Dnevne zakonodajne novosti / 3. april 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 5 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Državni zbor potrdil protikoronski zakon
Tema dneva

DZ je sinoči s 53 glasovi podpore brez amandmajev opozicije potrdil interventni zakon, s katerim bo država pomagala prizadetim podjetjem in posameznikom zaradi epidemije COVID-19. Tri milijarde evrov vredni ukrepi bodo veljali od razglasitve epidemije oziroma 13. marca do konca maja, morda mesec dni dlje. Poleg ukrepov za podjetja, samozaposlene in upokojence zakon med drugim sega tudi na področje javnega sektorja in šolstva, ureja plačilo javnih storitev ter pooblastila policije v okviru ukrepov za zajezitev širjenja virusa.(več)

Vlada hiti z uveljavitvijo ureditve nedopustnih referendumov
Vlada je na sredini dopisni seji sprejela predlog novele zakona o referendumu in o ljudski iniciativi, ki ga v DZ pošilja po nujnem postopku. Predlog ureja postopek v primerih, ko bi bil referendum na določen zakon skladno z ustavno določenimi razlogi nedopusten. Eden od teh razlogov je namreč odprava posledic naravnih nesreč.(več)

Odslej so lahko odprte tudi vrtnarije, drevesnice in cvetličarne
S spremembo vladnega odloka so od danes lahko poleg prodajaln z živili, bencinskih servisov, lekarn in nekaterih drugih prodajaln odprte tudi vrtnarije, drevesnice in cvetličarne. Dovoljena so tudi gradbena dela, pri katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki.(več)

Ministrstvo odpravilo omejitev za vožnjo tovornjakov ob vikendih
Ministrstvo za infrastrukturo je odpravilo omejitev prometa za tovorna vozila nad 7,5 tone ob vikendih in dela prostih dnevih, so sporočili z ministrstva. Odredba velja do zajezitve in obvladovanja epidemije.(več)

Odlog prispevkov samozaposlenim le ob poravnanih obveznostih
Samozaposlenim že nedavno uveljavljeni zakon o ukrepih na področju plač in prispevkov omogoča avtomatičen odlog prispevkov, ki bodo zapadli med aprilom in junijem, in sicer do konca marca 2022. Pogoj je, da so zapadle obveznosti do 28. februarja poravnane, sicer morajo zavezanci to storiti do 6. aprila, so opozorili na Fursu.(več)

Začetek splošne in poklicne mature predviden za 30. maj
Po načrtih ministrstva za izobraževanje je začetek splošne in poklicne mature predviden za 30. maj, natančnejši datumi opravljanja posameznih predmetov pa še niso znani. RIC sicer predlaga, naj datumi ostanejo enaki, le esej se prestavi na 1. junij. Odločitev o izvedbi nacionalnega preverjanja znanja pa bo znana ta mesec.(več)

V obvladovanje epidemije vključeni tudi koncesionarji
Na torkovi seji je vlada z odlokom dopolnila tudi začasne ukrepe na področju zdravstvene dejavnosti. Med drugim v izvajanje nalog, povezanih z zajezitvijo in obvladovanjem epidemije, vključuje tudi koncesionarje, dovoljeno pa je izvajanje nekaterih nujnih preventivnih pregledov. Prekinila pa je izvajanje porodov na domu.(več)

Velik del sodnikov in osebja dela od doma ali pa so na čakanju
V času, ko sodni roki ne tečejo in sodišča opravljajo le nujne zadeve, veliko sodnikov in sodnega osebja delo opravlja od doma ali pa so na čakanju. Natančnejših podatkov o posameznih sodiščih na vrhovnem sodišču nimajo. Konkretno pa pri njih od 29 sodnikov dnevno v službo prihaja največ 7 sodnikov. O delu je treba poročati.(več)

Sodišče EU: Članice z zavrnitvijo premestitve beguncev kršile pravo EU
Češka, Madžarska in Poljska so kršile evropsko pravo, ker niso hotele izpolniti obveznosti iz sklepov Sveta EU leta 2015 o premestitvi prosilcev za azil iz Grčije in Italije, je razsodilo Sodišče EU v Luksemburgu. Sodišče je tako ugodilo tožbam, ki jih je proti tem trem državam konec leta 2017 vložila Evropska komisija.(več)

Dr. Miha Juhart o pravnih vprašanjih v luči epidemije
Na portalu Tax-Fin-Lex smo objavili dva pravna članka prof. dr. Miha Juharta o učinkih, ki jih imajo izredni ukrepi zaradi epidemije koronavirusa. En od člankov se nanaša na najemna razmerja, kjer vsebina nekaterih ukrepov neposredno učinkuje na pričakovanja, ki so jih imele stranke pri sklepanju pogodb. V drugem pa dr. Juhart obravnava vpliv interventnega zakona na materialnopravne prekluzivne roke.