Dnevne zakonodajne novosti / 31. julij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 6 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Proračun za leto 2019 ni bil v neskladju z ustavo
Tema dneva

Proračunski dokumenti za leto 2019 niso bili v neskladju z ustavo, so sporočili z ustavnega sodišča. Očitane pomanjkljivosti po mnenju sodišča še ne pomenijo očitka, da se je v postopku sprejemanja proračuna ogrožalo fiskalno suverenost države. Zahtevo za oceno ustavnosti so lani spomladi vložili poslanci SDS in NSi, ki so v proračunskih dokumentih videli kršenje fiskalnega pravila, ki zahteva srednjeročno uravnoteženost. Celotni izdatki države so načrtovani približno 270 milijonov evrov previsoko, so utemeljevali.(več)

Vlada na dopisni seji o gospodarskih temah
Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela spremembe posameznih rokov iz uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije. Podaljšala je veljavnost odloka o določitvi seznama blaga za spopadanje s posledicami epidemije, sprejela pa tudi en sklep s področja kmetijstva.(več)

Na rdečem seznamu od danes med drugim Bolgarija in Romunija
Z današnjim dnem je vlada z zelenega seznama epidemiološko varnih držav črtala Španijo, Belgijo, Avstralijo, Maroko, Andoro in Kanado ter jih uvrstila na rumeni seznam. Na rdeči seznam držav s poslabšano epidemiološko situacijo je uvrstila Bolgarijo, Romunijo, Bahame, Indijo in pet španskih administrativnih enot.(več)

Vlada čaka predloge ministrstev za prihranke
Vlada v teh dneh čaka na predloge proračunskih uporabnikov za omejitev rasti oziroma znižanje izdatkov na njihovih področjih, na podlagi katerih bo nato pripravila predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna. Konkretni okviri za pripravo finančnih načrtov še niso določeni, so pojasnili na finančnem ministrstvu.(več)

Aplikacija #OstaniZdrav že delujoča in v testiranju na MJU in NIJZ
Aplikacija #OstaniZdrav, namenjena obveščanju o stikih z okuženimi z novim koronavirusom, bo do roka, ki se izteče v soboto, oddana v mobilni trgovini GooglePlay in AppStore, zagotavlja državni sekretar na ministrstvu za javno upravo (MJU) Peter Geršak. Aplikacija že deluje, prilagojena je slovenskim uporabnikom in je v testiranju na MJU in NIJZ.(več)

Informacijska pooblaščenka opozarja na neustrezne pravne podlage za aplikacijo
Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je medtem včeraj ponovno opozorila na neustrezne pravne podlage za delovanje aplikacije covid-19. Ocena učinkov ne more sanirati pomanjkljivosti veljavnega zakona, je navedla in dodala, da je stališče vseh evropskih državnih nadzornih organov za varstvo osebnih podatkov glede pravnih podlag za aplikacijo enotno.(več)

Odobrenih za 16,9 milijona kreditov z državnim poroštvom
Vsota glavnic sklenjenih kreditov z državnim poroštvom je 28. julija znašala 16,88 milijona evrov. Višina izdanih poroštev za sklenjene odloge plačil kreditnih obveznosti pa je 20. julija dosegla 46,75 milijona evrov. Število dokazuje smiselnost sprejetih protikoronskih ukrepov, so ocenili na finančnem ministrstvu.(več)

AVK ob sodbi vrhovnega sodišča zaskrbljena
Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) ob sodbi Vrhovnega sodišča RS, da je treba hrvaškemu Agrokorju nemudoma vrniti Mercatorjeve delnice, izraža zaskrbljenost. Delnice je namreč zasegla z namenom zavarovanja izvršitve odločbe o prekršku, za katerega Agrokor kazni še vedno ni plačal.(več)

Za trajno zaposlovanje mladih po novem 10 milijonov evrov
Zavod RS za zaposlovanje je podaljšal javno povabilo za trajno zaposlovanje mladih do najdlje 15. novembra in zanj namenil dodatna sredstva, skupno je na voljo 10 milijonov evrov. Do tedaj se je mogoče potegovati tudi še za subvencije za zaposlitev brezposelnih na povabilih Zaposli.me in Spodbujanje zaposlovanja oseb iz programa Učne delavnice.(več)

Kupci Volkswagnovih vozil po aferi dieselgate ne bodo mogli terjati odškodnin
Potrošniki, ki so po izbruhu afere dieselgate kupili Volkswagnova volila, od proizvajalca ne bodo mogli terjati odškodnin, je odločilo vrhovno nemško sodišče. Volkswagen je namreč po izbruhu afere spremenil sporno prakso, kar pomeni, da kupci niso bili zavedeni, utemeljitev organa povzema nemška tiskovna agencija dpa.(več)