Dnevne zakonodajne novosti / 13. marec 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za februar 2020
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v mesecu februarju 2020. V najkrajšem mesecu leta je začelo veljati ali se uporabljati 99 predpisov, 26 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se jih je 34. Tako je na zadnji dan februarja veljalo 860 zakonov in 20.226 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

V Sloveniji epidemija koronavirusa, zaprli bodo vse šole
Slovenija je včeraj razglasila epidemijo novega koronavirusa in uvedla dodatne omejevalne ukrepe. Od ponedeljka bodo zaprte vse šole in vrtci, odpovedana so tekmovanja. Umar je prepolovil napoved gospodarske rasti, vlada pa je sprejela interventni zakon za pomoč gospodarstvu. Določene ukrepe so sprejele tudi posamezne občine, UE Ljubljana z današnjim dnem zapira vse krajevne urade do preklica. Tudi novi premier Janez Janša je že napovedal nekatere ukrepe.(več)

Vladna seja v znamenju ukrepov zaradi epidemije
Vlada je na včerajšnji seji med drugim sprejela predlog zakona, s katerim naj bi prispevali k ohranitvi delovnih mest v podjetjih, ki čutijo posledice zaradi izbruha novega koronavirusa. Pri tem je po pozivih delodajalcev omilila pogoje za koriščenje ukrepa. Seznanila se je s poslabšanimi gospodarskimi napovedmi, na mizi pa je imela tudi več kadrovskih zadev.(več)

V pripravi tudi ukrepi za zaščito samozaposlenih
Ministrstvo za gospodarstvo pripravlja ukrepe za pomoč samostojnim podjetnikom, ki jih je prizadelo širjenje novega koronavirusa, sta včeraj poudarila ministra za gospodarstvo in delo, ki opravljata tekoče posle, Zdravko Počivalšek in Ksenija Klampfer. S tem sta odgovorila tudi pozivom OZS, ki opozarja na eksistencialno ogroženost samozaposlenih.(več)

Zaslišanja pred odbori DZ prestalo pet ministrskih kandidatov
Zaslišanja pred matičnimi odbori DZ je včeraj uspešno prestalo pet kandidatov za ministre v vladi Janeza Janše. Zeleno luč so dobili kandidat za gospodarskega ministra Zdravko Počivalšek, za pravosodje Lilijana Kozlovič, za okoljskega ministra Andrej Vizjak, za infrastrukturnega ministra Jernej Vrtovec ter za izobraževanje Simona Kustec.(več)

Vlada sprejela uredbo o določitvi modelov vrednotenja nepremičnin
Vlada je sprejela tudi uredbo o določitvi modelov vrednotenja nepremičnin. Obvestila o novih vrednostih bodo lastniki nepremičnin prejeli aprila. Takrat bodo lahko tudi začeli postopke za uveljavljanje posebnih okoliščin pri vrednotenju posamezne nepremičnine.(več)

Informacijska pooblaščenka za skrbno ravnanje s podatki obolelih
Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, ki v teh dneh prejema številna vprašanja, povezana z varstvom osebnih podatkov pri ukrepih zoper širjenje koronavirusa, poudarja, da je v tem času ključno odgovorno ravnanje vseh. Stroka mora skrbno presoditi, kdo in o katerih podatkih o obolelih, tudi osebnih, če je to potrebno, mora biti seznanjen.(več)

Vlada: Razširjanja madžarskih programov ni mogoče omejevati
Vlada ne sme omejevati razširjanja madžarskih televizijskih programov na območju Slovenije, je zapisala vlada v odgovoru na poslansko vprašanje Jožefa Horvata (NSi) glede povečevanja madžarskega vpliva prek novih televizijskih programov v nekaterih prekmurskih občinah ter ukrepih za zaščito večinskega naroda in slovenskega jezika v Prekmurju.(več)

Pri prenosu terjatev na DUTB tudi sumi kaznivih dejanj
Pri prenosu terjatev na DUTB v okviru sanacije bančnega sistema je prišlo do več nepravilnosti in sumov storitve kaznivih dejanj. Dogajali so se pritiski na odločevalce, nekatera dejanja so imela tudi finančne posledice, v vmesnem poročilu ugotavlja parlamentarna preiskovalna komisija. DZ predlaga, naj s poročilom naznani sum zlorabe položaja.(več)

Rotnik oproščen preprečevanja dokazovanja, za krivo ovadbo denarna kazen
Celjsko sodišče je nekdanjega direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroša Rotnika oprostilo preprečevanja dokazovanja v davčnem postopku, ga je pa obsodilo za kaznivo dejanje krive ovadbe in mu izreklo 20.100 evrov denarne kazni. Oproščena je bila tudi odvetnica Varja Holec, Aleksander Hrkač pa je bil obsojen na osem mesecev pogojno.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odredba o omejitvi določenih pravic zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev
Odredba o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih
Odredba o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) na območju Republike Slovenije
Odredba o višini prispevkov za osebno dopolnilno delo
Pravilnik o napredovanju zaposlenih Univerze v Mariboru v plačne razrede
Pravilnik o posebnih enotah vrednotenja
Sklep o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednice, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi
Odločbe sodišč
Sodba Sodišča (veliki senat) z dne 3. marca 2020.#Marc Gómez del Moral Guasch proti Bankia SA.#Predlog za sprejetje predhodne odločbe, ki ga je vložilo Juzgado de Primera Instancia de Barcelona.#Predhodno odločanje – Varstvo potrošnikov – Direktiva 93/13/EGS – Nepošteni pogoji v potrošniških pogodbah – Pogodba o hipotekarnem kreditu – Spremenljiva obrestna mera – Referenčni indeks za hipotekarne kredite hranilnic – Indeks, ki izhaja iz zakonske ali druge določbe – Enostranska uvedba te določbe s strani prodajalca ali ponudnika – Nadzor zahteve po preglednosti s strani nacionalnega sodišča – Posledice ugotovitve nedovoljenosti določbe.#Zadeva C-125/18.
Sodba Sodišča (tretji senat) z dne 11. marca 2020.#Györgyné Lintner proti UniCredit Bank Hungary Zrt.#Predhodno odločanje – Varstvo potrošnikov – Direktiva 93/13/EGS – Nepošteni pogoji v potrošniških pogodbah – Kreditna pogodba v tuji valuti – Člen 4(1) – Upoštevanje vseh preostalih pogodbenih pogojev za presojo nepoštenosti izpodbijanega pogoja – Člen 6(1) – Preizkus nepoštenosti pogodbenih pogojev po uradni dolžnosti s strani nacionalnega sodišča – Obseg.#Zadeva C-511/17.
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo o predstavitvi kandidata dr. Anžeta Logarja za ministra za zunanje zadeve, EPA 1057-VIII
Poročilo o predstavitvi kandidata za ministra za obrambo, EPA 1057-VIII
Poročilo o predstavitvi kandidata za ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, EPA 1057-VIII
Ostali dokumenti
Dohodek iz delovnega razmerja (Podrobnejši opis)