Dnevne zakonodajne novosti / 9. september 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 33/2023 z dne 20.3.2023
TEMA DNEVA
Pogoj PCT obvezen za zaposlene sodišč, ne pa za obiskovalce
Tema dneva

Vrhovno sodišče je objavilo, da v skladu z vladnim odlokom tudi na sodiščih velja oz. je za vse zaposlene potrebno izpolnjevanje pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT). Skladno z odlokom pa izpolnjevanje pogoja PCT ne velja za stranke v postopkih in obiskovalce sodišč, so zapisali. Od ponedeljka morajo namreč pogoj PCT izpolnjevati vsi, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami oz. so udeleženi v okoljih ali dejavnostih, kjer obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe in s tem nevarnost za zdravje.(več)

Predlog za abolicijo kazni za kršenje vladnih odlokov neuspešen že na odboru DZ
Odbor za pravosodje je zavrnil predlog za abolicijo in amnestijo vseh glob na podlagi neustavnega zakona o nalezljivih boleznih in odlokov za omejevanje gibanja in zbiranja. Ob tem je vrhovna državna tožilka Mirjam Kline opozorila, da se bo enak problem, kot je z globami po razveljavljenih odlokih, pojavil tudi pri sankcioniranju po PCT odloku.(več)

Predlog Levice za dodatno zaščito predstavnikov delavcev tudi neuspešen
Odbor za pravosodje je zavrnil tudi predlog novele zakona o delovnih in socialnih sodiščih, s katerim so poslanci Levice želeli zagotoviti dodatno zaščito predstavnikov delavcev pred neutemeljenimi odpuščanji. A je koalicijska večina nadaljnjo zakonodajno pot predloga ustavila.(več)

Odbor za kulturo znova dal zeleno luč noveli zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah
Odbor DZ za kulturo je na izredni seji po izglasovanem vetu znova odločal o noveli zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah in jo z večino glasov poslancev tudi podprl. Opozicijski poslanci in državni svetniki pa so še vedno prepričani, da je novela škodljiva in nedodelana, saj diskriminira domačo avdiovizualno produkcijo.(več)

Skupina poslancev predlaga spremembo odmere nadomestila za bolniško odsotnost
SD, LMŠ, Levica, SAB in NeP so v parlamentarni postopek vložile novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Predlagajo, da se nadomestilo za bolniško odsotnost odmeri na podlagi minimalne, in ne zajamčene plače. S tem bi po njihovi oceni dosegli pravičnejšo ureditev in višjo socialno varnost za skupino zavarovancev.(več)

Noveli zakona o zaščiti živali ob obravnavi na matičnem odboru širša podpora
Parlamentarni odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je za obravnavo na plenarnem zasedanju DZ pripravil predlog novele zakona o zaščiti živali, katerega cilj je celovitejša ureditev področja odgovornega lastništva in zapuščenih živali. Sodeč po razpravi in glasovanju predlagane rešitve uživajo širšo podporo.(več)

Odbor DZ zavrnil zakonsko ureditev brezplačnega lokalnega prevoza za upokojence
Člani odbora DZ za infrastrukturo so s sedmimi glasovi za in 10 proti zavrnili predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu, s katerim so želeli v SAB sistemsko zagotoviti brezplačen prevoz za upokojence v mestnem potniškem prometu. Predlogu je nasprotovala vlada, saj da že dosedanja ureditev daje zadostno pravno podlago za takšno ureditev.(več)

Levica zahteva sklic seje odbora o popoldanskem delu zdravnikov pri zasebnikih
V Levici zahtevajo sklic nujne seje odbora DZ za zdravstvo, na kateri bi razpravljali o popoldanskem delu zdravnikov pri zasebnih izvajalcih. Med drugim predlagajo uvedbo konkurenčne prepovedi popoldanskega dela pri zasebnih izvajalcih za zdravnike, zaposlene v javnih zdravstvenih zavodih in koncesionarjih, je povedal poslanec Miha Kordiš.(več)

Agencija za zavarovalni nadzor ne bo več omejevala izplačila dividend
Agencija za zavarovalni nadzor ne bo podaljšala makrobonitetnega ukrepa, izdanega marca, s katerim je do konca septembra zavarovalnicam, pozavarovalnicam in pokojninskim družbam priporočila začasno zadržanje izplačila dividend. Od vseh pa pričakuje, da bodo ravnale previdno, saj je negotovost visoka, so sporočili z agencije.(več)

Bruselj za prijavo pobude glede skladnosti skupne trgovinske politike s pravom EU
Evropska komisija se je odločila prijaviti evropsko državljansko pobudo, ki se nanaša na zagotavljanje skladnosti skupne trgovinske politike s pogodbami EU. Organizatorji pobude si prizadevajo za ureditev poslovnih transakcij s pravnimi subjekti, ki delujejo na zasedenih območjih, da bi preprečili vstop izdelkov s teh območij v EU.(več)