Dnevne zakonodajne novosti / 15. november 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Obvezno samotestiranje v šolah od srede, starši bodo podali (ne)soglasje
Tema dneva

Obvezno samotestiranje na novi koronavirus, ki ga bodo učenci in dijaki izvajali v šolah, se bo začelo izvajati v sredo. Spremenjeni vladni odlok določa tudi, da bodo za učence starši oz. skrbniki podali predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju samotestiranja. Na ministrstvu za delo ob tem pojasnjujejo, da z nepodajo soglasja ni izpolnjen pogoj t. i. višje sile pri obveznosti varstva otrok. Če bo starš želel ostati z otrokom doma, se bo zato moral z delodajalcem dogovoriti o drugi podlagi za odsotnost z dela.(več)

Do PCR-testa brez napotitve po novem tudi s fotografijo pozitivnega testa za samotestiranje
Do PCR-testa brez napotitve bodo po novem upravičeni vsi, ki pred odvzemom brisa predložijo dokazilo o pozitivnem rezultatu hitrega antigenskega (HAG) testa za samotestiranje, je razvidno iz pravilnika, objavljenega v uradnem listu. Kot dokazilo med drugim šteje fotografija pozitivnega rezultata HAG testa za samotestiranje.(več)

V veljavi spremenjeni zakon o organiziranosti in delu v policiji
Od sobote velja spremenjeni zakon o organiziranosti in delu v policiji, ki med drugim prinaša spremembe glede umestitve in avtonomnosti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Ta bo po novem notranjeorganizacijska enota uprave kriminalistične policije, enota in direktor urada pa bosta podrejena direktorju uprave.(več)

V veljavi jasnejša pravila za šolske sklade, pomoč ne bo več obdavčena
Veljati je začela tudi novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki jasneje določa namembnost izplačil iz šolskih skladov. Ta so namenjena tudi financiranju dejavnosti otrokom iz revnejših družin, pomoč iz skladov pa ne bo več obdavčena. Veljati je začel tudi odlok o ustanovitvi samostojnega visokošolskega zavoda Grm.(več)

Odbor še skozi zadnjega od proračunskih dokumentov
Odbor DZ za finance je na sobotni seji podprl predlog zakona o izvrševanju proračunov za leti 2022 in 2023, v katerem sta med drugim zapisana zvišanje povprečnine za občine ter izplačilo letnega dodatka upokojencem v juniju. S tem so za sprejem pripravljeni vsi proračunski dokumenti.(več)

DZ ta teden na redni seji o proračunu za leti 2022 in 2023
DZ v tem tednu začenja redno mesečno sejo z obsežnim dnevnim redom. Poslance čaka obravnava predlogov proračunov za leti 2022 in 2023, po vetu DS pa bodo znova odločali o noveli zakona o lekarniški dejavnosti. V petek bo DZ odločal o interpelaciji ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec. Konec  meseca pa bo DZ zasedal še na izredni seji, kjer bodo obravnavali predlog zakona o dolgotrajni oskrbi.(več)

Odbor DZ za prenos področij verske svobode in informacijske družbe na vladni službi
Odbor za notranjo politiko je pripravil dopolnjeni predlog sprememb zakona o državni upravi. Z njim bi naloge s področja verske svobode prenesli z ministrstva za kulturo na vladno službo, pristojno za verske skupnosti, področje informacijske družbe in elektronskih komunikacij pa z ministrstva za javno upravo na službo vlade za digitalno preobrazbo.(več)

Pred poslanci do konca leta več pomembnejših odločitev
Do konca leta se bo DZ sestal še na dveh rednih in kakšnem izrednem zasedanju. Med drugim bodo poslanci na interpelacijah odločali o usodi več ministrov, čaka pa jih tudi več pomembnejših zakonov. Med drugim zakona o dolgotrajni oskrbi in o debirokratizaciji, ki bosta po pričakovanjih znova razdelila poslance. Čaka pa jih tudi sprejem proračuna.(več)

Na sojenju za trojni umor v Gerečji vasi še zadnje priče
Na ptujskem sodišču se bo danes nadaljevalo sojenje Silvu Drevenšku za trojni umor v lanski božični družinski tragediji v Gerečji vasi pri Ptuju, ki se približuje koncu. V Kopru pa se bosta ponovno začeli dve razveljavljeni zadevi, obdolženim v zadevi Kobra in nekdanjim vodilnim v Cimosu.(več)

Podnebna konferenca v Glasgowu po podaljšku končana, dogovor sprejet brez večjega navdušenja
Po dveh tednih se je v soboto končala podnebna konferenca COP26 v Glasgowu. Na konferenci je bil sprejet dogovor o omejitvi globalnega segrevanja in o finančni pomoči najranljivejšim državam. Stroka je razočarana, politiki v glavnem govorijo doseženem napredku, minister Andrej Vizjak je zadovoljen tudi s prispevkom slovenskega predsedstva.(več)