12. februar 2016
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Minister Klemenčič pripravlja odločitve

Pravosodni minister Goran Klemenčič je priznal, da na sporna ravnanja ministrov, ki so pod drobnogledom protikorupcijske komisije in računskega sodišča, kot nekdanji predsednik KPK gleda z mešanico obžalovanja in jeze. "V zvezi s tem bom sprejemal nadaljnje odločitve," je napovedal Klemenčič, ki naj bi ga nazadnje zmotilo dogajanje v NLB. Ni pa minister pred sejo vlade odgovoril na vprašanje, ali njegova napoved nadaljnjih odločitev pomeni razmislek o njegovem položaju v vladi.

Dodatki so potrebni in legitimni del plačnega sistema, je na novinarski konferenci po seji vlade poudaril minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Pregled, ki so ga na ministrstvu pripravili za vlado, je po njegovih besedah pokazal, da je distribucija dodatkov med proračunskimi uporabniki in različnimi poklicnimi skupinami logična.

Vlada je na redni seji za obravnavo v DZ pripravila predlog novele zakona o dedovanju, ki odpravlja neskladje z ustavo v zvezi z dedovanjem partnerjev tako v registrirani kot tudi v neregistrirani istospolni partnerski skupnosti. Predlog poleg tega omogoča učinkovito izvajanje evropske uredbe o dedovanju.

Odbor DZ za notranje zadeve je po okoli šestih urah obravnave potrdil besedilo predloga zakona o mednarodni zaščiti. K besedilu so na predlog koalicijskih poslanskih skupin sprejeli več dopolnil odbora, med drugim so podaljšali rok za pritožbo za neuspešne prosilce v pospešenem postopku. Zavrnili pa so številne predloge dopolnil iz opozicije.

Odbor DZ za notranje zadeve je odločanje o noveli zakona o referendumu prestavil na eno prihodnjih sej. Poslanci se namreč niso mogli zediniti pri vprašanju, ali mora DZ upoštevati odločitev volivcev na referendumu. Čeprav je sprva kazalo, da bo koalicija podprla rešitev, ki bi tlakovala pot dvotretjinski večini, so si pozneje premislili.

Komisija DZ za nadzor javnih financ je na predlog nepovezanih poslancev obravnavala "zaskrbljujoče stanje v bančnem sistemu". To po mnenju Banke Slovenije ni zaskrbljujoče, morajo pa banke aktivnejše upravljati slabe terjatve. Če ne, bo ogrožen proces privatizacije, pravi državni sekretar Metod Dragonja. Komisija bo sejo še nadaljevala.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 12.2.2016 - 12.2.2016 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU     2 novosti 1 novost 11 novosti 4 novosti
2. UPRAVNO PRAVO           2 novosti
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO       1 novost 1 novost 2 novosti
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV            
5. JAVNE FINANCE   1 novost 1 novost   2 novosti  
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   5 novosti   2 novosti 10 novosti 1 novost
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI       3 novosti 13 novosti  
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA         1 novost 1 novost
9. ZDRAVSTVENI SISTEM   1 novost   1 novost 8 novosti  
10. MEDNARODNI ODNOSI            
11. OBČINE