Dnevne zakonodajne novosti / 17. november 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 153/2022 z dne 6.12.2022
TEMA DNEVA
Odbor zvišal mejo za strožjo obdavčitev normirancev
Tema dneva

Odbor DZ za finance je za potrditev na današnji seji DZ pripravil predlog novele zakona o dohodnini, s katero se odpravlja nekatere razbremenitve, potrjene letos spomladi. Splošna olajšava se bo prihodnje leto zvišala na 5000 evrov, predvidenih dodatnih zvišanj pa nato ne bo. Opozicija, ki so ji številne rešitve sporne, je uspela nekoliko omiliti zaostritev davčne obravnave normirancev. Mejo prihodkov, do katerih se ohrani upoštevanje normiranih odhodkov v višini 80 odstotkov prihodkov, so zvišali na 50.000 evrov.(več)

Vrhovno sodišče zahteva oceno ustavnosti ZKP glede izročanja tujih državljanov
Vrhovno sodišče RS je na ustavno sodišče vložilo zahtevo za oceno ustavnosti zakona o kazenskem postopku v delu, ki ureja postopek izročitve tujih obdolžencev in obsojencev njihovi državi. Meni namreč, da v zakonu obstaja pravna praznina glede učinkovitega varstva njihovih človekovih pravic.(več)

OZP potrdil odstop Slovenije od pogodbe o energetski listini
Odbor DZ za zunanjo politiko je na včerajšnji seji brez glasu proti potrdil vladno pobudo za odstop od pogodbe o energetski listini. Kot je za STA pojasnil predsednik OZP Predrag Bakovič (SD), je postopek v DZ s tem zaključen.(več)

DS ob podpori proračunskim dokumentom opozoril na finančno podhranjenost občin
Državni svet je podprl predlagano proračunske dokumente za 2023 in 2024, so pa kljub dogovoru o dvigu povprečnin opozorili na finančno podhranjenost občin. Med drugim so ugotovili tudi, da gospodarstvo letos ni bilo deležno pomoči v pričakovanem obsegu, prav tako po njihovih ocenah potrebam verjetno ne bodo zadostili načrti za leto 2023.(več)

Državni svet vladi predlagal ureditev statusa in pravic gluhoslepih
Državni svet je na seji razpravljal tudi o zaključkih posveta Ureditev statusa in pravic oseb z gluhoslepoto. Z namenom ureditve statusa in pravic oseb z gluhoslepoto je DS na vlado naslovil pobudo, naj prouči predlog zakona o ureditvi statusa in pravic gluhoslepih oseb in ga v najkrajšem možnem času vloži v zakonodajno proceduro.(več)

Minister napovedal zakon o zdravstvenem informacijskem sistemu
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na seji odbora DZ, na kateri so razpravljali o nedavnem izbrisu veljavnih terminov za zdravstvene storitve naročenih bolnikov, napovedal pripravo zakona o zdravstvenem informacijskem sistemu. Ob tem pričakuje, da bodo do konca meseca vsi oškodovani pacienti znova imeli termine.(več)

VZMD od telekomunikacijskih operaterjev zahteva 200 milijonov evrov odškodnin
Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) je zaradi domnevnega oškodovanja okoli 1,5 milijona naročnikov na telekomunikacijske operaterje naslovilo izvensodne pozive k odpravi prakse enostranskega zviševanja cen in povračilu 200 milijonov evrov domnevno preplačanih računov. Če rešitve po mirni poti ne bo, bodo vložili odškodninske tožbe.(več)

KPK: Novela zakona o SDH pomembno priznanje glede pristojnosti komisije
V Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so pred sobotno uveljavitvijo novele zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH) zapisali, da so z novelo pridobili pomembno priznanje glede svojih pristojnosti pri obravnavi kršitev integritete in nasprotja interesov.(več)

Ministrstvo: Udeležba Graha Whatmougha v kampanji morebitno nasprotje interesov
Ministrstvo za pravosodje je v zvezi z udeležbo generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha v organiziranju referendumske kampanje o zakonu o RTVS ocenilo, da obstaja podlaga za obstoj okoliščin možnega nasprotja interesov. Sindikat novinarjev Slovenije pričakuje, da se bo Grah Whatmough umaknil iz organiziranja kampanje.(več)

Veljati je začel akt o digitalnih storitvah
Včeraj je začel veljati akt o digitalnih storitvah. Ta ponudnikom digitalnih storitev, kot so družbena omrežja in tržnice, postavlja jasne obveze za zaščito svojih uporabnikov pred nezakonitimi vsebinami, dezinformacijami in drugimi družbenimi tveganji. Nadzor nad izvajanjem akta si bodo delile Evropska komisija in države članice. V Sloveniji bo implementacija akta v pristojnosti vladne službe za digitalno preobrazbo.(več)