Dnevne zakonodajne novosti / 16. september 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Tax-Fin-Lex uspešen pred Evropsko komisijo – sedaj tudi na spletu
Tema dneva

V preteklem tednu je Evropska komisija na svoji spletni strani objavila dokumente 21. strokovnega srečanja predstavnikov držav članic, ki so odgovorni za implementacijo Direktive o okoljski odgovornosti. Med njimi je tudi predstavitev projekta EcoLex Life, katerega glavna nosilka je družba Tax-Fin-Lex, in njegovih štirih brezplačnih orodij, za katera smo v Bruslju prejeli številne pohvale. Če vas zanima, kakšne novosti se pripravljajo na področju sistema okoljske odgovornosti (načelo onesnaževalec plača), vas vabimo k branju zapisnika sestanka.

Vlada in Levica bosta usklajevali izračune
Koalicija in Levica ter pristojni resorji so se na petkovem usklajevanju o prenosu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno seznanili z izračunom vlade, po katerem bi za krpanje vrzeli, ki bi nastala s prenosom, zmanjkalo 137,7 milijona evrov. Izračun Levice pa je pokazal nekaj manjši primanjkljaj, zato bodo skušali poenotiti metodologijo izračuna.(več)

SDS ponovno predlaga določitev minimalne invalidske pokojnine
V SDS menijo, da bi morala najnižja invalidska pokojnina znašati vsaj toliko kot osnovni znesek minimalnega dohodka oz. denarna socialna pomoč za eno osebo. S tem namenom so v zakonodajni postopek ponovno vložili predlog spremembe pokojninskega zakona, po katerem minimalna invalidska pokojnina ne bi mogla znašati manj kot 392,75 evra.(več)

Tudi spletni dostop razlog za plačilo celotnega rtv-prispevka
Radiotelevizija Slovenija (RTVS) bo v kratkem gospodinjstva, ki plačujejo rtv-prispevek le za radijske sprejemnike, pozvala, naj podajo izjavo, da nimajo naprave, ki omogoča sprejem televizijskega signala po spletu. Gospodinjstva, ki izjave ne bodo podala, pa bo bodo morala v prihodnje plačevati celoten prispevek.(več)

Štefanec odgovarjal tudi na očitke o neaktivnosti KPK
Odbor DZ za pravosodje se je seznanil s poročilom o delu KPK v letu 2018. V razpravi se je moral predsednik KPK Boris Štefanec braniti pred očitki, da KPK pri svojem delu ni učinkovita in da zaupanje javnosti v njo upada. Štefanec je očitek zavrnil s podatkom, da je komisija v njegovem mandatu zaključila polovico več zadev, kot jih je prejela.(več)

Knovs obravnaval poročilo o arbitraži
Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je na petkovi seji obravnavala predlog poročila o arbitraži. Kot je pred sejo dejal predsednik komisije Matej Tonin, sicer zaupno poročilo med drugim razkriva, kaj je v tem primeru šlo narobe na slovenski strani in kako je Hrvaška že v začetku k arbitražnemu sporazumu pristopila neiskreno.(več)

DZ v znamenju preiskovalnih komisij, DS o ustavni presoji
Ta teden bo preiskovalna komisija DZ o programu otroške kardiologije nadaljevala zaslišanja. Med deveterico vabljenih so tudi minister za zdravje Aleš Šabeder ter njegova predhodnika. V DZ bodo odločali tudi o sestavi preiskovalne komisije v zadevi Kangler, katere usoda ostaja negotova. Državni svet pa ima na mizi pobudo za zahtevo ocene ustavnosti zakona o nepremičninskem posredovanju.(več)

Levica vložila pobudo za umik slovenskih vojakov iz Afganistana
Levica je v državni zbor vložila pobudo, s katero vlado poziva, da takoj začne z umikom Slovenske vojske iz Afganistana. Predlaga tudi zaustavitev proračunskih nakazil v sklad Nata za afganistansko vojsko in začetek diplomatskih prizadevanj za čimprejšnjo sklenitev mirovnega sporazuma ter popoln umik tujih sil iz države.(več)

V EU še brez zbližanja stališč glede evrskega proračuna
Finančni ministri 27 članic EU v petek v Helsinkih še niso zbližali stališč o financiranju evrskega proračuna, konkretno o tem, ali naj se ta polni ne le iz proračuna EU, temveč tudi iz zunanjih virov na podlagi medvladnega sporazuma. Še vedno odmevajo tudi pozivi državam, zlasti Nemčiji, h krepitvi porabe za spodbuditev gospodarske rasti.(več)

Google pristal na milijardno davčno poravnavo s Francijo
Ameriški tehnološki velikan Google je na pristojnem francoskem sodišču pristal na 965 milijonov evrov vredno poravnavo s Francijo in tako zaključil dolgoletni davčni spor med stranema. Google bo skladno z dogovorom Franciji z naslova izogibanja davkom plačal 500 milijonov evrov kazni, 465 milijonov evrov pa bo odštel še za pravni postopek.(več)