Dnevne zakonodajne novosti / 23. marec 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Bo gibanje kmalu omejeno le na lastno občino?
Tema dneva

Število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji še naprej raste, covid-19 pa je včeraj terjal drugo smrtno žrtev v državi. Okužbe ponekod izstopajo, vlada pa razmišlja o ukrepu, po katerem bi morali prebivalci ostati v svojih občinah. Kot je povedal uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin, je do morebitne uveljavitve ukrepa še nekaj dni. Poleg države so sicer številne ukrepe sprejele tudi same občine. Premier Janez Janša pa je za blažitev posledic epidemije napovedal nov paket ukrepov, tudi krizni dodatek za upokojence in ranljive skupine.(več)

Na sprehod s psom da, s partnerjem, ki ne živi z nami, pa ne
Trenutno velja splošna prepoved gibanja in zbiranja na javnih površinah, ki pa sproža nekatere dileme. Na nekatera vprašanja, ki so jih novinarji posredovali vnaprej, je minister Aleš Hojs odgovoril v petkovi izjavi za javnost. Med drugim je pojasnil, da bodo pri nadzoru sodelovali tudi policisti. Prekrškovni organ za obravnavo kršitve odloka je sicer zdravstveni inšpektorat.(več)

Vlada danes o smernicah za nov paket pomoči
Vlada bo po navedbah premierja Janeza Janše smernice za pripravo novega zakonskega paketa s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu zaradi koronavirusa sprejela danes. Zakonski predlog bo potrdila do petka in ga poslala DZ v sprejem. Janša pa je napovedal tudi 30-odstotno znižanje vseh funkcionarskih plač.(več)

Državni svet za interventne zakone ne bo izkoristil veta
Državni svet ne bo izkoristil možnosti veta na sveženj interventnih zakonov. O tem je v petek glasoval na korespondenčni seji, vnaprejšnjo odpoved vetu pa je soglasno podprlo vseh 35 svetnikov, ki so glasovali, le pri zakonu o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju je bil en svetnik vzdržan. S tem bo omogočena hitrejša uveljavitev zakonov.(več)

Minimalni delovni čas trgovin krajši, elektrika cenejša
Vlada je na petkovi dopisni seji sprejela več odlokov, povezanih z epidemijo koronavirusa: odlok, s katerim se minimalni delovni čas živilskih prodajaln skrajšuje na 18. uro, odlok, ki cení električno energijo gospodinjstev, pa tudi odlok o začasni prepovedi izvajanja nadzora vgrajenih sistemov aktivne požarne zaščite in hidrantnega omrežja.(več)

Vlada prepovedala pridobivanje vozniškega izpita
Vlada je z dopolnitvijo odloka o začasni prepovedi delovanja šolam za voznike med drugim prepovedala usposabljanje in preizkuse znanj za pridobitev temeljne kvalifikacije za voznike motornih vozil v cestnem prometu in rednih usposabljanj za podaljšanje veljavnosti temeljnih kvalifikacij. Gre za enega izmed ukrepov proti širjenju koronavirusa.(več)

Vlada omejila izvoz zaščitne opreme izven meja EU
V veljavo je stopila tudi vladna uredba, ki zahteva posebno izvozno dovoljenje za izvoz zaščitne opreme, sicer pomembne v boju proti novemu koronavirusu, izven EU. O dovoljenju bo odločalo gospodarsko ministrstvo ob upoštevanju mnenj zunanjega, zdravstvenega in obrambnega ministrstva.(več)

Uprava za javna plačila bo spet posodabljala podatke
Uprava za javna plačila je včeraj objavila vse manjkajoče podatke za obdobje od 16. do vključno 19. marca, ki jih objavlja skladno z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja. Objavljanje podatkov je zaradi izrednih razmer ob epidemiji koronavirusa bila začasno ustavila, kar so v TI Slovenia kritizirali in pozvali k odpravi "nevarne prakse".(več)

EU zaradi koronavirusa predlaga večjo prožnost
Evropska komisija je sprejela začasni okvir, ki članicam EU zagotavlja prožnost pri uporabi pravil o državnih pomočeh v podporo gospodarstvu v bitki s pandemijo covida-19. Predlagala pa je tudi sprožitev mehanizma, ki državam pri sprejemanju ukrepov dopušča odstopanje od veljavnih proračunskih pravil. Članice poziva, naj predlog potrdijo čim prej.(več)