Dnevne zakonodajne novosti / 18. september 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 21 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Vlada zaostrila protikoronske ukrepe in pripravila nov zakonodajni paket
Tema dneva

Od jutri bo obvezno nositi maske tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so tržnice in mestna jedra. Poleg tega bodo morali učenci od 7. razreda naprej nositi maske tudi med poukom, prav tako vzgojitelji in učitelji. Čas obratovanja gostinskih lokalov se bo omejil. Vlada je tudi sklenila, da bo treba ob vstopu v delovne prostore meriti temperaturo, v načrtu pa je še zakonska podlaga, ki bo omogočila bolniško odsotnost do treh dni brez obiska zdravnika.(več)

Pripravljen osnutek petega paketa protikoronskih ukrepov
Vlada je pripravila osnutek petega paketa protikoronskih ukrepov. V njem naj bi med drugim predlagala dodatek za delo zaposlenih, ki so v neposrednem stiku z obolelimi s covidom-19, nadomestilo za starše mlajših otrok v karanteni, podaljšanje čakanja na delo za določene panoge ter ponovno izplačilo temeljnega dohodka prizadetim samozaposlenim.(več)

Vlada pri dvigu odmernega odstotka za pokojnine za štiriletno prehodno obdobje
Vlada podpira predlog novele pokojninskega zakona, ki so ga v zakonodajni postopek vložili v SAB in po katerem bi se prehodno obdobje za uveljavitev višjega odstotka za odmero pokojnine skrajšalo s šest na tri leta. Vendar vlada napoveduje dopolnila, tako da bo prehodno obdobje trajalo štiri leta.(več)

Na seji tudi o gospodarskih temah
Na včerajšnji redni seji je vlada med drugim tudi zamenjala vodstvo Spirita. Iz državnega proračuna je za protikoronske ukrepe razporedila 6,61 milijona evrov ter novelirala uredbo o ukrepih za odpravo motenj na trgu v vinskem sektorju. Sprejela je tudi operativni program odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode in mnenje k predlogu sprememb zakona o dohodnini.(več)

Državni svetniki podprli predlog rebalansa proračuna
Državni svet je podprl predlog rebalansa letošnjega proračuna. Komisiji za gospodarstvo, obrt, turizem in finance ter za lokalno samoupravo in regionalni razvoj in interesna skupina lokalnih interesov so predlog podprle, medtem ko ga komisija za kulturo, znanost, šolstvo in šport ni podprla, so sporočili iz DS.(več)

LMŠ, Levica, SD in SAB z usklajenimi dopolnili k rebalansu proračuna
Opozicijske LMŠ, Levica, SD in SAB so pripravile več dopolnil, ki jih bodo usklajene vložile k rebalansu letošnjega proračuna. Nanašajo se na področja javnega zdravstva, raziskav in razvoja, stanovanj, delovnih mest ter kulture. Ob predstavitvi dopolnil so bili poslanci omenjenih strank enotni, da smer, v katero ta vlada pelje državo, ni prava.(več)

SD skupaj s SAB vložili predlog zakona o slovenskih demografskih rezervah
Socialni demokrati so skupaj s SAB v parlamentarno proceduro vložili predlog zakona o slovenskih demografskih rezervah. Kot so pojasnili v SD, v primerjavi z vladnimi načrti predlagajo boljši način za plemenitenje denarja, namenjenega izključno za pokojninske potrebe po letu 2040, in za zavarovanje strateško pomembnih podjetij pred privatizacijo.(več)

V javni razpravi osnutek industrijske strategije 2021-2030
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je na osnovi predhodnih posvetov in sodelovanja z deležniki pripravilo osnutek Slovenske industrijske strategije 2021-2030 in ga poslalo v javno razpravo. S strategijo želijo postaviti usmeritve za nadaljnji razvoj industrije z vizijo, da industrija postane zelena, ustvarjalna in pametna.(več)

Akos glede sodbe o ničelni tarifi izpostavlja, da ta ni absolutno prepovedana
Na Akosu so po torkovi odločitvi Sodišča EU glede ponujanja storitev s t. i. ničelno tarifo izpostavili, da sodišče te tarife ni absolutno prepovedalo. Prepovedalo je le različno obravnavo podatkovnega prometa po izrabi zakupljene količine podatkov, so poudarili.(več)

Zavezništvo 22 evropskih mest zahteva strožja pravila za Airbnb
Zavezništvo 22 evropskih mest je EU pozvalo k vzpostavitvi strožjih pravil za spletno platformo za kratkotrajno oddajo domov Airbnb in podobne kratkoročne počitniške spletne platforme. V zavezništvu so namreč prepričani, da se zaradi njih zvišujejo cene nepremičnin, kar potiska lokalno prebivalstvo v nezavidljiv položaj.(več)