Dnevne zakonodajne novosti / 10. februar 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Delavcem migrantom višje nadomestilo za brezposelnost
Tema dneva

Odbor DZ za delo je včeraj podprl predlog novele zakona o urejanju trga dela, s katero želi Sindikat delavcev migrantov Slovenije doseči izjemo od najvišjega zneska denarnega nadomestila za čezmejne delavce, ki v Sloveniji znaša 892,5 evra. So pa člani odbora z dopolnilom SDS in NSi znesek za delavce migrante omejili pri 1785 evrov. Evropska uredba namreč določa, da nadomestilo za brezposelnost za prve tri mesece oz. pet mesecev refundira država zadnje zaposlitve čezmejnega delavca.(več)

Tako v koaliciji kot opoziciji za pokojninske spremembe v prid upokojencem
Odbor za delo je brez glasu proti za obravnavo na seji DZ pripravil tudi dopolnjeni predlog pokojninske novele. Z njim se bo po predlogu SAB prehodno obdobje za izenačitev odmernega odstotka za moške z odmernim odstotkom za ženske skrajšalo, po sprejetem dopolnilu koalicije pa bodo najnižje invalidske pokojnine višje.(več)

Odbor DZ za covidni dodatek tudi za doslej spregledane zaposlene
Odbor je za obravnavo na seji DZ z devetimi glasovi za in osmimi proti potrdil še dopolnjeni predlog novele petega protikoronskega zakona, ki ga je v zakonodajni postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Matjažem Hanom iz SD. Predvideva dodatek za neposredno delo s covidnimi bolniki tudi za tiste, ki so bili do zdaj spregledani.(več)

Predlog za možnost tajnega glasovanja na daljavo neuspešen
Komisija DZ za poslovnik je zavrnila predlog sprememb poslovnika DZ, s katerimi bi na predlog LMŠ, SD, Levice in SAB poslancem v primeru izrednih okoliščin, tudi epidemiji, omogočili tajno glasovanje na daljavo. Od 11 prisotnih je predlog podprlo sedem članov, štirje iz SDS in NSi so bili proti. Za spremembe pa je nujna dvotretjinska večina.(več)

Vlada s posebnim projektom za nadaljevanje izplačil delovne uspešnosti policistom
Vlada je na seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve sprejela posebni vladni projekt o izvajanju nalog na področju notranje varnosti. Z njim bo zagotavljala nadaljevanje izplačil delovne uspešnosti z naslova povečanega obsega dela policistov pri varovanju schengenske meje in obvladovanju problematike nezakonitih migracij.(več)

ZPS s predlogom strokovni skupini za podaljšanje odloga plačil kreditov za vse
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je vladni strokovni skupini za pripravo protikoronskih ukrepov, ki jo vodi ekonomist Matej Lahovnik, poslala predlog, da naj prouči možnost podaljšanja odloga plačil kreditov do konca tega leta, in to tudi za tiste posojilojemalce, ki so ta ukrep že koristili.(več)

Ministrstvo: Prizadevamo si za sofinanciranje testiranj za delodajalce
Delodajalci, katerih zaposleni potrebujejo negativen izvid na koronavirus, morajo za testiranje poskrbeti v sodelovanju z izvajalci zdravstvene dejavnosti. Državno sofinanciranje po sedmem protikoronskem zakonu se je izteklo, si pa gospodarsko ministrstvo in vlada prizadevata za dodatna sredstva za pomoč, so za STA povedali na ministrstvu.(več)

Počivalšek: Sestanek v gostišču zakonit, ponujanje poslovnih storitev ni prepovedano
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je v izjavi medijem znova poudaril, da je bila uporaba prostorov gostišča za poslovni sestanek minuli petek v Prlekiji zakonita. Kot je pojasnil, odlok o prepovedi ponujanja blaga in storitev prepoveduje gostinsko dejavnost za potrošnike. Za poslovne sestanke pa taka prepoved ne velja.(več)

Bruselj odobril slovensko shemo pomoči izvajalcem javnega prevoza
Evropska komisija je odobrila 20 milijonov evrov vredno slovensko shemo za podporo podjetjem, ki delujejo v sektorju javnega prevoza, prizadetim zaradi izbruha koronavirusa, so včeraj sporočili iz Bruslja. Gre za pomoč v obliki neposrednih nepovratnih sredstev.(več)

EU bo lahko v krizi neposredno nabavljala, tudi zdravstveno opremo
Pogajalci osrednjih institucij EU so dosegli načelni dogovor o krepitvi evropskega mehanizma za civilno zaščito. EU bo lahko prvič neposredno nabavljala, kar je potrebno za spoprijemanje s krizami, vključno z zdravstveno opremo, in tako zagotovila čim hitrejšo pomoč članicam v krizi, je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19
Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije
Odlok o podaljšanju petletnega obdobja za udeležbo varnostnega osebja na obdobnem strokovnem izpopolnjevanju in za opravljanje obdobnega preizkusa strokovne usposobljenosti
Sklep o potrditvi mandata poslanki
Uredba o izvajanju Odločbe (EU) o prizadevanju držav članic za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, da do leta 2020 izpolnijo zavezo Skupnosti za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov
Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (ZIUOOPE)
Zakon o javnem naročanju (ZJN-3)
Zakon o prekrških (ZP-1)
Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP)
Odločbe sodišč
VSRS Sodba I Ips 52587/2010 - ogrožanje varnosti pri delu - bistvena kršitev določb kazenskega postopka - razlogi o odločilnih dejstvih - nasprotje med ralogi sodbe in listino
VSRS Sodba I Ips 39580/2017 - kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listih - zakonski znaki kaznivega dejanja - poslovna listina - lažni podatki - pisni obračun plače
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog interpelacije o delu in odgovornosti ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija, EPA 1655-VIII
Ostali dokumenti
Pooblaščanje (Podrobnejši opis)