12. maj 2016
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Spreminjanje zakonodaje o odvetništvu

Ministrstvo za pravosodje načrtuje spremembe zakona o odvetništvu, ne glede na to, ali bo odvetniška zbornica na skupščini, sklicani za 1. junij, znižala vpisnino v imenik odvetnikov. Kakšne naj bi bile te spremembe, še ne razkrivajo, saj se o tem še usklajujejo. Na ministrstvu sicer napoved skupščine pozdravljajo. Minuli petek se je minister Goran Klemenčič sestal s predstavnicama zbora odvetniških kandidatov, govorili so tudi o predlogu novele zakona o odvetništvu, ki ga je vložil NSi, so pojasnili za STA. Do tega predloga se bo predvidoma prihodnji teden opredelila tudi vlada.

Za povečanje dostopnosti sodne prakse je portal evropskega e-pravosodja z včerajšnjim dnem vpeljal nov iskalnik sodnih zadev. Evropski identifikator sodne prakse (ECLI) bo državljanom, podjetjem in drugim zainteresiranim olajšal iskanje informacij o sodni praksi nacionalnih in mednarodnih sodišč. Na voljo je v vseh uradnih jezikih EU, razen v irščini, med drugim pa omogoča iskanje po ključnih besedah, državi, sodišču in datumu odločbe.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je pripravilo osnutek predloga zakona o podpornem okolju za podjetništvo, ki med drugim združuje informacije za podjetnike na enem mestu. Zainteresirani lahko pripombe in predloge ministrstvu posredujejo do 25. maja. Med ključnimi rešitvami je vzpostavitev celovite storitve na enem mestu za vso državo. Ministrstvo tako določa mrežo Vem točk kot ključno mrežo za zagotavljanje informiranja, svetovanja in drugih brezplačnih storitev za potencialne podjetnike in delujoča podjetja na lokalni ravni ter javno agencijo Spirit kot nacionalno točko Vem.

Državni svet je na včerajšnji seji med drugim obravnaval predlog za začetek postopka za spremembo ustave, s katerim bi vanjo zapisali pravico do oskrbe s pitno vodo, in ga tudi podprl. Z dnevnega reda pa so umaknili obravnavo novele zakona o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank, in sicer zaradi zaključka postopka v DZ, so zapisali.

Člani odbora DZ za delo, ki so se včeraj seznanili z letnim poročilom pokojninskega zavoda za lani, so se v razpravi osredotočili na aktualna vprašanja s pokojninskega področja. V SD in DeSUS so izrazili pričakovanje, da se bodo pokojnine letos uskladile, v SDS pa so pozvali k spremembam v družbi, ki bodo omogočile dostojno življenje upokojencev.

Notranje ministrstvo je vnovič opozorilo na potrebo po spremembah zakonodaje, s katerimi bi, tudi na področju boja proti terorizmu, odpravili nesorazmerne omejitve pri delu policije. Ob tem so včeraj na ministrstvu tudi zavrnili očitke, da policija na področju odkrivanja in preiskovanja tovrstnih kaznivih dejanj ni dovolj izkušena.

Evropski parlament je včeraj v Strasbourgu sprejel prenovljeno direktivo za študente, raziskovalce, praktikante, prostovoljce in varuške iz tretjih držav, kar bo številnim mladim omogočilo lažje bivanje in delo v EU ter več pravic. Mladi tujci, ki si bodo za karierno pot izbrali Evropo, bodo imeli s prenovljenimi in poenotenimi pravili na voljo enostavnejše in hitrejše postopke za pridobitev vizuma ali dovoljenja za vstop, obenem pa bodo tudi bolje zaščiteni.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 12.5.2016 - 12.5.2016 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU     1 novost     1 novost
2. UPRAVNO PRAVO            
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO         1 novost  
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV   1 novost 1 novost 1 novost 2 novosti 1 novost
5. JAVNE FINANCE   3 novosti 1 novost      
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   2 novosti 4 novosti 1 novost 1 novost  
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 2 novosti   1 novost 1 novost    
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA 3 novosti          
9. ZDRAVSTVENI SISTEM 1 novost          
10. MEDNARODNI ODNOSI     5 novosti      
11. OBČINE 7 novosti          
 

Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex