Dnevne zakonodajne novosti / 23. december 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Obetajo se spremembe stanovanjskega zakona
Tema dneva

Predlog novele stanovanjskega zakona, ki je bil poleti v javni obravnavi, je pripravljen za potrditev na seji vlade. Še vedno med drugim predvideva zvišanje neprofitnih najemnin in hkrati subvencij, višje zadolževanje stanovanjskih skladov, ustanovitev javne najemniške službe ter spremembe glede soglasij v večstanovanjskih stavbah. Dela, ki pomenijo izboljšavo, se bodo denimo štela med posle rednega upravljanja, tako da bo zanje potrebno soglasje 50 odstotkov lastnikov namesto sedanjih 75 odstotkov.(več)

Večina ukrepov za pomoč gospodarstvu predvidoma do konca junija
Vlada namerava še za šest mesecev podaljšati nekatere oblike pomoči podjetjem pri blažitvi posledic epidemije covida-19, pa tudi samozaposlenim, družbenikom, kmetom in zaposlenim. Ukrepi, ki bi se sicer iztekli s koncem letošnjega leta, naj bi veljali do konca junija 2021. Finančna ocena podaljšanja je 1,2 milijarde evrov.(več)

V predlogu PKP7 tudi dopolnitve pri dodatkih za javni sektor
S predlogom sedmega protikoronskega zakona vlada predlaga tudi nekatere dopolnitve pri dodatkih, ki pripadajo najbolj izpostavljenim v boju z epidemijo covida-19. Med drugim je v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva predviden poseben dodatek za nevarnost in posebne obremenitve za zaposlene v plačni skupini J.(več)

Furs: Za vsakih 10 dni nova vloga za povračilo dohodka v primeru karantene ali varstva
V Finančni upravi RS (Furs) so opazili, da nekateri zavezanci ne uveljavljajo pravilno povračila izgubljenega dohodka v primeru karantene ali obveznosti varstva otrok. Ti želijo z eno vlogo pridobiti 500 ali 750 evrov povračila, kar pa ni pravilno, saj se ena vloga vloži za obdobje 10 dni, če je to daljše, se mora vložiti nova.(več)

Iniciativa poziva k omejitvi oglaševanja na zunanjih površinah
Iniciativa Očistimo Slovenijo reklamnih panojev je vlado in politične stranke pozvala, naj zakonsko prepovejo ali vsaj močno omejijo "nenadzorovano rast zunanjih reklamnih panojev". Prepričani so, da bi se morala Slovenija na tem področju zgledovati po strožji regulaciji, kot jo poznajo denimo v Avstriji in Nemčiji.(več)

Državni svet v sredo o predlogu veta na posebno davčno obravnavo za ladjarje
Državni svet bo danes na izredni seji odločal o predlogu odložilnega veta na novelo zakona o davku na tonažo, ki ga je predlagala skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Brankom Tomažičem. DZ je zakon s podobno vsebino sprejel decembra lani, a nato po vetu državnega sveta ni dobil več zadostne podpore.(več)

Z novim letom otežen čezmejni transport za vrsto odpadne plastike
S 1. januarjem 2021 se bo bistveno razširil seznam odpadne plastike, za katero bo potrebno pridobiti soglasja vpletenih držav za čezmejni transport. Iz obveznosti nadzora bodo izključene le tiste vrste plastičnih odpadkov, ki so namenjene za recikliranje in jih je preprosto reciklirati, so sporočili iz okoljskega inšpektorata.(več)

Vrhovno sodišče opozarja na protiustavno pravno praznino
Vrhovno sodišče opozarja na protiustavno pravno praznino pri namestitvah mladoletnikov s hudimi duševnimi motnjami. Ker ocenjuje, da takšne protiustavne izvedbene pravne praznine z ustaljenimi metodami pravne razlage ni mogoče zapolniti, ustavnemu sodišču predlaga, da oceni skladnost zakonov o socialnem varstvu in o duševnem zdravju z ustavo.(več)

Evropska komisija odobrila slovensko shemo delnega povračila nekritih fiksnih stroškov
Evropska komisija je odobrila slovensko shemo pomoči, vredno 900 milijonov evrov, za del nekritih fiksnih stroškov podjetij, ki jih je prizadel izbruh koronavirusa. Shemo je odobrila na podlagi začasnega okvira za državno pomoč, so sporočili iz Bruslja.(več)

Sodišče EU: Vgrajevanje naprav za izkrivljanje podatkov o emisijah v avtomobilih nezakonito
Sodišče EU je prejšnji teden presodilo, da je vgrajevanje naprav za izkrivljanje podatkov o emisijah izpušnih plinov v avtomobile, kot je bilo razkrito v aferi dieselgate, nezakonito. Proizvajalci v avtomobile ne smejo nameščati naprav, ki sistematično izboljšujejo rezultate avtomobilov na testiranjih emisij, je zapisalo splošno sodišče.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Državnotožilski red
Odločba o ugotovitvi, da je Zakon o kazenskem postopku v neskladju z ustavo, in o ugotovitvi kršitve človekove pravice
Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji
Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji
Odredba o začasni vključitvi izvajalcev prevozov pacientov v sistem izvajanja nujne medicinske pomoči
Pravilnik o strokovnem izpitu za inšpektorja
Sklep o ugotovitvi prenehanja funkcije ministra
Uredba o enotni metodologiji in obrazcih za obračun in izplačilo plač v javnem sektorju
Uredba o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Poljske o vzajemnem zastopanju pri izdaji vizumov
Odločbe sodišč
VSRS Sodba VIII Ips 32/2020 - obstoj delovnega razmerja - samostojni podjetnik - odvetnik - lastnost zavarovanca - zavarovalna podlaga - delovno razmerje
VSRS Sodba in sklep III Ips 10/2020 - dopuščena revizija - kršitev pravil javnega naročanja - merilo cene - finančni popravek - sofinanciranje iz sredstev kohezijske politike evropske s...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 (ZIUPOPDVE), nujni postopek, EPA 1557-VIII
Ostali dokumenti
Poenostavitve strateškega sveta
Olajšava za investiranje (Podrobnejši opis)