Dnevne zakonodajne novosti / 17. december 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Plačila v evrih po novem cenejša povsod po EU
Tema dneva

Plačila v evrih so po novem cenejša po vsej EU, torej tudi v državah, ki (še) niso prevzele skupne valute, pretvorbe valut ob plačilih s karticami in denarnih nakazilih od doma pa so poleg tega popolnoma pregledne. Doslej so notranja plačila v evrih iz neevrskih članic EU namreč ponekod stala tudi do 20 evrov. S spremembo uredbe o čezmejnih plačilih pa so se izenačili stroški plačilnega prometa med bankami znotraj evrskega območja in tistimi zunaj njega. Provizije za čezmejna plačila v evrih bodo tako zelo nizke oziroma jih sploh ne bo.(več)

Spremembe glede cepljenja bodo pripravljene do aprila
Premier Marjan Šarec je na ustno poslansko vprašanje Janija Möderndorferja iz SMC glede zakona o nalezljivih boleznih včeraj dejal, da bo do aprila pripravljena novela zakona o nalezljivih boleznih, ki bo zaradi zlorab prinesla spremembe pri dolgotrajnih upravnih in administrativnih postopkih, povezanih z opustitvijo cepljenja iz medicinskih razlogov.(več)

Hitrejša finančna pomoč občinam ob naravnih nesrečah
Na ministrstvu za okolje in prostor pripravljajo spremembo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč na način, da bi v primeru takih nesreč občinam lahko hitreje zagotovili finančno pomoč. Spremembe bodo v javno razpravo poslali v začetku prihodnjega leta, je v DZ napovedal minister za okolje in prostor Simon Zajc.(več)

Šarec odgovarjal na poslanska vprašanja
Brez drugega bloka Neka ne bomo dosegli ogljično nevtralne družbe do leta 2050, je premier Marjan Šarec dejal v odgovoru na poslansko vprašanje v DZ. Na vprašanje v zvezi z zaposlitvijo njegove znanke na Sovi pa je Šarec ponovil, da bodo manjše administrativne nepravilnosti, ki jih je pri zaposlitvah na Sovi ugotovil pristojni inšpektorat, odpravili.(več)

Angelika Mlinar se bo predstavila pristojnima odboroma
Koroška Slovenka Angelika Mlinar je včeraj prevzela odločbo o slovenskem državljanstvu in premier Marjan Šarec je v DZ že vložil predlog za njeno imenovanje za kohezijsko ministrico. Pristojnima parlamentarnima odboroma se bo predstavila danes. Šarec verjame, da bo potrjena za ministrico, a podpore v DZ še nima zagotovljene.(več)

DS za izredno uskladitev pokojnin v odstotkih
DS je v zakonodajni postopek vložil predlog spremembe interventnega zakona, po katerem se pokojnine decembra 2020 ne bi izredno uskladile nominalno, ampak bi bila uskladitev izražena v odstotkih. Ob več kot 2,5-odstotni gospodarski rasti bi bila izredna uskladitev tako v višini enega odstotka, ne pa v višini 6,50 evra, kot določa zakon.(več)

Poročanje premoženjskega stanja po novem prek portala eUprava
Zavezanci za poročanje premoženjskega stanja bodo protikorupcijski komisiji podatke o premoženjskem stanju od 1. januarja 2020 lahko oddali na državnem portalu eUprava. V prehodnem obdobju, ki bo trajalo najmanj do 1. maja prihodnje leto, pa bo podatke še vedno mogoče oddati kot doslej, na obrazcu, dostopnem na spletni strani komisije.(več)

Ljubljanski svet potrdil proračuna za 2020 in 2021
Ljubljanski svetniki so na zadnji letošnji redni seji potrdili proračuna za leti 2020 in 2021. Prihodnje leto občina načrtuje rekordnih 411,3 milijone evrov prihodkov in 406,6 milijona odhodkov, pri čemer jih bo 157,5 milijona namenjenih investicijam. V Levici so k dokumentu za leto 2020 vložili več dopolnil, ki pa jih svetniki niso podprli.(več)

Dve leti za prenos direktive o zaščiti žvižgačev
V Evropski uniji je včeraj začela veljati direktiva, ki žvižgačem zagotavlja visoko raven zaščite. Nova pravila, ki določajo jasne postopke prijavljanja in obveznosti za delodajalce, varne kanale za prijavo ter preprečevanje povračilnih ukrepov in učinkovito zaščito, morajo države članice v dveh letih prenesti v svoje nacionalne zakonodaje.(več)