Dnevne zakonodajne novosti / 18. avgust 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Krepitev razmišljanj o uvedbi karantene za vstop iz Hrvaške
Tema dneva

Ob poslabševanju epidemiološke slike na Hrvaškem se v Sloveniji krepijo razmišljanja o uvedbi obvezne 14-dnevne karantene za vse, ki v Slovenijo pridejo s Hrvaške. Temu je naklonjen tudi zdravstveni minister Tomaž Gantar, ki pa poudarja, da bi morali imeti slovenski državljani pred uvedbo ukrepa dovolj časa, da se vrnejo domov. Minister za javno upravo je medtem včeraj sporočil, da je aplikacija za obveščanje o stikih z okuženimi #OstaniZdrav uspešno prestala preverjanja in je na voljo v spletni trgovini GooglePlay.(več)

Poročilo o ugotovitvah iz nadzora nad delom NPU najpozneje 15. oktobra
Policija je prvo poročilo o načrtovanih nadzorih na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) včeraj posredovala ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu. Kot so pojasnili za STA, poročilo vsebuje zgolj podatke o načrtovanih aktivnostih za realizacijo usmeritev ministra, nadzori pa morajo biti opravljeni do 30. septembra.(več)

Osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi še ta teden v javno razpravo
Ministrstvo za zdravje bo še ta teden v javno razpravo poslalo osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi, je včeraj napovedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Več podrobnosti, tudi tega, kako v zakonu predlagajo kritje manjkajočih 360 milijonov evrov sredstev za zagotavljanje dolgotrajne oskrbe, še ni želel razkriti.(več)

Nadomestne volitve državnega svetnika sredi oktobra
Predsednik DZ Igor Zorčič je včeraj podpisal odlok o razpisu nadomestnih volitev v državni svet, so sporočili iz DZ. Te bodo v četrtek, 15. oktobra, ko bodo izbirali predstavnika lokalnih interesov, ki bo v svetniških klopeh nasledil nedavno preminulega svetnika in velenjskega župana Bojana Kontiča.(več)

Anketa o položaju stanovalcev domov za starejše podaljšana do konca meseca
Zagovornik načela enakosti podaljšuje možnost za sodelovanje v anketi o položaju stanovalcev domov za starejše med epidemijo covida-19, ko so bili v domovih uvedeni strogi zaščitni ukrepi. Kot so zapisali pri zagovorniku, možnost za izpolnitev ankete zaradi velikega zanimanja podaljšujejo do konca avgusta.(več)

Junija ob prenehanju izplačil kriznega dodatka povprečna plača nižja
Povprečna bruto plača je junija znašala 1812,72 evra, kar je nominalno 4,2 odstotka, realno pa 5,4 odstotka manj kot maja. Povprečna neto plača je bila s 1175,47 evra nominalno za 5,5 odstotka in realno za 6,7 odstotka nižja kot maja. Znižanje je v precejšnji meri posledica prenehanja izplačil kriznega dodatka, je objavil državni statistični urad.(več)

Epidemija okrepila priljubljenost brezstičnega plačevanja in spletnih nakupov
Med epidemijo covida-19 so potrošniki spremenili svoje nakupovalne navade in pričakovanja do ponudnikov, kaže raziskava družbe Mastercard. Plačilne kartice vedno bolj prednjačijo pred gotovino, vse bolj zaželeno pa je tudi brezstično plačevanje, ki se ga vsaj enkrat tedensko poslužuje 78 odstotkov vprašanih. Opazen je tudi porast spletne trgovine.(več)

Priprava načrta za okrevanje po koronski krizi poteka intenzivno
Priprava načrta, ki bo podlaga za koriščenje sredstev iz evropskega svežnja za okrevanje po koronski krizi, poteka intenzivno, zagotavlja pristojni minister Zvonko Černač. Za načrt naj bi bilo rezerviranih 10 milijard evrov, prihodnji teden pa bo o tem potekal tudi posvet z občinami in razvojnimi agencijami.(več)

Michel: V sredo izredni vrh EU o razmerah v Belorusiji
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je včeraj sporočil, da bo za sredo sklical izredno video konferenco voditeljev Evropske unije o razmerah v Belorusiji. Beloruski narod ima pravico, da se svobodno odloči o svoji prihodnosti in izvoli svojega voditelja, nasilje nad protestniki je nesprejemljivo, je zapisal na Twitterju.(več)