Dnevne zakonodajne novosti / 14. september 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Sodni svet za spremembo pristojnosti za imenovanje sodnikov
Tema dneva

Sodni svet, ki je večkrat izpostavil neustreznost sistema imenovanja kandidatov za sodnike v državnem zboru, je oblikoval pobudo za spremembo ustave in zakona o sodniški službi, po kateri bi se pristojnost za imenovanje sodnikov z DZ prenesla na drug ustavni organ. V teh postopkih morata biti na prvem mestu zagotovljeni strokovnost in preglednost, menijo. Neustreznost veljavnega sistema še zlasti velja za sodnike Vrhovnega sodišča, je ob tem zapisal predsednik Sodnega sveta Erik Kerševan.(več)

Vse odslej odrejene karantene trajajo le še 10 dni
Vse od nedelje naprej izdane odrejene karantene bodo trajale 10 in ne več 14 dni. To velja tako za tiste karantenske odločbe, izdane potnikom na meji ob prihodu iz držav na rdečem seznamu, kot tudi za karantene, ki so bile posameznikom odrejene zaradi visoko rizičnega stika. Vse pred tem izdane karantenske odločbe pa še vedno trajajo 14 dni.(več)

Ta teden v parlamentu med drugim interpelacija Hojsa
Ta teden bodo parlamentarna delovna telesa nadaljevala obravnavo rebalansa proračuna za letos, v petek pa je na izredni seji pričakovati interpelacijo notranjega ministra Aleša Hojsa. O datumu seje mora sicer dokončno še odločiti kolegij predsednika DZ. Knovs ima medtem v četrtek na dnevnem redu tudi obravnavo dneh nadzorov pooblaščene skupine.(več)

DZ na redni seji predvidoma o rebalansu, zaprtju trgovin in obrambi
DZ bo na redni seji, ki se bo začela 21. septembra, predvidoma obravnaval rebalans državnega proračuna za letos in spremljajoče dokumente, če bo pristojni odbor DZ o njih pravočasno odločil. Sicer bodo sveženj obravnavali na izredni seji. DZ bo odločil tudi o zaprtju trgovin ob nedeljah ter opravil drugo branje novele zakona o obrambi.(več)

Koritnik napovedal poenostavitve postopkov javnega naročanja
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je na kongresu javnega naročanja v Portorožu izpostavil ukrepe, ki jih je vlada v času korona krize sprejela na področju poenostavitve procesa javnega naročanja. Napovedal je tudi modernizacijo obstoječe zakonodaje s poenostavitvami sistema, profesionalizacijo postopkov in njihovo digitalno transformacijo.(več)

Zdus za boljši predlog zakona o dolgotrajni oskrbi
Zveza društev upokojencev meni, da je treba v predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je v javni razpravi, natančno razmejiti med storitvami iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in storitvami za dolgotrajno oskrbo. Plačnik storitev je namreč različen, so izpostavili. Tudi sicer imajo veliko pripomb in pozivajo k pripravi boljšega besedila.(več)

NSi za podaljšanje veljavnosti turističnih bonov
V NSi so pripravili nekaj zakonskih iniciativ, ki jih nameravajo jeseni predlagati koaliciji, med drugim znižanje davčne obremenitve in uveljavitev razvojne kapice. Prav tako bodo dali pobudo, da se podaljša rok za unovčenje turističnih bonov, je napovedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.(več)

Na sodiščih sojenje za 300-kilogramsko pošiljko heroina v Kopru
Ta teden na sodiščih po Sloveniji znova prinaša več odmevnih obravnav. V Kopru je med drugim napovedan začetek glavne obravnave v sojenju Arisu Alibašiću, Gregorju Setnikarju in Aleksandru Vettorazziju zaradi obtožb o tihotapljenju več kot 300 kilogramov heroina, ki so ga leta 2018 zasegli v koprskem pristanišču.(več)

Pet članic EU zahteva strožja pravila za digitalne valute
Nemčija, Francija, Italija, Španija in Nizozemska od Evropske komisije zahtevajo strožja pravila za nove digitalne valute, kot je Facebookov projekt libra, je ob robu neformalnega zasedanja finančnih ministrov EU v Berlinu v petek dejal nemški finančni minister Olaf Scholz. Poudaril je, da si pridržujejo pravico do prepovedi takšnih valut.(več)

ZN z resolucijo o skupnem odgovoru na pandemijo covid-19
Generalna skupščina ZN je v petek sprejela nezavezujočo resolucijo o skupnem in usklajenem globalnem odgovoru v boju proti pandemiji covida-19, ki med drugim vodilno vlogo v tem boju priznava Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Proti široko podprti resoluciji so glasovale samo ZDA in Izrael.(več)