Dnevne zakonodajne novosti / 5. september 2017
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Sedem ur razprave o drugem tiru
Tema dneva

V državnem zboru je potekala izredna seja o predlogu priporočil vladi glede vzpostavitve pogojev za zagotavljanje enakosti položaja v referendumski kampanji. A razprava se je bolj kot okoli priporočil, ki so jih pripravili v delu opozicije, vrtela okoli drugega tira. Poslanci so skoraj sedemurno razpravo izkoristili za ponovitev argumentov, zakaj je vladni projekt dober oziroma slab. Vsebinsko se je temi izredne seje bolj približal Matej Tonin (NSi). Dejal je, da državljani pri tem referendumu ne bodo imeli enakih štartnih možnosti, saj ima vlada ima že tako in tako prednost, ker ima uradnike, ki so plačani, da delajo to, kar jim naroči. Civilna iniciativa pa tega po njegovih besedah nima.

Financiranje vzgoje in izobraževanja
Koalicija bo tik pred zasedanjem odbora DZ še iskala skupen jezik glede novele zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero uresničujejo ustavno odločbo o financiranju zasebnega šolstva. Za zdaj je jasna le podpora SMC, SD noveli nasprotuje, v DeSUS še nimajo enotnega stališča. Precej pripomb ima tudi zakonodajna služba DZ. Med drugim je v mnenju spomnila, da odločba ustavnega sodišča izhaja iz predpostavke o enoviti vsebini javno veljavnih osnovnošolskih izobraževalnih programov, zato pa da pogoj programske raznolikosti, ki ga določa novela zakona, ni skladen z osnovnimi izhodišči obrazložitve odločbe.

Arbitraža je ena izmed zavez Hrvaške
Predsednik vlade Miro Cerar je po srečanju s prvim podpredsednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom dejal, da je od njega dobil potrditev zavezanosti komisije spoštovanju mednarodnih pogodb, torej tudi sodbe arbitražnega sodišča. Timmermans pa je poudaril, da je bila arbitraža ena od zavez Hrvaške v njenih pristopnih pogajanjih z EU. Cerar je Timmermansu tudi povedal, da je Slovenija nezadovoljna z nedavnimi odzivi hrvaške strani, "ki ne obetajo veliko". "Sem pa tudi zelo jasno povedal, da če kmalu skupnega dogovora o implementaciji ne bo, bo Slovenija ukrepala tako, kot lahko sama," je dejal premier.

Spremljanje zaposljivosti diplomantov
Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za projekt Vzpostavitev sistema za spremljanje zaposljivosti visokošolskih diplomantov v Sloveniji in posodobitev spletnega portala eVŠ. Skupna višina sredstev za izvedbo projekta znaša 500.000 evrov, 400.000 evrov prispeva Evropski socialni sklad. Spletni portal eVŠ je evidenčni in analitski informacijski sistem visokega šolstva v Sloveniji. Kot so sporočili iz službe, je namen projekta na nacionalni ravni vzpostaviti sistem za spremljanje zaposljivosti visokošolskih diplomantov, ki bo podlaga za napovedovanje potreb na trgu dela.

Zavarovalnice in zaščita potrošnikov
Predstavniki zavarovalniške industrije so na konferenci v Ljubljani v organizaciji Agencije za zavarovalni nadzor razpravljali o novih evropskih pravilih, ki jih prinaša direktiva o distribuciji zavarovalnih produktov. Ta prinašajo predvsem nove smernice za večjo zaščito potrošnikov, ki morajo v očeh zavarovalnic biti vedno na prvem mestu. K spremembam in večji regulaciji na področju zaščite potrošnikov je vodila izguba zaupanja potrošnikov, nova direktiva pa bo prinesla spremembe predvsem na področju življenjskih zavarovanj v srednji in vzhodni Evropi.

Podpora strokovni direktorici UKC
Strokovni svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je podprl delo strokovne direktorice Marije Pfeifer na področju otroške kardiologije, je po izredni seji sveta povedal Adolf Lukanović. Izjavo, ki so jo oblikovali strokovni direktorji klinik, bodo tudi poslali svetu UKC, ki bo odločal o usodi Pfeiferjeve. Seja omenjenega sveta bo predvidoma prihodnji teden. Na vprašanje, ali pričakuje, da bo svet UKC sledil mnenju strokovnega sveta pri odločanju o njeni odgovornosti, je Pfeiferjeva dejala, da je to zanjo zaenkrat enigma. "Kaj se bo politika odločila, je odvisno od njih in tistih, ki so morda v ozadju," je dejala.(TFL)