samostojnega področja oziroma kot samostojnega razvojnega stebra, je v odgovor poslanki Lidiji Divjak Mirnik (LMŠ) zapisal minister za kulturo Vasko Simoniti.(več)

Odpovedi policistom s pogoji za upokojitev izdane še pred odločbo ustavnega sodišča
Na notranjem ministrstvu so potrdili, da so več deset uslužbencem ministrstva in policije, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, poslali sklepe o prenehanju delovnega razmerja. Kot so poudarili za STA, so bili sklepi izdani še pred objavo sklepa ustavnega sodišča, ki je izvajanje določil glede upokojevanja začasno zadržalo.(več)

Ob poslabšanju razmer ministrstvo predlaga šolanje po prilagojenem modelu C
Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan je za STA potrdil, da so se s predstavniki ministrstva za izobraževanje pogovarjali o poteku šolanja v primeru poslabšanja epidemioloških razmer, da ne bi ponovno zaprli šol. V tem primeru bi šolanje potekalo po prilagojenem modelu C, pravi.(več)

Mladoletnim dijakom poziv na sodišče zaradi shoda za vrnitev v šolo
Mariborski dijaki, ki so v začetku februarja sodelovali na shodu na Trgu svobode za vrnitev v šolske klopi, so prejeli pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih, je za STA potrdil Lars Podkrajšek iz iniciative Zahtevamo šolo. V iniciativi napovedujejo skupinski upor proti takšnemu "ustrahovanju".(več)

Padec BDP v koronskem letu 2020 s 5,5 odstotka nekaj blažji od pričakovanj
Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije se je lani po prvi oceni statističnega urada zmanjšal za 5,5 odstotka. To je nekaj manj od napovedi analitikov, ki so segale do skrčenja za 7,6 odstotka. Občutno je upadla domača potrošnja, k padcu gospodarske aktivnosti je prispevalo tudi zmanjšanje zunanjega povpraševanja.(več)

Bruselj naj bi še ta mesec predstavil predlog za skupno evropsko potrdilo o cepljenju
Evropska komisija namerava še ta mesec predstaviti zakonodajni predlog za uvedbo skupnega potrdila oziroma 'digitalnega zelenega potnega lista' o cepljenju proti covidu-19. Predsednica komisije Ursula von der Leyen je na Twitterju zapisala, da želijo olajšati življenja Evropejcev ter jim postopoma omogočiti varno gibanje v EU ali tujini - zaradi dela ali turizma.(več)

EU zaradi Navalnega uvaja sankcije proti štirim visokim ruskim uradnikom
Evropska unija je potrdila sankcije proti štirim predstavnikom ruskega pravosodja in organov pregona, ki so vpleteni v pridržanje opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. S tem so uradno sprožili postopek sankcij, o katerih so se zunanji ministri EU strinjali prejšnji teden, poročajo tuje tiskovne agencije.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji
Odlok o omejitvi in načinu izvajanja preizkusov znanja o strokovni usposobljenosti za upravljanje energetskih naprav
Odredba o višini urne postavke in višini dohodka za opravljeno začasno ali občasno delo upokojencev
Sklep o začasnem zadržanju izvrševanja
Zakon o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v državni zbor (ZDVEDZ)
Odločbe sodišč
VSL Sklep Cst 555/2020 - postopek osebnega stečaja - predračun stroškov stečajnega postopka - utemeljenost priglašenih stroškov - administrativni stroški - potni stroški - ...
VSK Sklep I Ip 277/2020 - načelo stroge formalne legalitete izvršilnega postopka - izpraznitev stanovanja - aktivna legitimacija za vložitev tožbe - določenost terjatve - od...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog za razširitev obsega parlamentarne preiskave za ugotovitev dejanskega stanja in morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri izvajanju ukrepov, povezanih z epidemijo COVID-19 in z blaženjem njenih posledic, zaradi suma neustrezne porabe javnih sredstev ter neupravičenega omejevanja pravic in svoboščin, za obdobje od 13. marca 2020 do dneva odreditve razširitve obsega predmetne parlamentarne preiskave in za morebitno spremembo veljavne zakonodaje, ki ureja ukrepanje države pri spopadanju z epidemijo nalezljive bolezni oziroma z njenimi posledicami, EPA 1690-VIII
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika (KZ-1I), skrajšani postopek, EPA 1701-VIII
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika (KZ-1H), prva obravnava, EPA 1700-VIII
Ostali dokumenti
Splošno o davku od dohodkov pravnih oseb (Podrobnejši opis)
Vpliv pomoči PKP na izračun odbitnega deleža