Dnevne zakonodajne novosti / 27. avgust 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Pogoj PCT kmalu tudi za rekreacijo v zaprtih prostorih
Tema dneva

Vlada je na včerajšnji redni seji sprejela tudi nekaj odločitev, vezanih na covid-19. Poleg podaljšanja protikoronskih ukrepov je na novo določila obveznost tedenskega testiranja za študente, ki niso cepljeni oziroma niso preboleli covida-19. Stroške testiranja bo kril državni proračun. Pogoj PCT pa bodo morali izpolnjevati tudi vsi udeleženci športno-rekreativnih dejavnosti v zaprtih prostorih, starejši od 15 let. Nadzor bo moral izvajati upravljavec prostora, sprememba pa bo začela veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu.(več)

Brez pogoja PCT in karantene čez mejo tudi šolarji in osebe, ki jih peljejo
Vlada je dopolnila tudi odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo. Po novem bo vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno in brez izpolnjevanja pogoja PCT dovoljen tudi osebi, ki prehaja mejo zaradi prevoza otroka, ki še ni dopolnil 15 let, zaradi njegove vključenosti v vzgojo in izobraževanje, a le, če se čez mejo vrne v dveh urah po prehodu meje.(več)

Zdravstvena inšpektorica napovedala poostren nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT
Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je napovedala, da bodo v sodelovanju s policijo poostrili nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT. Po njenih besedah so sicer inšpektorji zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT med 19. julijem in 22. avgustom izdali skupno 175 ukrepov, od tega 16 sankcij po zakonu o prekrških.(več)

Vlada potrdila predlog zakona o oskrbi s plini
Vlada je določila besedilo zakona o oskrbi s plini. Področje energetike sicer v Sloveniji celovito ureja energetski zakon, a je treba tega zaradi pogostih sprememb evropske zakonodaje stalno spreminjati in dopolnjevati. Ker materija postaja čedalje bolj nepregledna, bo vlada področje oskrbe s plini zdaj uredila samostojno.(več)

Vlada tudi o drugih gospodarskih temah
Vlada je včeraj med drugim izdala več odločb o dodelitvi oziroma podaljšanju koncesij za prirejanje posebnih iger na srečo v igralnih salonih. Izdala je odločbo o razrešitvi državne sekretarke v kabinetu predsednika vlade Ajde Cuderman, ki s položaja odhaja na lastno željo, Janezu Logarju pa je podaljšala začasno vodenje Zavoda za gozdove Slovenije. Z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje je razrešila Anžeta Erbežnika.(več)

Določeno besedilo predloga resolucije o programu razvoja in opremljanja SV do 2035
Vlada je določila besedilo predloga resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske (SV) do leta 2035 ter ga poslala v obravnavo državnemu zboru. Nadaljnji razvoj SV temelji na projekciji postopnega doseganja dvoodstotnega deleža BDP za obrambo najpozneje do leta 2035.(več)

Komisija DZ tudi s pozivom KPK, naj preveri Janševo prijavljanje lobističnih stikov
Komisija za nadzor javnih financ predlaga Komisiji za preprečevanje korupcije, naj preveri, ali je Janez Janša v obdobju, ko je bil funkcionar, prijavil stike s predstavniki, lastniki ali lobisti podjetij, ki so med večjimi dobavitelji javnim zdravstvenim zavodom in drugim proračunskim porabnikom. Tako so sklenili na včerajšnji seji.(več)

Olaj članom Knovsa predstavil delovanje policije na področju spremljanja ekstremizmov
Prvi mož policije Anton Olaj je na sredinem zaslišanju na Knovsu pojasnil, da je policija med izvajanjem nalog za "pravočasno odkrivanje in preprečevanje odklonskih ravnanj zaznala prisotnost posameznih subkulturnih gibanj". Njihova krepitev pa da je neposredno vezana na krepitev polarizacije evropskega političnega prostora, je ocenil.(več)

Socialni partnerji pripravljeni na vrnitev k socialnemu dialogu
Vsi socialni partnerji so na srečanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju naznanili pripravljenost za vrnitev k socialnemu dialogu v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), je po srečanju sporočil Pahor. Pred začetkom nadaljnjega dela ESS bo pogajalska skupina pripravila dogovor o obnovitvi socialnega dialoga.(več)

Objavljen razpis za generalnega direktorja Fursa
Ministrstvo za finance je objavilo razpis za generalnega direktorja Finančne uprave RS (Furs). Kandidati morajo prijave poslati do vključno 8. septembra, k prijavi pa predložiti tudi vizijo prednostnih nalog in razvoja uprave za petletno mandatno obdobje. Furs sicer od junija letos kot vršilec dolžnosti vodi Ivan Simič.(več)