Dnevne zakonodajne novosti / 1. oktober 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 11 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Ustavno sodišče zadržalo izvajanje pogojev PC za državno upravo
Tema dneva

Ustavno sodišče je zadržalo izvajanje določb odloka, ki bi sicer z današnjim dnem za zaposlene v državni upravi uvedel pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC). Glede morebitnih težko popravljivih škodljivih posledic so upoštevali, da vlada ni utemeljila, da bi se ravno med zaposlenimi v organih državne uprave novi koronavirus pomembno hitreje in bolj širil kot v preostali populaciji. V policijskem sindikatu so odločitev pozdravili, minister Boštjan Koritnik pa jo obžaluje, a jo bo spoštoval.(več)

Vrhovno sodišče ministrstvu predlagalo izvzem pogoja PCT za sodno oblast
Vrhovno sodišče je ministrstvu za pravosodje predlagalo, da se pri izpolnjevanju odloka PCT izrecno izvzame sodno oblast, "da bo lahko sodstvo nedvoumno in avtonomno uredilo svoje poslovanje v trenutnih razmerah". Opozarjajo namreč, da zgolj razlaga vladnega odloka, kot jo je podalo ministrstvo, po njihovi oceni sodišč ne more zavezovati.(več)

Matični odbor potrdil lekarniško novelo, v kateri ostaja le določba o možnosti vertikalnega povezovanja
Parlamentarni odbor za zdravstvo je podprl predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti, pri čemer so besedilo zakona z dopolnili pomembno predrugačili. Medtem ko so večino členov prvotnega besedila novele črtali, pa so sprejeli dopolnilo, s katerim bi se lahko v lekarniški mreži ohranile vertikalne povezave.(več)

Na odboru zelena luč noveli za jasnejšo določitev namembnosti izplačil iz šolskih skladov
Odbor DZ za izobraževanje je brez glasu proti podprl predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero jasneje določajo namembnost izplačil iz šolskih skladov. Zagotoviti želijo enake možnosti vsem otrokom. Podprli pa so tudi odlok o ustanovitvi samostojnega visokošolskega zavoda Visoke šole Grm Novo mesto.(več)

SDH delno učinkovit pri upravljanju kapitalskih naložb v letih 2016 in 2017
Poslovanje SDH je bilo pri upravljanju kapitalskih naložb v letih 2016 in 2017 delno učinkovito, v reviziji ugotavlja računsko sodišče. SDH je bil delno učinkovit pri vzpostavitvi sistema spremljanja in izvajanja strategije in letnih načrtov upravljanja kapitalskih naložb. Ni pa zagotavljal celovite sledljivosti pri upravljanju kapitalskih naložb.(več)

SDS, SMC in SNS vložile predlog za izvedbo posvetovalnega referenduma za ustanovitev občine Golnik
Poslanske skupine SDS, SMC in SNS so ob podpori poslancev italijanske in madžarske narodnosti v DZ vložile predlog za izvedbo posvetovalnega referenduma za ustanovitev nove občine Golnik. Območji nove občine in Mestne občine Kranj se namreč razlikujeta po potrebah in interesih, zato so težnje lokalne skupnosti realne, so sporočili iz v SMC.(več)

Bruselj z opominom Sloveniji zaradi neupoštevanja pravil o odprtih podatkih
Evropska komisija je Slovenijo in še 18 držav članic z uradnim opominom pozvala, naj upoštevajo pravila EU o odprtih podatkih in ponovni uporabi informacij javnega sektorja, so sporočili v Bruslju. Te države imajo dva meseca časa za odgovor in sprejetje potrebnih ukrepov.(več)

Komisija zaprla kršitev s področja okolja
Evropska komisija je kot uspešno rešeno zaključila kršitev s področja okolja zaradi neprenosa direktive o embalaži in odpadni embalaži v slovenski pravni red. Ustrezna uredba je bila namreč aprila objavljena v uradnem listu, opravljen je bil tudi postopek notifikacije v elektronsko zbirko predpisov komisije.(več)

V Veliko Britanijo le še s potnim listom
Evropski državljani bodo lahko odslej v Veliko Britanijo potovali le še z veljavnim potnim listom, piše na spletni strani britanske vlade. Do sedaj je namreč veljalo še prehodno obdobje po brexitu, ki je omogočalo državljanom EU, da pridejo na Otok tudi z osebno izkaznico.(več)