Dnevne zakonodajne novosti / 4. maj 2017
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 56/2019 z dne 17.9.2019
TEMA DNEVA
Koalicija usklajuje pereča vprašanja
Tema dneva

Koalicija si je za popraznične dni pustila usklajevanje nekaterih perečih vprašanj. Med drugim bo znova skušala najti skupen jezik glede predloga reorganizacije centrov za socialno delo, ki ga je pripravila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti iz vrst SD Anja Kopač Mrak, a partneric še ni prepričala. Ta tema naj bi razgrevala njihove odnose. Premier Miro Cerar od ministrice pričakuje tudi spremembe delovne zakonodaje, a Kopač Mrakova sprememb zakona o delovnih razmerjih, ki bi predvidele lažje odpuščanje, ne namerava predlagati. Koalicijo čaka še usklajevanje sprememb zakonov s področja prostorske in gradbene zakonodaje ter s področja zdravstva.

Kritično stanje delavskih pravic
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer opozarja, da je stanje na področju delavskih pravic kritično, vlado pa poziva, naj upošteva priporočila, ki jih na uradu varuha vztrajno ponavljajo. Kot je izpostavila, smo ob prazniku dela poslušali nagovore mnogih oblastnikov, pri čemer je opozorila, da je treba nujno od besed preiti k dejanjem. Po mnenju varuhinje bi morala vlada omogočiti delovanje le tistim poslovnim subjektom, ki so ustrezni delodajalci in podjetniki, sistemsko urediti področje čezmejnega izvajanja storitev in skupaj s prenavljanjem delovnopravne zakonodaje ustrezno kadrovsko in strokovno okrepiti vse inšpekcijske službe.

Trdna podpora kljub vetu
V SMC so po izglasovanem vetu državnih svetnikov in pred ponovim odločanjem o zakonu o drugem tiru izpostavili svojo trdno podporo zakonu, po besedah uradne govornice stranke Lilijane Kozlovič pa je enotna tudi koalicija. Pristojni odbor DZ naj bi o zakonu razpravljal jutri, DZ pa o njem ponovno odločal predvidoma v ponedeljek. Z zakonom, ki mu sicer grozi tudi referendum, se koaliciji mudi zlasti zaradi prijave na razpis za evropska sredstva. Kozlovič je zagotovila, da SMC ne bo privatizirala Luke Koper ali katere koli infrastrukture, ki je nacionalnega pomena, in dodala, da ima po prepričanju SMC in vlade projekt drugega tira mednarodne razsežnosti.

Velika izguba zaradi majhnega dolga
V Sloveniji in tudi v drugih državah prihaja do primerov sodne prodaje nepremičnin, ko lahko dolžnik zaradi dolga, lahko relativno majhnega, izgubi tudi svoj dom. Pregled zakonodaje v državah EU kaže, da ni posebnih omejitev, ki bi iz izvršbe izvzemale nepremičnine, v katerih dolžnik biva. Pri nas želijo v ZL vzpostaviti zakonske varovalke pri izvršbah na nepremičnine socialno ogroženih. Člani odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide bodo danes obravnavali predlog priporočila vladi za zagotovitev ustreznega varstva socialno ogroženih posameznikov in družin pred deložacijami.

Evropejci za drugačen kmetijski model
V okviru javnega posvetovanja o kmetijski politiki EU je več kot 600 organizacij civilne družbe in preko 250.000 državljanov EU pozvalo Evropsko komisijo k drugačnemu kmetijskemu modelu. Ta naj podpira trajnostni sistem prehrane in kmetijstva v prihodnosti, so sporočili iz Svetovne organizacije za varstvo narave WWF. Veliko mobilizacijo javnosti je sprožila kampanja Living Land, ki so jo izvajali WWF, BirdLife Evropa in Evropski urad za varstvo okolja. "Sporočilo je jasno: Evropejce skrbi za živali, hrano in naravo in ne želijo, da se njihova hrana proizvaja na škodo narave," poudarja strokovnjak na področju kmetijstva in trajnostnih prehranskih sistemov v uradu WWF za evropske zadeve Jabier Ruiz.

Razprava o ZPP-E
V strokovni javnosti se nadaljujejo razprave o noveli zakona o pravdnem postopku (ZPP-E), ki je bila sprejeta v začetku leta. O novih procesnih rešitvah bodo govorili na 25. jubilejnem posvetu Gospodarski subjekti na trgu in evropske dimenzije, ki bo od 18. do 20. 5. v Portorožu. Uvodničarji bodo prof. Lojze Ude, sodnik dr. Andrej Ekart, sodnica mag. Nina Betetto, odvetnik Roman Završek, razpravo pa bo moderirala prof. dr. Vesna Rijavec. V okviru posveta bo potekala tudi okrogla miza o odvetništvu v moderni družbi, ki se je bodo udeležili predstavniki odvetništva številnih držav.(TFL)