Dnevne zakonodajne novosti / 27. januar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Premier Marjan Šarec odstopil
Tema dneva

Premier Marjan Šarec je danes odstopil s položaja. "S 13 poslanci in s to koalicijo pričakovanj ljudi ta hip ne morem izpolniti, lahko pa jih izpolnim po volitvah," je dejal in napovedal, da bo odstopno izjavo še danes poslal v DZ. Pozval je tudi k čimprejšnjim predčasnim volitvam. Napovedal je, da bo sodelovanje na volitvah ponudil stranki SMC ter drugim lokalnim listam, iniciativam in vsem, ki bodo z njim zainteresirani iti na volitve. S svojega položaja je sicer zaradi strokovnih razlogov najprej odstopil finančni minister Andrej Bertoncelj.(več)

Na januarski seji DZ devet zakonskih predlogov
Državni zbor bo danes s poslanskimi vprašanji premierju Marjanu Šarcu in ministrom začel tridnevno januarsko redno sejo. Največ pozornosti bo zagotovo požela sredina tretja obravnava in odločanje o zakonskem predlogu za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Sicer je na dnevnem redu seje skupaj devet zakonskih predlogov.(več)

V SDS za upravičenost do nadomestila preživnine do 26. leta
Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila predlog spremembe zakona o javnem jamstvenem in preživninskem skladu. Starostna meja za upravičenost do nadomestila preživnine naj bo do 26. leta oziroma dokler traja preživninska obveznost, medtem ko je zdaj do 18. leta, so zapisali.(več)

Komisija DZ poziva k ureditvi statusa družinskih pomočnikov
Komisija DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti je ministrstvo za delo pozvala k ureditvi statusa družinskih pomočnikov. Med drugim predlaga, da se višina delnega plačila za izgubljeni dohodek, do katerega so upravičeni, ponovno veže najmanj na minimalno plačo. Sejo je zaznamovala tudi razprava o pripravi zakona o dolgotrajni oskrbi.(več)

Skupne občinske uprave: Največ prebivalcev pokriva mariborska
Skupna občinska uprava Maribor, v kateri je ob Mestni občini Maribor še 17 občin, je največja po številu prebivalcev v državi. Nekatere od teh občin že izvajajo skupne naloge inšpekcijskega nadzora, redarstva in varstva okolja, v prihodnje pa nameravajo krepiti sodelovanje še na drugih področjih, kot sta požarno varstvo in urejanje prostora.(več)

Prihodnje leto dva priložnostna kovanca
Slovenija bo leta 2021 izdala dva priložnostna kovanca. Ob 200. obletnici ustanovitve Deželnega muzeja za Kranjsko, prvega muzeja na Slovenskem, bo izdan spominski kovanec za dva evra, ob 300. obletnici Škofjeloškega pasijona pa bodo izdani zbirateljski kovanci.(več)

Ta teden več narokov zaradi gospodarskega kriminala
Ta teden se v Ljubljani začenjata dva nova sodna postopka zaradi očitkov o gospodarskem kriminalu. Začela se bo tudi glavna obravnava zoper nekdanjega notarja Jožeta Sikoška zaradi očitkov o ponarejanju listin. Z zaslišanjem knjigovodkinje družbe Emporio Medical pa se bo nadaljevalo sojenje zaradi domnevne korupcije v zdravstvu.(več)

Sodišče EU bo odločitev o pristojnosti objavilo 31. januarja
Sodišče EU je za 31. januar napovedalo objavo odločitve glede pristojnosti v tožbi Slovenije proti Hrvaški zaradi nespoštovanja prava EU v povezavi z nespoštovanjem arbitražne razsodbe o meji, je objavljeno na spletni strani sodišča. Generalni pravobranilec je decembra sodišču priporočil, da se razglasi za nepristojno.(več)

Dosežen dogovor o začasnem delovanju pritožbenega organa WTO
EU, Kitajska in še 15 drugih držav je v petek doseglo dogovor o začasnem delovanju pritožbenega organa Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ki so ga ohromile poteze ZDA. Dogovor, ki so ga dosegli na letošnjem Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu, bo državam omogočil dvostopenjski sistem reševanja pritožb.(več)