Dnevne zakonodajne novosti / 8. september 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Eko krog uspešen v pomembni tožbi za okoljske NVO-je
Tema dneva

Upravno sodišče je v upravnem sporu, ki ga je sprožila nevladna organizacija Eko krog, odločilo, da imajo nevladne organizacije s statusom delovanja v javnem interesu na področju okolja pravico kot stranski udeleženec sodelovati že v predhodnem postopku presoje vplivov, če izkažejo, da bi investicija lahko pomembno vplivala na okolje. Arso je po navedbah Eko kroga doslej zastopal stališče, da se nevladne organizacije lahko le pritožijo na že izdan sklep, pri čemer pritožba ne zadrži njegovega izvajanja.(več)

Interpelacija Hojsa predvidoma na izredni seji prihodnji ponedeljek
Državni zbor bo o interpelaciji o delu in odgovornosti ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa predvidoma odločal na izredni seji v ponedeljek, 14. septembra. O sklicu seje, ki jo zahtevajo poslanci opozicije s prvopodpisanim poslancem SD Matjažem Nemcem, se bo v petek dogovoril kolegij predsednika DZ.(več)

Informacijski pooblaščenec v postopek zaradi širjenja policijskih pooblastil
Informacijski pooblaščenec je na policiji uvedel inšpekcijski postopek nad "nejasnim širjenjem policijskih pooblastil", povezanim z izvajanjem protikoronskih ukrepov, poroča časnik Dnevnik. Pod drobnogled so vzeli tako postopke na meji za lastnike nepremičnin in plovil na Hrvaškem kot tudi druge nove naloge policistov.(več)

ŠOS podpira uzakonitev poletnega brezplačnega javnega potniškega prometa
Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) podpira predlog uzakonitve brezplačnega koriščenja javnega potniškega prometa v poletnih mesecih za dijake in študente. Šolske in študijske aktivnosti se namreč izvajajo tudi poleti, mnogi mladi takrat opravljajo študentsko delo, obenem pa se s tem podpira trajnostna in zelena mobilnost, so sporočili s ŠOS.(več)

Poziv uporabnikom davčnih blagajn k obnovi digitalnih potrdil
Uporabnikom davčnih blagajn se bo v novembru začela iztekati veljavnost namenskih digitalnih potrdil za davčno potrjevanje računov. Takrat davčne blagajne ne bodo več delovale, zato na Finančni upravi RS (Furs) uporabnike pozivajo, naj pravočasno poskrbijo za pridobitev novega potrdila.(več)

Aplikacija za spremljanje odrejenih karanten v vzgoji in izobraževanju
Drugi teden šolskega leta se je začel z več skupinami in razredi v karantenah. Seznam se spreminja skoraj vsakodnevno, na ministrstvu za izobraževanje napovedujejo, da bodo zbirne podatke za tekoči teden začeli objavljati ob petkih, vzpostavljajo tudi aplikacijo za vnos podatkov. Pričakuje se tudi bolj jasna pravila, kdaj je treba otroke testirati.(več)

SBC z naborom predlogov za ukrepe v boju s posledicami epidemije
Upravni odbor Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) je pripravil nabor predlogov za boj s posledicami epidemije covida-19, ki bi podjetjem iz najbolj prizadetih panog omogočili preživetje, ostalim pa ustvarjanje novih in kakovostnih delovnih mest. Predloge, tudi zamrznitev zvišanja minimalne plače s 1. januarjem, so že posredovali odločevalcem.(več)

Bruselj zbira mnenja o dolgoročni viziji za podeželje
Evropska komisija je začela javno posvetovanje o svoji novi pobudi za dolgoročno vizijo za podeželje. Namen posvetovanja je zbrati mnenja o trenutnih priložnostih in izzivih na podeželju, viziji za prihodnost podeželja do leta 2040 ter ukrepih, potrebnih za uresničitev te vizije.(več)

Na Otoku v pripravi zakonodaja v nasprotju s sporazumom o brexitu
Britanska vlada pripravlja zakonodajo, ki bo povozila ključne dele sporazuma o izstopu iz EU, poročajo britanski mediji. Pripravo določenih ukrepov je potrdila tudi vlada, ki s tem tvega propad pogajanj o prihodnjih odnosih med Londonom in Brusljem. Glavni pogajalec EU Michel Barnier je poudaril, da je treba spoštovati vse, kar je bilo podpisano.(več)