Dnevne zakonodajne novosti / 21. junij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 6 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 122/2021 z dne 23.7.2021
TEMA DNEVA
Vlada z novelo za uresničitev odločbe o zakonu o nalezljivih boleznih
Tema dneva

Vlada je v petek na dopisni seji določila besedilo predloga novele zakona o nalezljivih boleznih, s katero želi uresničiti odločbo ustavnega sodišča, ki je nekatere dele zakona, povezane z ukrepi ob epidemiji, razglasilo za neustavne. Novela med drugim v primeru najbolj intenzivnih posegov v človekove pravice in temeljne svoboščine v 39. členu zakona določa poseben mehanizem, po katerem lahko posamezne ukrepe v trajanju nad 90 dni podaljša samo državni zbor, so po seji zapisali v sporočilu za javnost.(več)

Veljati je začela novela stanovanjskega zakona
V soboto je začela veljati novela stanovanjskega zakona, ki med drugim prinaša zvišanje neprofitne najemnine, hkrati pa tudi subvencij te najemnine, ter višje zadolževanje stanovanjskih skladov, ustanovitev javne najemniške službe in spremembe pri upravljanju večstanovanjskih stavb.(več)

Pogoji vstopa v Slovenijo ponovno spremenjeni
V soboto je začel veljati tudi spremenjeni odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve epidemije covida-19. Med novostmi je uvedba oranžnega in zelenega seznama držav. Ob prihodu iz rdečih in temno rdečih držav se zahteva predložitev testa PCR, oseba pa se nato napoti v karanteno na domu. Veljavnost negativnega testa PCR se podaljšuje na 72 ur od odvzema brisa, pri hitrem antigenskem testu pa ostaja 48 ur.(več)

Še vedno v veljavi omejitve pri zbiranju in uresničevanju verske svobode
Z današnjim dnem začne veljati spremenjeni vladni odlok o zbiranju, po katerem za shode z več kot 100 udeleženci velja pogoj preboleli, cepljeni, testirani. Vlada je na seji minuli teden podaljšala tudi nekatere druge ukrepe, med drugim tiste, ki se nanašajo na kolektivno uresničevanje verske svobode, na uporabo mask in razkuževanje rok. Na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev pa je ponovno omogočeno opravljanje vseh dejavnosti.(več)

DZ ta teden na delovnih telesih tudi o avdiovizualnih medijskih storitvah in pokojninah
Ta teden bo v DZ zasedalo več delovnih teles. Tako se bo odbor za kulturo posvetil vladni noveli zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah, odbor za finance bo imel na mizi zakonski predlog Levice za dvig prispevne stopnje delodajalcev v dobro Zpiza, komisija za nadzor javnih financ pa bo prisluhnila opozorilom SAB pred nižanjem pokojnin.(več)

Ministrstvo z novim pravilnikom omogoča priključevanje sončnih elektrarn na omrežje
Ministrstvo za infrastrukturo je pripravilo nov pravilnik o tehničnih zahtevah za priključitev proizvodnih naprav električne energije na distribucijsko omrežje. S pravilnikom, ki je v veljavo stopil v soboto, bodo odpravljene težave pri priključevanju sončnih elektrarn na distribucijsko omrežje. Na priključitev jih čaka okoli 600.(več)

Izvoljena nova predsednika tožilskega in sodniškega društva
Novi predsednik Društva državnih tožilcev Slovenije je okrožni državni tožilec Boštjan Valenčič. Valenčič je na čelu društva zamenjal dolgoletno predsednico vrhovno državno tožilko Mirjam Kline. Nova predsednica Slovenskega sodniškega društva pa je postala višja sodnica Vesna Bergant Rakočević. Podpredsednika sta postala višja sodnica Helena Miklavčič in okrožni sodnik Andrej Ekart.(več)

Objavljen razpis za kandidata za sodnika na Sodišču EU
Ministrstvo za pravosodje je v petkovem uradnem listu objavilo razpis za mesto kandidata za sodnika na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu. Čas za prijavo je 15 dni po objavi. Ministrstvo je razpis objavilo potem, ko Marko Ilešič konec maja ni dobil potrebne podpore v državnem zboru.(več)

Približujejo se prvi roki glede glasovanja na referendumu
Kampanja pred julijskim referendumom o noveli zakona o vodah je v polnem razmahu, že ta teden pa bodo morali biti volivci pozorni na roke, ki omogočajo glasovanje iz tujine. Tisti, ki bodo želeli po pošti glasovati iz zapora, bolnišnice ali socialnovarstvenega zavoda, pa morajo o tem Državno volilno komisijo obvestiti do konca meseca.(več)

Izdana pisna sodba v tretjem sojenju Noviču zaradi umora
Okrožno sodišče v Ljubljani je izdalo še pisno sodbo, s katero je 21. decembra lani Milka Noviča v tretjem sojenju oprostilo očitkov, da naj bi decembra 2014 umoril takratnega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Kot so sporočili Novičevi zagovorniki, je medtem pregon Noviča zastaral. A tožilstvo napoveduje pritožbo.(več)

Na sodiščih danes dva izreka sodb
Za danes sta napovedana kar dva izreka sodb v znanih sodnih zgodbah. V Novi Gorici bodo izrekli sodbo trem obdolženim uboja brezdomca septembra lani v Novi Gorici. V Slovenj Gradcu pa bodo izrekli sodbo delu obdolženih za domnevni protizakoniti odvzem mladoletne osebe in pomoči pri tem ter nevestno delo v službi.(več)