Dnevne zakonodajne novosti / 3. junij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Predlog za reševanje problema odpadne embalaže brez podpore
Tema dneva

Odbor DZ za okolje je včeraj z 10 glasovi za in nobenim proti sklenil, da predlog interventnega zakona o ravnanju z odpadno komunalno embalažo in odpadnimi nagrobnimi svečami ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Predlog je v začetku leta pripravil državni svet, a je nova vlada področje že uredila po svoje znotraj protikoronske zakonodaje. Okoljsko ministrstvo pa pripravlja tudi novo uredbo, ki bo stanje rešila sistemsko. Meja za plačilo embalažnine se bo pri tem znižala s 15 na eno tono dane embalaže na trg v letu dni.(več)

Odbor DZ za znižanje zahtev za prevoze določenih skupin otrok
S 16 glasovi za in nobenim proti pa je odbor za infrastrukturo, okolje in prostor podprl predlog novele zakona o pravilih cestnega prometa. Z njo želijo predlagatelji znižati zahteve za prevoze skupin otrok za družine, pa tudi za gasilska, športna in kulturna društva.(več)

Kandidata za ustavnega sodnika se bosta predstavila
V predsedniški palači bosta danes javni predstavitvi kandidatov za ustavnega sodnika. Kandidata je predsednik republike Borut Pahor izbral med sedmimi prispelimi kandidaturami, nobeden od njiju pa včeraj še ni imel zagotovljene zadostne podpore med poslanci. Glasovanje o kandidatu je v DZ tajno, za izvolitev pa je potrebnih 46 glasov.(več)

Upravno sodišče glede črpanja plina v Petišovcih pritrdilo Arsu
Upravno sodišče je v sporu glede črpanja plina v Petišovcih s stimulacijo vrtin, ki ga načrtujeta britanski Ascent Resources in njegov slovenski partner Geoenergo, pritrdilo Agenciji RS za okolje (Arso), da je pred izdajo dovoljenj treba izvesti presojo vplivov na okolje. Kot so sporočili iz Ascenta, priprave na postopek presoje že tečejo.(več)

Prvi prijavni rok za vpis v visokošolske zavode podaljšan do 9. junija
Prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2020/21 za javne in koncesionirane samostojne visokošolske zavode se je začel 12. februarja, zaključiti bi se moral 18. marca, a je zaradi epidemije covida-19 podaljšan do 9. junija, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.(več)

Ponovna omejitev tovornega prometa ob nedeljah in dela prostih dneh
S koncem epidemije bolezni covid-19 znova začenja veljati omejitev prometa tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, ob nedeljah in dela prostih dnevih, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo. Omejitev v teh dneh velja od 8. do 21. ure.(več)

Zorčič s predsednikom ustavnega sodišča tudi o veliki preobremenitvi sodišča
Predsednik DZ Igor Zorčič je sprejel predsednika ustavnega sodišča Rajka Kneza, s katerim sta izmenjala stališča tudi o delovanju institucij v času epidemije covida-19. Knez je opozoril na veliko preobremenitev sodišča, ki je številne pobude in zahteve prejelo v zadnjih dveh mesecih, ko je kljub epidemiji nemoteno poslovalo, so sporočili iz DZ.(več)

Evropska komisija zbira mnenja o novem pravilniku za digitalne storitve
Evropska komisija je začela javno posvetovanje o aktu o digitalnih storitvah, prelomnem svežnju, ki ga je predsednica komisije Ursula von der Leyen napovedala v svojih političnih usmeritvah in v sporočilu komisije o oblikovanju digitalne prihodnosti EU. Do 8. septembra želi zbrati mnenja, dognanja in podatke čim več deležnikov.(več)

Sveženj za okrevanje predvideva več sredstev za zunanjo politiko EU
Sveženj za okrevanje Evrope po pandemiji predvideva tudi več sredstev za zunanjepolitično delovanje EU. Evropska komisija predlaga proračun v vrednosti 118,2 milijarde evrov za obdobje 2021-2027. Dodatnih je 15,5 milijarde evrov v podporo partnerjem pri okrevanju po pandemiji covida-19.(več)

Države načrtujejo nadaljnje odpiranje meja
V Evropi se pandemija covida-19 še naprej umirja, zato več držav načrtuje odpiranje meja in rahlja druge ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Meje se med drugim odpirajo tudi na Balkanu. Razmere pa se še naprej zaostrujejo v Latinski Ameriki.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o ustanovitvi in nalogah Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
Odlok o ustanovitvi Komisije Vlade Republike Slovenije za presojanje upravičenosti prevladujočega javnega interesa v zvezi z razkritjem podatkov, ki so določeni kot tajni
Odredba o začasnih ukrepih v zvezi z izvajanjem ukrepov glede najmanjšega obsega zdravstvenega varstva živali ter označevanja in registracije živali
Pravila sistema izmenjave informacij o zadolženosti poslovnih subjektov – SISBIZ
Uredba o določitvi zneska trošarine za energente
Uredba o izvedbi ukrepov kmetijske politike za leto 2020
Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP)
Odločbe sodišč
VSRS Sodba II Ips 47/2016 - procesno dokazno breme - prevalitev procesnega dokaznega bremena - non liquet - ugovor izpolnitve obveznosti - dokazilo o plačilu - bistvena kršite...
UPRS Sodba I U 472/2019-27 - banka - izvajanje nadzorstva - prisilna likvidacija - razlogi za začetek likvidacijskega postopka - bančni depozit - prepoved sprejemanja depozitov...
Gradiva v obravnavi DZ
Mnenje in stališče predsednika Republike Slovenije do nujnosti sprememb volilne zakonodaje v skladu z odločbo Ustavnega sodišča št. U-I-32/2015, EPA 1188-VIII
Predlog za izvolitev sodnice ali sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije - brez osebnih podatkov, EPA 1192-VIII