Dnevne zakonodajne novosti / 20. september 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Obeta se najvišji proračun doslej
Tema dneva

Proračunski uporabniki so našli za skupaj 100 milijonov evrov prihrankov, kot jim je prejšnji teden naložil finančni minister Andrej Bertoncelj. Vlada je namreč potrdila predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti. "Oba sta razvojno in socialno naravnana ter skladna z domačim fiskalnim pravilom," je dejal Bertoncelj. Zgornja meja skupnih dovoljenih odhodkov je za leto 2020 postavljena pri 10,350 milijarde evrov. Čeprav se je znižala z 10,450 milijarde evrov, kar je 290 milijonov evrov več kot letos, je to največ doslej.(več)

Vlada potrdila zakon o kulturnem evru
Na včerajšnji seji je vlada med drugim tudi potrdila predlog zakona o zagotavljanju sredstev za določene nujne programe v kulturi, da bi pospešili razvoj v kulturi, predvsem z investicijskimi in razvojnimi vlaganji. Po predlogu bi za to v letih od 2021 do 2027 potrebovali 122,6 milijona sredstev, ki bi progresivno naraščala.(več)

Vlada za izplačilo neizplačanih dodatkov za nego otroka
Vlada je za obravnavo v DZ po skrajšanem postopku potrdila še predlog zakona o izplačilu neizplačanega dodatka za nego otroka, s katerim rešuje problematiko dodatkov, s katero so se srečali starši slepih in slabovidnih otrok. Starši bodo po zakonu upravičeni do izplačila tako dodatka za pomoč in postrežbo kot dodatka za nego otroka za nazaj.(več)

Za prenovo obdavčitve nepremičnin potrebni dodatni kadri in sredstva
Vlada se je tudi seznanila s poročilom projektnega sveta za prenovo sistema obdavčitve nepremičnin. Ta ugotavlja, da zlasti na področju zagotavljanja podatkov o dejanski rabi zemljišč javne cestne in javne železniške infrastrukture prihaja do zamud. Ob tem so poudarili, da bodo za nadaljevanje prenove sistema nujni dodatni kadri in sredstva.(več)

Vlada neučinkovita pri načrtovanju izkoriščanja jedrske energije
Vlada pri strateškem načrtovanju dolgoročnega izkoriščanja jedrske energije za proizvodnjo elektrike v obdobju od 2006 do 2016 ni bila učinkovita, je v reviziji ugotovilo računsko sodišče. Pristojno ministrstvo je bilo pri tem delno učinkovito, prav tako upravljavec kapitalskih naložb države pri načrtovanju proizvodnje v jedrskih elektrarnah.(več)

Gen energija: Spremembe sprožili že med revizijo računskega sodišča
Računsko sodišče vidi potrebo po celovitem in dolgoročnem načrtovanju proizvodnje električne energije, so se na revizijsko poročilo odzvali v družbi Gen energija. Spremembe so že v teku, so zatrdili. Kot so zapisali na svojih spletnih straneh, tudi že pripravljajo odzivno poročilo.(več)

V DZ bodo glede Kanglerja počakali na odločitev ustavnega sodišča
Člani mandatno-volilne komisije DZ so sklenili, da bodo z imenovanjem članov preiskovalne komisije v zadevi Kangler počakali na odločitev ustavnega sodišča. Na včerajšnji seji so zato obravnavo te točke prestavili na eno od prihodnjih sej.(več)

Evropski poslanci bodo Lenarčiča zaslišali 2. oktobra
Predsednik Evropskega parlamenta in vodje političnih skupin so potrdili časovnico zaslišanj kandidatov za komisarje v ekipi Ursule von der Leyen. Zaslišanje kandidata iz Slovenije Janeza Lenarčiča, ki naj bi v novi komisiji vodil resor za krizno upravljanje, bo potekalo v sredo, 2. oktobra.(več)

Carinski organi EU lani zasegli za 740 milijonov ponaredkov
Carinski organi EU so lani prestregli ponarejeno in potencialno nevarno blago v vrednosti skoraj 740 milijonov evrov. Število zaseženih pošiljk je s predlanskih 57.433 lani naraslo na 69.354, čeprav se je skupna količina zaseženih izdelkov v primerjavi s prejšnjimi leti zmanjšala. Med zaseženimi izdelki so bile lani najpogostejše cigarete.(več)

EU daje Londonu čas za predloge do 30. septembra
London mora do 30. septembra predati pisne predloge glede izstopnega dogovora, sicer bo "vsega konec", je v sredo dejal premier trenutno predsedujoče EU Finske Antti Rinne. S tem naj bi EU krepila pritisk na britanskega premierja Borisa Johnsona, ki še ni dal konkretnih alternativ trenutnemu dogovoru o brexitu. London je ta rok označil za umetnega.(več)