Dnevne zakonodajne novosti / 16. maj 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 56/2019 z dne 17.9.2019
TEMA DNEVA
DS za konverzijo posojil v frankih
Tema dneva

Državni svet je v DZ poslal predlog zakona, ki predvideva konverzijo kreditov v švicarskih frankih. Po predlogu bi morale banke vsa posojila v frankih, sklenjena med 28. junijem 2004 in 31. decembrom 2010, konvertirati v kredite v evrih. Pri tem bi lahko obračunale pribitek, kot je ob sklenitvi pogodbe veljal za kredite v evrih, bi morale pa posojilojemalcem povrniti razliko med vsoto, ki so jo ti dolgovali zaradi uporabe frankov in valutne klavzule, in vsoto, ki bi jo bili dolžni, če bi bila posojila sklenjena v evrih.(več)

Levica predlaga dvig minimalne študentske postavke
V stranki Levica so v skladu s sporazumom o sodelovanju s koalicijskimi strankami pripravili predlog za izboljšanje finančnega stanja študentskih delavcev, ki ga je na novinarski konferenci predstavil poslanec Miha Kordiš. Po predlogu bi se minimalna študentska urna postavka dvignila iz 4,89 evra na 6,34 evra.(več)

Kmetijski odbor za revidiranje javnega naročila
Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je ob obravnavi financiranja promocije slovenskih kmetijskih in živilskih proizvodov, za katero v SDS trdijo, da je bilo sporno, sklenil računskemu sodišču predlagati, da revidira to javno naročilo. S tem sta se strinjala tudi takratni minister Dejan Židan in zdajšnja ministrica Aleksandra Pivec.(več)

Odbor za notranje zadeve zavrnil priporočilo SDS
Odbor DZ za notranje zadeve ni podprl priporočila SDS, po katerem bi DZ pozval vlado, naj v treh mesecih pripravi analizo enotnega plačnega sistema javnega sektorja in predloge ukrepov, tudi z možnostjo izločitve zaposlenih v zdravstvu in vojski iz sistema. Zoper priporočilo se je izrekel tudi minister za javno upravo Rudi Medved.

Zahtevno usklajevanje sprememb volilne zakonodaje
Predstavniki parlamentarnih strank se bodo danes na posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju pogovarjali o predlaganih spremembah volilne zakonodaje. Na mizi imajo tri različice: predlog sprememb volilnih okrajev ter predloga za njihovo ukinitev z uvedbo obveznega relativnega ali absolutnega prednostnega glasu.(več)

Sindikati bi ob spremembah minimalne plače posegli po referendumu
Sindikalni centrali ZSSS in Pergam sta opozorili, da ne bosta pristali na spremembe zakona o minimalni plači, ki bi se lahko po tiho pripravljale na zahtevo delodajalcev. Proti temu sta se pripravljeni boriti tudi z zakonodajnim referendumom. Poleg tega bosta vztrajali pri takojšnjih pogajanjih za splošno kolektivno pogodbo za gospodarstvo.(več)

Ministrstvo zavrnilo navedbe o spremembah minimalne plače
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je zavrnilo ugibanja, da bi se pripravljale spremembe zakona o minimalni plači. "Od lanskega sprejema novele zakona o minimalni plači spremljamo učinke minimalne plače. Odstopanj ali morebitnih anomalij, ki bi narekovale potrebo po spremembah, ne zaznavamo," so zatrdili.

Po EU bodo zbirali podpise za zaščito čebel
Evropska komisija se je odločila, da bo prijavila evropsko državljansko pobudo Rešimo čebele! Zaščita biotske raznovrstnosti in izboljšanje habitatov za žuželke v Evropi, katere organizatorji komisijo pozivajo, naj sprejme zakonodajo za ohranitev in izboljšanje habitatov za žuželke. S tem se bo začel postopek zbiranja potrebnih podpisov pod pobudo.(več)

Theresa May bo junija predstavila osnutek zakona o brexitu
Britanska premierka Theresa May bo v začetku junija parlamentu predstavila osnutek zakona o brexitu. Vlada v Londonu je to sporočila v torek zvečer po srečanju med premierko in vodjo opozicijskih laburistov Jeremyjem Corbynom, poročajo tuje tiskovne agencije.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odločba o ugotovitvi, da je bil drugi stavek drugega odstavka 6. člena Zakona o elektronskih komunikacijah v neskladju z Ustavo
Pravilnik o štipendiranju v Slovenski vojski
Pravilnik o uvrstitvi strokovnih področij in jezikov v posamezen sklop strokovnih področij in jezikov
Uredba o pomoči ob nepredvidljivih dogodkih v kmetijstvu
Uredba o vodenju in vzdrževanju Poslovnega registra Slovenije
Odločbe sodišč
Sklep II Ips 261/2009 - povzročitev škode - podlage odškodninske odgovornosti - obrnjeno dokazno breme - opustitev dolžnega ravnanja - protipravnost - vzročna zveza - domn...
Sklep II Ips 666/2009 - razpravno načelo - povrnitev nepremoženjske škode - telesne bolečine - nevšečnosti med zdravljenjem - omejitev intimnih stikov - duševne bolečine z...
VSRS Sklep X Ips 207/2010 - dovoljena revizija - vrednostni kriterij - nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča - izvajanje trgovine z motornimi gorivi - odločba Ustavnega s...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog za izvolitev treh članov Stalnega arbitražnega sodišča s sedežem v Haagu, EPA 0587-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-N) - Dopolnjen predlog zakona, skrajšani postopek, EPA 0428-VIII
Poročilo o obravnavi Zahteve Državnega sveta za ponovno odločanje o Zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji (ZPDPD-E), EPA 0419-VIII