Dnevne zakonodajne novosti / 24. avgust 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Necepljenih otrok ne bo mogoče vpisati v vrtec
Tema dneva

Predlog zakona o nalezljivih boleznih določa, da necepljenih otrok ne bo mogoče vključiti v javno financiran vrtec. Prav tako se necepljene osebe ne bodo mogle vpisati v programe srednjih in visokošolskih zavodov ter fakultet s področja zdravstva, vzgoje in izobraževanja in socialnega varstva. Še vedno pa bo mogoče necepljenega otroka vpisati v osnovno šolo, saj je ta po zakonu obvezna. Predlog, ki na novo ureja tudi področje epidemiološkega spremljanja nalezljivih bolezni in okužb, bo v javni obravnavi do 30. septembra.(več)

Izteka se javna razprava o predlogu novele kazenskega zakonika
Jutri se izteče javna razprava o predlogu novele kazenskega zakonika. Ta med drugim podaljšuje rok za novo sojenje po razveljavitvi sodbe v postopku z izrednim pravnim sredstvom na pet let od razveljavitve pravnomočne sodbe, spreminja definicijo posilstva, dopolnjuje pa tudi kaznivo dejanje tihotapljenja ljudi čez mejo.(več)

Za dolgotrajno oskrbo obvezen prispevek v višini 1,47 odstotka
Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki začenja javno razpravo, predvideva 100-odstotno kritje pravic dolgotrajne oskrbe iz obveznega zavarovanja za dolgotrajno oskrbo. Prispevna stopnja bi bila 1,47 odstotka, pri čemer bi se nekoliko znižal prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje, so povedali na petkovi novinarski konferenci pristojnih ministrstev.(več)

Novela stanovanjskega zakona septembra v medresorsko usklajevanje
Ministrstvo za okolje in prostor je v javni obravnavi osnutka novele stanovanjskega zakona, ki se je iztekla v četrtek, prejelo pripombe 84 zainteresiranih oseb oz. deležnikov stanovanjske politike. Pripombe bo podrobno preučilo in dopolnjeno gradivo predloga zakona septembra dalo v medresorsko usklajevanje.(več)

Združenje etažnih lastnikov predlaga ločen zakon
Združenje etažnih lastnikov Slovenije je proti predlaganim spremembam stanovanjskega zakona, ki se nanašajo na upravljanje večstanovanjskih stavb. Trdi namreč, da bodo etažni lastniki še naprej v slabem položaju, nekatera določila ocenjuje tudi kot neustavna. Predlaga, da se upravljanje večstanovanjskih stavb uredi v ločenem zakonu.(več)

ŠOS podpira predlagano novelo, želi dodatne spremembe
Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) podpira rešitve v osnutku novele stanovanjskega zakona za več najemnih stanovanj. Meni pa, da so potrebni dodatni ukrepi, kot so zagotovitev dodatnih sredstev za gradnjo, omejevanje oddajanja nepremičnin v turistični namen in obdavčenje praznih nepremičnin. Želijo tudi gradnjo javnih študentskih domov.(več)

V prvem polletju prednjačile kršitve temeljnih pravic delavcev
Policija je v prvem polletju zaznala 4527 primerov kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete s 133 milijonov evrov povzročene škode. Število obravnavanih primerov te kriminalitete je na letni ravni upadlo za 14 odstotkov, obravnavana škoda pa za 30 odstotkov. S 1211 primeri so prednjačile kršitve temeljnih pravic delavcev.(več)

Na sodišču znova o dodatkih za stalno pripravljenost, tokrat na FDV
Po neobičajnem poletju se sodišča že vračajo v ustaljene tire. Nadaljujejo se sojenja zaradi podkupovanja zdravnikov in preskakovanja čakalnih vrst v UKC Ljubljana, pa tudi že tretje sojenje Milku Noviču za umor nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta. Nekdanja dekana FDV Bučar in Grizold pa se bosta zagovarjala zaradi izplačevanja dodatkov.(več)

London in Bruselj po zadnjem krogu pogajanj razočarana
Glavni pogajalec EU Michel Barnier je v petek ob zaključku zadnjega kroga pogajanj o prihodnjih odnosih med Londonom in Brusljem po brexitu dejal, da je zaskrbljen in razočaran, ter Veliki Britaniji očital, da ni pripravljena popuščati. Britanski pogajalec David Frost pa je ocenil, da Evropska unija po nepotrebnem otežuje stvari.(več)