Dnevne zakonodajne novosti / 13. september 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Pogoj PCT z redkimi izjemami obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev
Tema dneva

Vlada je v soboto na dopisni seji sklenila zaostriti ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Od srede naprej bo pogoj PCT z redkimi izjemami obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev, zaščitne maske pa bodo morali nositi vsi v zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, če ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje. Pri omejitvi zbiranja pa vsebinskih sprememb ni. Od sredine avgusta je začasno prepovedano zbiranje več kot 50 ljudi.(več)

Odbor potrdil vladni predlog zakona o investicijah v zdravstvo
Odbor za zdravstvo je v petek z 10 glasovi za in nobenim proti v drugi obravnavi podprl vladni predlog zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031. Sprejeli so dopolnilo koalicijskih poslancev o dodatnih sredstvih za zdravstvene domove, dopolnila LMŠ, SD, Levice in SAB pa je večina na odboru zavrnila.(več)

DZ ta teden na izredni seji dokončno o financiranju investicij v zdravstvo
Ta teden bodo poslanci zasedali na izredni seji. Na njej bodo na zahtevo koalicijskih poslancev odločali o predlogu zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031. Na zahtevo opozicijskih poslancev pa je na sejo uvrščen tudi predlog dopolnitve zakona o tujcih.(več)

Odbor zahteva dopolnitev poročila IPRS, Prelesnik odločitev označila za najmanj nenavadno
Četrtkova odločitev parlamentarnega odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo glede letnega poročila informacijskega pooblaščenca za leto 2020, da je potrebno dokument dopolniti, je po mnenju informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik najmanj nenavadna. Prepričana je, da zanjo v veljavnih predpisih ni videti jasne podlage.(več)

Razprava o izboljšavah na področju dela od doma še brez epiloga
Delo na domu je z epidemijo covida-19 dobilo nov pomen, postalo je namreč eden najbolj učinkovitih ukrepov za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu ter preprečevanje širjenja koronavirusa, posledično pa se je tudi močno razmahnilo. Ob tem se je izkazala potreba po izboljšavah pravnih podlag, pri čemer pa so zlasti sindikati precej previdni.(več)

Sodišče z začasno odredbo prepovedalo prodajo družbe Večer mediji
Okrožno sodišče v Ljubljani je izdalo začasno odredbo, s katero družbi Časnik Večer prepoveduje prodajo ali obremenitev deleža v hčerinski družbi Večer mediji, je poročalo Delo. Družbi Večer mediji pa je sodišče prepovedalo prenos dejavnosti na tretje osebe.(več)

Nadaljujeta se sojenji za umore v Grečji vasi in Grosuplju
V tem tednu se bosta zvrstili dve sojenji, v katerih tožilstvo obtoženim očita krivdo za umor. Na ptujskem sodišču se bo nadaljevalo sojenje obtoženemu trojnega umora na lanski božični večer v Gerečji vasi pri Ptuju. Na ljubljanskem pa naj bi se o krivdi izrekel še četrti obtoženi umora 77-letnega Grosupeljčana marca letos.(več)

Uber mora francoskim taksistom povrniti škodo zaradi nelojalne konkurence
Podjetje Uber bo moralo francoskim taksistom, katerih posel je trpel zaradi Uberjevih storitev, zaradi nelojalne konkurence povrniti škodo, je sklenilo francosko sodišče. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, gre za znesek v višini 180.000 evrov.(več)

EU zaostrila nadzor nad trgovino z blagom z dvojno rabo
Nedavno je začela veljati nova evropska uredba o nadzoru izvoza. EU je z njo okrepila nadzor nad trgovino s civilnim blagom in tehnologijami, ki bi se lahko uporabili tudi za vojaške ali varnostne namene. Prav tako se je okrepila tudi zmogljivost EU za varstvo človekovih pravic in podpiranje varnih dobavnih verig za strateško blago.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19
Odlok o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19
Poročilo o rasti cen življenjskih potrebščin na območju Slovenije za avgust 2021
Uredba o določitvi finančnih uradov Finančne uprave Republike Slovenije
Odločbe sodišč
Sodba Sodišča (veliki senat) z dne 2. septembra 2021.#O.D. in drugi proti Istituto nazionale della previdenza sociale (INPS).#Predlog za sprejetje predhodne odločbe, ki ga je vložilo Corte costituzionale.#Predhodno odločanje – Direktiva 2011/98/EU – Pravice za delavce iz tretjih držav, ki so imetniki enotnega dovoljenja – Člen 12 – Pravica do enakega obravnavanja – Socialna varnost – Uredba (ES) št. 883/2004 – Koordinacija sistemov socialne varnosti – Člen 3 – Dajatve za materinstvo in za očetovstvo – Družinske dajatve – Ureditev države članice, ki iz pravice do dodatka ob rojstvu in materinskega dodatka izključuje državljane tretjih držav, ki so imetniki enotnega dovoljenja.#Zadeva C-350/20.
VSL Sodba V Cpg 435/2020-78 - kolektivno upravljanje avtorske in sorodnih pravic - uporaba avtorskega dela - kabelska retransmisija glasbenih del - nadomestilo za uporabo - nesk...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o spodbujanju gradnje javnih najemnih stanovanj (ZSGJNS), skrajšani postopek, EPA 2104-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje (ZISDU-3D) - Dopolnjen predlog zakona, skrajšani postopek, EPA 1993-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov (ZUAIS-B) - Dopolnjen predlog zakona, skrajšani postopek, EPA 1997-VIII