Dnevne zakonodajne novosti / 6. avgust 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 16 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Ministrstvo prejelo pripombe k predlogu novele o avdiovizualnih medijskih storitvah
Tema dneva

Na ministrstvu za kulturo so v javni razpravi o predlogu novele zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah prejeli pripombe 11 organizacij oz. posameznikov. Pripombe se nanašajo na različne člene, največ opozoril pa se nanaša na predviden nov sistem obdavčitve tujih ponudnikov, t. i. netflix tax, so pojasnili za STA. Spremembam medijske zakonodaje nasprotujejo tudi v Društvu radijskih in televizijskih napovedovalcev, saj naj bi nedopustno posegle v avtonomijo in dodatno poslabšale finančni položaj RTVS.(več)

Javni sklad lani izplačal dobrih 27,4 milijona evrov za zaposlovanje invalidov
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad med drugim spodbuja zaposlovanje invalidov in ohranjanje njihovih zaposlitev. Pri teh vzpodbudah je zaznati porast števila vlog v primerjavi s preteklimi leti, posledično pa tudi porast izplačanih sredstev, kar za lani skupaj znaša 27,4 milijona evrov, kaže poročilo sklada za leto 2019.(več)

Ministrstvo za preoblikovanje sklada za financiranje razgradnje Neka
Ministrstvo za infrastrukturo je v javno obravnavo poslalo predlog novega zakona za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (Nek) ter odlaganja radioaktivnih odpadkov in izrabljenega jedrskega goriva. Predlagajo preoblikovanje sklada za preglednejše delovanje ter nadzor nad njegovim poslovanjem, so na ministrstvu pojasnili za STA.(več)

ZPS opozarja na velik cenovni razpon razkužil
V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so preizkusili 15 razkužil, dostopnih v slovenski maloprodaji. Vsa razen enega so vsebovala najmanj 60 odstotkov alkohola, kar je pogoj za uničenje novega koronavirusa. Zelo velik pa je bil cenovni razpon izbranih razkužil, saj je liter stal med 9,80 in 62,50 evra. Potrošnikom zato svetujejo, naj primerjajo cene.(več)

SOS za vode: Na Savi zaskrbljenost zaradi hidroelektrarn
Medtem ko se kemijsko stanje Save v zadnjih desetletjih zaradi opuščanja "umazane" industrije ob njej izboljšuje, ekologe zdaj najbolj skrbi gradnja novih hidroelektrarn na njej. "Serija jezov spremeni reko v verigo jezer. To ni več reka s tekočo vodo, zato se spremeni tako flora kot favna," opozarja Marjana Hönigsfeld Adamič iz Inštituta Lutra.(več)

Delovna skupina za covid-19 delo nadaljuje brez predstavnikov skupnosti socialnih zavodov
Delovna skupina za covid-19 pri ministrstvu za delo bo danes nadaljevala oblikovanje protokola za morebitni naslednji val covida-19 v socialnovarstvenih zavodih. Delovnega sestanka pa se po ponedeljkovem izstopu ne bodo udeležili predstavniki skupnosti socialnih zavodov, ki so sicer pripravljeni sodelovati na neformalnih srečanjih.(več)

Na MNZ bodo proučili policijski postopek ob utopitvi otroka v Soči
Na ministrstvu za notranje zadeve bodo od policije zahtevali pisno pojasnilo o poteku postopka ob nedavni utopitvi v Soči in v primeru ugotovljenih nepravilnosti ustrezno ukrepali, so napovedali. V Društvu primorskih arhitektov pa so medtem kritični do napovedanih ukrepov za večjo varnost kopalcev, saj da so ukrepi po meri energetike, in ne ljudi.(več)

Bruselj razširil protidampinške dajatve na kitajski uvoz nerjavečega jekla
Evropska komisija je v okviru boja proti izogibanju trgovinskim ukrepom EU razširila protidampinške dajatve na še več uvoženih izdelkov iz kitajskega nerjavečega jekla. Uvoz s Kitajske, za katero veljajo protidampinški ukrepi, je namreč lani skoraj zamrl, uvoz izdelkov iz nerjavečega jekla na splošno pa je porasel na milijon ton letno.(več)

Za zdravljenje novega koronavirusa za zdaj v EU potrjeno eno zdravilo
Zdravniki in znanstveniki poleg razvijanja cepiva proti novemu koronavirusu iščejo tudi učinkovita zdravila in metode zdravljenja bolezni covid-19. Pristojne institucije so za zdaj potrdile eno zdravilo za zdravljenje covida-19, to je remdesivir. Poleg tega Evropska agencija za zdravila ocenjuje klinično študijo še za eno zdravilo.(več)