Dnevne zakonodajne novosti / 23. december 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Vlada določila prioritete za 2020
Tema dneva

Slovenija letošnje leto zaključuje v dobrem položaju, so ocenili v vladi Marjana Šarca. Med dosežki so izpostavili ohranitev socialnega miru in začetek del pri gradnji drugega tira. Začrtali so tudi ključne prioritete prihodnjega leta. Ena od njih bo zagotavljanje varnosti, tako na področju upravljanja migracij kot na področju vse bolj aktualne kibernetske varnosti. Visoko na lestvici prioritet v letu 2020 bo zagotovo ureditev dolgotrajne oskrbe, ukrepati pa bo treba tudi glede komunalnih odpadkov, čakalnih dob in kadrovskih težav v zdravstvu.(več)

Banke in borza pred prazniki s spremenjenim urnikom
V času pred božičnimi in novoletnimi prazniki bo v bankah in hranilnicah v Sloveniji veljal spremenjen urnik. Oba torka pred božičnimi in novoletnimi prazniki bo poslovanje skrajšano, nato bo na praznične dneve mirovalo. Medtem bo Ljubljanska borza na oba torka zaprta.(več)

V primeru gradnje kanala C0 postopki vodeni napačno
V projektu gradnje kanalizacijskega kanala C0 so bili postopki vodeni napačno. Ljubljanska občina je npr. najprej dobila gradbeno dovoljenje in soglasja, šele nato je bil izdelan predhodni postopek presoje vplivov na okolje, kar je v neskladju s predpisi, je razvidno iz notranje revizije, ki ga je objavila Alpe Adria Green.(več)

Bošnjak ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto
KPK je v preiskavi ravnanja viceguvernerja Marka Bošnjaka ugotovila, da bi moral sam Banki Slovenije predložiti listine in pojasnila, s katerimi bi se lahko zavrnilo očitke o domnevnem neplačevanju davkov od dohodka iz oddajanja stanovanja v Ljubljani. Ravnal je v nasprotju s pričakovano integriteto, so sporočili iz KPK.(več)

DUTB bi lahko uporabili za reševanje stanovanjske problematike
Država bi lahko spremenila poslanstvo DUTB in nepremičnine, ki jih ima v lasti DUTB, po vzoru Irske in Španije uporabila za doseganje ciljev stanovanjske in demografske politike, meni glavni izvršni direktor DUTB Matej Pirc. DUTB bi lahko tako gradila najemna stanovanja in domove za starejše ter zagotovila okoli 5000 dodatnih enot, ocenjuje.(več)

RTVS v leto 2020 s financiranjem po dvanajstinah
Radiotelevizija Slovenija (RTVS) bo leto 2020 začela z začasnim financiranjem po dvanajstinah. Potem ko je prejšnji ponedeljek programski svet zavoda pritrdil programsko produkcijskemu načrtu, pa so nadzorniki v sredo zavrnili finančni načrt za prihodnje leto, ki ga je pripravilo vodstvo RTVS na čelu z generalnim direktorjem Igorjem Kaduncem.(več)

Britanski poslanci na prvem glasovanju potrdili zakon za brexit
Britanski poslanci so v petek na prvem glasovanju s 358 glasovi za in 234 proti potrdili predlog zakona o izstopnem sporazumu, ki ga je z Brusljem oktobra sklenil britanski premier Boris Johnson. Tako bo lahko Velika Britanija iz EU izstopila 31. januarja 2020. Johnson je v odzivu poudaril, da so zdaj korak bližje koncu brexita.(več)

EU opozorila Varšavo glede zakona o discipliniranju sodnikov
Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova je vodilne politike Poljske opozorila, naj premislijo glede predlaganega zakona o discipliniranju sodnikov. V pismu predsednikom države, vlade in obeh domov parlamenta je pozvala k resni razpravi in posvetovanju, preden se bo ta zakon sprejemalo.(več)

Evropski parlament obsodil območja brez LGBTI na Poljskem
Evropski parlament je medtem kritičen do diskriminacije oseb LGBTI in kršenja njihovih temeljnih pravic na Poljskem. V resoluciji, ki jo je prejšnji teden v Strasbourgu podprla velika večina evroposlancev, je tudi obsodil razglasitev območij brez ideologije LGBTI na Poljskem ter pozval Evropsko komisijo, naj obsodi tako diskriminacijo.(več)