Dnevne zakonodajne novosti / 16. februar 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Predstavljena izhodišča za prenovo plačnega sistema javnega sektorja
Tema dneva

Izhodišča za prenovo plačnega sistema, ki jih je vladna stran včeraj predstavila reprezentativnim sindikatom javnega sektorja, predvidevajo drugačno obravnavo tistega dela javnega sektorja, ki ima ob proračunskih še druge prihodke. Ta bi namreč imel večjo avtonomijo glede urejanja plač. Želja vlade je tudi več variabilnega nagrajevanja. Sindikalista Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek menita, da predstavljena izhodišča vodijo v razgradnjo obstoječega enotnega plačnega sistema.(več)

Janševa vlada uspešno prestala glasovanje o nezaupnici
Opozicijskim strankam, združenim v koalicijo KUL, s Karlom Erjavcem ni uspelo odstaviti vlade. Razprava o konstruktivni nezaupnici je postregla z opozicijskimi očitki o neobvladovanju epidemije in rušenju ustavnih načel ter koalicijskimi kritikami o izkoriščanju epidemije za boj za oblast. Premier Janez Janša je po seji ponovil poziv k sodelovanju.(več)

DPRS: Sodišče začasno zadržalo izdajo gradbenega dovoljenja za HE Mokrice
Upravno sodišče je začasno zadržalo izdajo gradbenega dovoljenja za hidroelektrarno (HE) Mokrice, so danes sporočili iz Društva za preučevanje rib Slovenije (DPRS). V družbi investitorki Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) odločbe sodišča še niso prejeli, zato je ne morejo komentirati, so pojasnili za STA.(več)

Dovoljeno prehajanje občinskih meja in zbiranje do deset ljudi
Ob prehodu Slovenije v oranžno fazo ukrepov za zajezitev novega koronavirusa je s ponedeljkom odpravljena omejitev prehajanja občinskih in regijskih meja za prebivalce, prav tako je dovoljeno zbiranje do deset ljudi. Več omejitev se sprošča tudi na področju športa. V veljavi pa ostaja omejitev gibanja ponoči, med 21. in 6. uro.(več)

Ambulantni izvidi o prebolelem covidu brezplačni, potrdila ponekod plačljiva
Ministrstvo za zdravje je v navodilih zdravstvenim domovom glede izdaje potrdil o prebolelem covidu-19 zapisalo, da se izdaja potrdil oz. kopij izvidov ne sme zaračunavati. V zdravstvenih domovih se tega večinoma držijo, ambulantni izvidi so brezplačni, ponekod pa zaračunavajo potrdila.(več)

Banki Slovenije vrnili v preiskavah zaseženo dokumentacijo
Potem ko je Sodišče EU decembra lani odločilo, da je Slovenija z zasegom dokumentov med preiskavo v Banki Slovenije kršila načelo nedotakljivosti arhivov EU, je Banka Slovenije preteklo sredo prejela arhivsko listinsko in elektronsko dokumentacijo, ki jo je NPU zasegel v hišni preiskavi leta 2016.(več)

Ljubljanski mestni svetniki na februarski seji čez vrsto sklepov
Ljubljanski mestni svet je na včerajšnji seji potrdil več sklepov in prostorskih aktov, povečali so tudi sredstva občinskemu stanovanjskemu skladu za gradnjo stanovanjske soseske Litijska-Pesarska. Dotaknili so se tudi sanacije Roga.(več)

Nekatere države zaradi mutacij novega koronavirusa zaostrujejo pogoje za vstop
Nekatere države v Evropi zaradi nevarnosti, ki jih predstavljajo bolj nalezljive različice novega koronavirusa, zaostrujejo pogoje za vstope. V Angliji in Nemčiji so zaostreni pogoji že vstopili v veljavo, na Danskem pa bodo jutri. Evropska komisija medtem članice EU svari pred enostranskimi odločitvami glede ukrepov na mejah.(več)

Evropska komisija s smernicami glede sledenja okoljskim ciljem EU v načrtih za okrevanje
Evropska komisija je v petek predstavila smernice za uporabo načela, da se ne škoduje bistveno okoljskim ciljem EU, v pripravi nacionalnih načrtov za okrevanje in odpornost. Ti bodo podlaga za črpanje sredstev iz 672,5 milijarde evrov vrednega instrumenta za okrevanje EU po koronski krizi. Spoštovanje načela bo eden od pogojev za potrditev načrtov.(več)

Veljajo posodobljena evropska pravila za mednarodno trgovanje
Veljati so začela posodobljena pravila EU za mednarodno trgovanje. Po navedbah Evropske komisije bodo dodatno okrepila nabor orodij EU pri zaščiti njenih interesov, med drugim bo denimo lahko unija ukrepala, še preden o nekem sporu razsodi WTO.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19
Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov
Odredba o določitvi programa usposabljanja in kataloga znanj in spretnosti za neposredno preverjanje kandidatov za člane komisij za preverjanje in potrjevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij za pridobitev licence
Operativno-tehnična zahteva o določitvi dodatnih pravil letenja in operativnih določb ter postopkov v zvezi z navigacijskimi službami zračnega prometa
Pomorski zakonik (PZ)
Sklep o makrobonitetni omejitvi razdelitev dobičkov bank
Splošni akt o prenosni hitrosti, primerni za funkcionalen dostop do interneta
Uredba o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2
Odločbe sodišč
VSM Sodba I Cpg 224/2020 - odškodninska odgovornost poslovodje - ugovor zastaranja odškodninske terjatve - zastaranje pravice - kršitev razpravnega načela - seznanjenost s šk...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog za razrešitev in imenovanje člana Nacionalnega sveta za kulturo, EPA 1670-VIII
Predlog kandidata za ministra za zdravje, EPA 1674-VIII
Ostali dokumenti
Plačnik davka (Izvajanje 58. člena Zakona o davčnem postopku) (Podrobnejši opis)
Plačnik davka (Izvajanje 58. člena Zakona o davčnem postopku) (Vprašanja in odgovori)