Dnevne zakonodajne novosti / 3. maj 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 56/2019 z dne 17.9.2019
TEMA DNEVA
Mehanizem ICS združljiv s pravom EU
Tema dneva

Mehanizem za reševanje sporov med vlagatelji in državami ICS, ki ga vključuje trgovinski sporazum Ceta med EU in Kanado, je po mnenju Sodišča EU združljiv s pravom unije. Skladnost mehanizma, ki je sporen tako za del politike kot nevladne organizacije, je sodišče obravnavalo na pobudo Belgije, v postopek pa je bila aktivno vključena tudi Slovenija. Mednarodni arbitražni tribunal za investicijske spore je bil največ očitkov deležen, ker se multinacionalke prek njega še vedno lahko izognejo nacionalnim sodiščem.(več)

Pahor osnutek sprememb volilne zakonodaje pričakuje kmalu
Predsednik republike Borut Pahor je pojasnil, da sta predloga sprememb volilne zakonodaje glede uvedbe prednostnega glasu skoraj pripravljena, do konca prihodnjega tedna pa po zagotovilih ministra Rudija Medveda pričakuje še predlog za spremembo volilnih okrajev. Predloge bo poslal strankam, v drugi polovici maja bodo nadaljevali pogajanja.(več)

Nadaljevanje iskanja rešitev za primarno zdravstvo
Prihajajoči mesec bo zaznamovalo iskanje rešitev za preobremenjene družinske zdravnike. Konec maja se namreč izteče odpovedni rok kranjskim zdravnikom, ki so kot prvi podali kolektivne odpovedi. Če ministrstvo ne bo uspelo zadostiti vsaj zahtevi zdravnikov o meji za odklanjanje novih bolnikov, bodo sledile odpovedi v drugih zdravstvenih domovih.(več)

Ob dnevu svobode medijev pozivi k posodobitvi zakonodaje
V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) ter Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so se tudi ob letošnjem mednarodnem dnevu svobode medijev zavzeli za celovito prenovo medijske zakonodaje. Na ministrstvu za kulturo pa so napovedali, da bodo predvidoma še pred poletjem poslali v javno razpravo predlog sprememb zakona o medijih.(več)

Koprsko sodišče zavrnilo pritožbe hrvaških ribičev
Na hišne naslove savudrijskih ribičev so prispele pravnomočne sodbe koprskega sodišča, ki je pritožbe hrvaških ribičev ocenilo kot neutemeljene in je potrdilo kazni zaradi ribolova v slovenskem morju, so poročali hrvaški mediji. Kot so dodali, posamezne kazni znašajo 924 evrov, vključno s stroški sojenja.(več)

SDS in Janši zaradi spornega posojila namesto globe le opomin
Okrajno sodišče v Ljubljani je SDS in njenemu predsedniku Janezu Janši zaradi prekrška pri najemu posojila od Dijane Đuđić namesto globe izreklo opomin, je razvidno iz sodbe, objavljene na spletnem portalu Demokracija.(več)

AVK ne nasprotuje prevzemu Elana
Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) ne nasprotuje prevzemu Elana s strani finskega sklada KJK. "Koncentracija je skladna s pravili konkurence," je agencija zapisala v ponedeljkovem sporočilu za javnost.(več)

Kazen znižala četrtletni dobiček Googlove krovne družbe
Alphabet, krovno podjetje ameriškega tehnološkega velikana Google, je v prvem četrtletju leta ustvarilo 6,7 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 29 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, razlog za to pa je predvsem 1,7 milijarde dolarjev kazni Evropske komisije zaradi izkoriščanja monopola pri spletnem oglaševanju.(več)

EU grozi ZDA z ukrepi
Evropska unija je napovedala "ustrezne ukrepe" proti ZDA, tudi v okviru Svetovne trgovinske organizacije, potem ko so te z včerajšnjim dnem v celoti uveljavile zakon Helms-Burton in s tem odprle pot tožbam Američanov na ameriških sodiščih proti tujim podjetjem, ki na Kubi uporabljajo po revoluciji leta 1959 nacionalizirano premoženje.(več)