Dnevne zakonodajne novosti / 26. november 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Spolno nasilje: Ministrica za uveljavitev modela DA je DA
Tema dneva

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je na posvetu o preprečevanju in ustavljanju spolnega nasilja dejala, da se v spremembi kazenskega zakonika zavzema za uveljavitev modela DA je DA, ki terja partnerjevo jasno soglasje k spolnemu aktu in kot kaznivo opredeljuje vsako spolno ravnanje brez nedvomnega soglasja obeh partnerjev. Izkazalo se je namreč, da model prisile, kot zaenkrat velja, spregleda celo vrsto potencialnih situacij, do katerih lahko pride v posameznih primerih. Tudi v tujini se v vse več državah model prisile opušča.(več)

Odbor DZ podprl predlog novele zakona o trgu dela
Odbor DZ za delo je z osmimi glasovi za in tremi proti podprl dopolnjeni predlog novele zakona o trgu dela. Sprejel je več kot 15 dopolnil poslanskih skupin koalicije, vsa dopolnila Levice pa zavrnil. Predlog najnižje nadomestilo za brezposelnost izenačuje z osnovnim zneskom minimalnega dohodka in posledično zvišuje s 350 na 530,19 evra bruto, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za delo Tilen Božič.(več)

Odbor DZ podprl predlog pokojninske novele
Odbor za delo je z osmimi glasovi za in brez glasu proti podprl tudi dopolnjeni predlog pokojninske novele. Sprejel je več kot 30 dopolnil poslanskih skupin koalicije, vsa druga dopolnila pa zavrnil. Zavrnili so med drugim predloge DeSUS, SAB in NSi, da bi se skrajšalo prehodno obdobje za zvišanje odmernega odstotka za moške za 40 let pokojninske dobe na 63,5 odstotka.(več)

Interesna skupina DS predlaga veto na zakon o izvrševanju proračunov
Interesna skupina lokalnih interesov v državnem svetu je sprejela predlog za odložilni veto na prejšnji teden sprejeti zakon o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti, ki med drugim določa višino povprečnine za občine. Državni svet bo o tem predlogu odločal v četrtek, so sporočili iz DS.(več)

Jazbec za vladno poplačilo škode nepoučenim podrejencem
Nekdanji guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je včeraj pred preiskovalno komisijo DZ pojasnjeval svoj pogled na sanacijo bank. Sanacija in izbris sta bila po njegovem mnenju v skladu z ustavo, moti pa ga, da vlada socialno najšibkejšim in nepoučenim podrejencem, ki so finančne instrumente kupovali na bančnih okencih, ni povrnila izgub.(več)

V SAB vložili podpise podpore za spremembe pokojninske zakonodaje
V SAB so včeraj ob robu seje odbora za delo, ki je obravnaval spremembe pokojninske zakonodaje, v DZ vložili podpise podpore za dvig odmernega odstotka in izplačilo regresa v dveh višinah. "Zbrali smo 5139 podpisov, kar je dovolj, da izkazuje podporo ljudi temu zakonu," je povedal generalni sekretar SAB Jernej Pavlič.(več)

Podjetja skrbi evropska direktiva o čezmejnem opravljanju storitev
Štajerska gospodarska zbornica je včeraj opozorila na poslabšanje razmer za slovenska podjetja, ki opravljajo storitve v tujini, če bi Slovenija v svojo zakonodajo preveč rigorozno implementirala novo evropsko direktivo s področja čezmejnega opravljanja storitev in napotenih delavcev. Njihova svarila je z analizo podkrepil ekonomist Jože P. Damijan.(več)

Zelena luč za sedež Unescovega centra za umetno inteligenco v Ljubljani
Na generalni konferenci Unesca v Parizu so včeraj potrdili, da bo prvi globalni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesca dobil sedež v Ljubljani. S tem se Slovenija postavlja na zemljevid najbolj globalno prepoznanih in naprednih držav na področju umetne inteligence, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.(več)

Listina EU o temeljnih pravicah še vedno slabo poznana
Listina EU o temeljnih pravicah praznuje decembra deset let, odkar je pravno zavezujoča, a dejansko je stara skoraj dve desetletji. Kljub temu jo pozna le eden od desetih Evropejcev. V Bruslju tako vlade kot civilno družbo pozivajo, naj izboljšajo osveščenost in v celoti uresničijo njen potencial.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odločba o ugotovitvi, da sta tretji odstavek 310. člena in tretji odstavek 311. člena Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju v neskladju z Ustavo
Odločba o zavrnitvi ustavnih pritožb
Splošni akt o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih arhitektov, pooblaščenih krajinskih arhitektov in pooblaščenih prostorskih načrtovalcev
Splošni akt o strokovnem nadzoru nad delom pooblaščenih inženirjev
Odločbe sodišč
VSRS Sklep X DoR 3/2019 - dopuščena revizija - dostop do informacij javnega značaja - podatki, ki pomenijo izjemo glede dostopa do informacij javnega značaja - državno tožil...
VSRS Sklep II Ips 254/2018 - zahteva za varstvo zakonitosti - preživljanje mladoletnega otroka - stroški preživljanja - verzijski zahtevek - sodba na podlagi pripoznave - načel...
UPRS Sodba I U 909/2017-23 - dostop do informacij javnega značaja - izjeme od dostopa do informacije javnega značaja - tajni podatki
Gradiva v obravnavi DZ
Zakon o izplačilu neizplačanega dodatka za nego otroka (ZINDNO) - Besedilo zakona poslano Državnemu svetu, EPA 0777-VIII
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Stvarnopravnega zakonika (SPZ-B), prva obravnava, EPA 0906-VIII
Ostali dokumenti
Dr. Jože Mencinger: Država naj se raje zadolži pri prebivalstvu z izdajo ugodnih obveznic