Dnevne zakonodajne novosti / 3. september 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Vrhovno sodišče za obvezno glavno obravnavo v upravnem sporu
Tema dneva

Vrhovno sodišče je v odločanju v eni izmed upravnih zadev vzpostavilo pravilo, da je treba v upravnem sporu odločati na glavnih obravnavah. Na njih se bo tako poleg pravnih vprašanj presojalo tudi dejansko stanje, kar bo strankam upravnih sporov omogočilo učinkovitejše sodno varstvo zoper odločitve izvršilne veje oblasti. Če upravno sodišče v primeru spornega dejanskega stanja ne izvede glavne obravnave, s tem bistveno krši določbe postopka in nedopustno posega v pravice strank iz 22. člena Ustave.(več)

Umik vesti " Z okoljsko novelo do novega sistema razširjene odgovornosti"
STA je umaknila novico o noveli zakona o varstvu okolja z dne 1. 9., ki smo jo objavili tudi na portalu Tax-Fin-Lex in v Lex-Novicah. Do objave starega gradiva ministrstva za okolje in prostor na e-demokraciji je namreč prišlo po pomoti. Trenutna verzija predloga bo danes še obravnavana na seji vlade.(več)

Odbor podprl spremembe pri pokojninski dobi, preživnini in krajšem delovnem času
Odbor DZ za delo je v drugi obravnavi podprl dopolnitve zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, po katerih se priznavajo pravice po dokupljeni pokojninski dobi, ter novelo zakona, po kateri bi bili do nadomestila preživnine upravičeni mladi do 26. leta. Prav tako je podprl predlog spremembe pri pravici staršev do krajšega delovnega časa.(več)

Predlog sistemske ureditve nadomestil za karanteno brez podpore odbora DZ
Predlog Levice, da bi nadomestila plače zaradi karantene uredili v zakonu o delovnih razmerjih, na matičnem odboru DZ ni dobil zadostne podpore. Medtem ko so predlagatelji poudarjali pomen sistemske ureditve, da bi se izognili luknji po izteku protikoronske zakonodaje, so nasprotniki predloga prepričani, da to ni potrebno.(več)

Predlogoma za zakonsko omejitev delovanja vard podpora matičnega odbora
Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je v drugi obravnavi potrdil dopolnitve zakona o varstvu javnega reda in miru ter zakona o nadzoru državne meje. Predlagatelji, poslanci iz opozicijskih SD, LMŠ in SAB, želijo z njima omejiti delovanje paravojaških enot oziroma t. i. vard.(več)

DS s predlogom za noveliranje svojega zakona znova neuspešen
Odbor DZ za notranje zadeve je obravnaval tudi predlog novele zakona o državnem svetu (DS). Gre za drugi predlog, ki so ga pripravili v DS, potem ko je ustavno sodišče ugotovilo, da je pritožbeni postopek na volitvah v DS nedorečen in s tem tudi neustaven. Tudi tokrat odbor predloga ni podprl.(več)

Oktobra podražitev cigaret za blizu pet odstotkov
Z oktobrom se bodo cigarete po načrtih finančnega ministrstva podražile. Za zavojček 20 cigaret bo v povprečju treba odšteti približno 4,8 odstotka več kot zdaj, vzrok pa je predlagano zvišanje trošarin, ki so na zdajšnji ravni od junija lani.(več)

Sindikat delavcev migrantov v zbiranje podpisov za spremembo zakonodaje
Sindikat delavcev migrantov Slovenije (SDMS) je v ponedeljek na predsednika DZ naslovil zahtevo za zbiranje podpisov za vložitev novel zakona o urejanju trga dela in zakona o dohodnini. S prvo želijo spremembe glede vračila nadomestila za brezposelnost iz tujine, z drugo pa odpravo dvojnega obdavčenja z izvzetjem s progresijo.(več)

Državna revizijska komisija delno razveljavila odločitev 2TDK o izbiri ponudnikov
Državna revizijska komisija je razveljavila odločitev projektnega podjetja 2TDK o priznanju sposobnosti za gradnjo drugega tira šestim ponudnikom. Po besedah prvega moža 2TDK Dušana Zorka v družbi zdaj sklepe komisije preučujejo in jih bodo v celoti spoštovali. Upa pa, da bodo čim prej začeli drugo fazo razpisa za oddajo glavnih del na projektu.(več)

Odvetniki kritični do načina zaslišanja kronske priče
Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je včeraj nadaljevalo sojenje v aferi domnevne korupcije v zdravstvu. Prek video konference je ponovno pričala ena od ključni prič, nekdanja lastnica in direktorica podjetja Emporio Medical Urška Jurkovič, ki pa ji odvetniki obtoženih niso zastavili nobenih vprašanj, saj menijo da je tak način zaslišanja nezakonit.(več)