Dnevne zakonodajne novosti / 2. junij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Ministrstvo predlaga izboljšave socialnovarstvenega sistema
Tema dneva

Predlagane spremembe zakonov o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in o socialno varstvenih prejemkih, ki jih je ministrstvo za delo včeraj dalo v javno razpravo, naj bi omogočile, da bi bila socialnovarstvena ureditev bolj pregledna, a hkrati tudi bolj učinkovita, tako da bi rešitve v njej dosegle svoj namen. Podoben cilj imajo tudi rešitve, ki se nanašajo na starševsko varstvo in družinske prejemke ter urejanje trga dela. Podrobnosti bo v petek na novinarski konferenci predstavil minister Janez Cigler Kralj.(več)

DZ prižgal zeleno luč podlagi za prevozne platforme
DZ je s 50 glasovi za in 36 glasovi proti sprejel predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki med drugim prinaša podlago za delovanje platform za prevoze, kot je Uber. Novelo so podprle SDS, SMC, DeSUS, SNS in poslanska skupina nepovezanih poslancev, medtem ko so ji nasprotovale opozicijske SD, Levica SAB in LMŠ.(več)

Posvetovalnega referenduma o demografskem skladu ne bo
DZ je zavrnil zahtevo opozicije, naj se o predlogu zakona o nacionalnem demografskem skladu razpiše posvetovalni referendum. Da je treba zakon čim prej sprejeti in tako zagotoviti dodaten vir financiranja pokojninske blagajne, je menilo 46 poslancev, naj se prej o tem povpraša volivce na referendumu, pa 43.(več)

DZ podprl resolucijo nacionalnega programa za jezikovno politiko 2021-2025
DZ je majsko izredno sejo sklenil z razpravo o predlogu resolucije o nacionalnem programu za jezikovno politiko od leta 2021 do leta 2025. Resolucijo v celoti so sprejeli s podporo vseh 89 navzočih poslancev. Poslanci so sprejeli tudi dve dopolnili opozicije, da se v resoluciji bolj poudari pomen prekmurščine.(več)

Ustavno sodišče razveljavilo odlok o preimenovanju Titove ceste v Radencih
Ustavno sodišče je razveljavilo odlok, s katerim je občinski svet Občine Radenci Titovo cesto preimenoval v Cesto osamosvojitve Slovenije. Ugotovilo je namreč, da je župan Roman Leljak ravnal nepravilno, ko je odlok razglasil pred potekom 15 dnevnega roka, ki je namenjen vložitvi zahteve za razpis referenduma o odloku. Leljak je že napovedal ponovno sprejetje odloka.(več)

Na petkovi izredni seji DZ tudi o spremembah opredelitve spolnih kaznivih dejanj
Poslanci bodo na petkovi izredni seji med drugim razglasili ustavni zakon, po katerem bo ustava dopolnjena s pravico do uporabe in razvoja slovenskega znakovnega jezika. Popravili bodo zakon o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v DZ ter obravnavali novelo kazenskega zakonika. Slednja prinaša spremembe opredelitve spolnih kaznivih dejanj.(več)

Pravna fakulteta v Mariboru z jubilejnim posvetovanjem o medicini, pravu in družbi
Pravna fakulteta v Mariboru bo konec tedna izvedla 30. jubilejno posvetovanje Medicina, pravo in družba v prelomnem času, kjer bodo predstavljene trenutno najbolj aktualne teme, in sicer »Odpravljanje posledic krize in odnos ljudi do okolja«, »Športno pravo in medicina« ter »Nova sredstva in tehnologije v boju proti povzročiteljem bolezni«.(več)

Državnotožilski svet bo predlagal vložitev tožbe zaradi nezakonitega ravnanja vlade
Državnotožilski svet bo zaradi nezakonitega ravnanja vlade v postopku imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev Državnemu odvetništvu predlagal vložitev tožbe zaradi kršitve zakona v škodo javnega interesa, je v izjavi za medije sporočila predsednica sveta Tamara Gregorčič.(več)

Pomoč turizmu morda prihodnji teden na vladi
Posebne ukrepe za pomoč turizmu in z njim povezanim panogam, ki jih je epidemija covida-19 močno prizadela, bo vlada predvidoma obravnavala prihodnji teden. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je njihovo vsebino včeraj ponovno pretresal s predstavniki gospodarstva. Povedal je, da na še zadnje pripombe čakajo do četrtka.(več)

Portal PISRS uporabnikom predvidoma znova na voljo do konca tedna
Ministrstvo za javno upravo je včeraj objavilo, da bo Pravno-informacijski sistem Republike Slovenije (PISRS), ki zaradi vdora v sistem že od začetka prejšnjega tedna ne deluje, uporabnikom predvidoma na voljo do konca tega tedna. Sistem je trenutno v fazi obnavljanja podatkov in testiranja.(več)

V EU zaživel tehnični sistem za preverjanje covidnih potrdil
Na ravni EU je začel delovati tehnični sistem, ki bo omogočil varno preverjanje digitalnih covidnih potrdil. Ta naj bi evropskim državljanom od 1. julija omogočila lažje potovanje v EU to poletje. V sistemu je doslej vključenih deset držav članic, sedem jih je tudi že začelo izdajati covidna potrdila, so sporočili v Bruslju.(več)