Dnevne zakonodajne novosti / 30. marec 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Prvi paket pomoči že velja, vlada pripravila novega
Tema dneva

Veljati je začel prvi paket zakonov, s katerimi poskuša država vsaj nekoliko omiliti posledice epidemije novega koronavirusa za gospodarstvo. Med drugim ne tečejo roki v sodnih, prekrškovnih in upravnih zadevah, prestavljen je tudi rok za davčne obračune. Uvedena je možnost odloga odplačevanja posojil za leto dni. Včeraj pa je vlada po dveh dneh zasedanj pripravila še obširen zakonski predlog, ki predvideva številne dodatne ukrepe, tudi 200 evrov kriznega dodatka. Novi zakon bi v DZ lahko sprejemali že sredi tedna.(več)

Prepovedano gibanje izven občine prebivališča
Od polnoči je prepovedano gibanje izven občine stalnega ali začasnega prebivališča. Prepovedano je tudi gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah ter dostop na javna mesta in površine, pri čemer odlok določa nekaj izjem. Na zaprtem javnem kraju pa je obvezna uporaba zaščitne maske ali nadomestka ter zaščitnih rokavic.(več)

Upokojenci lahko nakupujejo le še zjutraj
Na sobotni seji je vlada med drugim sklenila, da bodo nakupi v trgovinah od danes med 8. in 10. uro rezervirani izključno za ranljive skupine, kot so invalidi, starejši in nosečnice. Upokojenci bodo smeli po nakupe le v tem časovnem intervalu. Podaljšali so tudi prepoved opravljanja zračnih prevozov potnikov v Sloveniji.(več)

Vlada razširila nabor upravičencev do pomoči zaradi epidemije
Vlada je v novem protikoronskem zakonu razširila nabor upravičencev do pomoči zaradi epidemije. Poleg poslovnih subjektov in upokojencev, katerim je pomoč obljubila že pred dnevi, to zdaj napoveduje med drugim tudi študentom in prejemnikom denarne socialne pomoči. Višja je tudi skupna vrednost ukrepov, zdaj so ocenjeni na tri milijarde evrov.(več)

Funkcionarjem nižje plače, izpostavljenim uslužbencem dodatek
Novi vladni predlog predvideva nekatere ukrepe tudi na področju javnega sektorja. Med drugim prinaša znižanje plač nekaterim funkcionarjem za 30 odstotkov, za izpostavljene javne uslužbence pa nov dodatek za nevarnost in posebne obremenitve. Ocene finančnih posledic ukrepa minister za javno upravo Boštjan Koritnik še nima.(več)

V protikoronskem zakonu tudi dodatna pooblastila policiji
Predlog t. i. mega zakona za blaženje posledic epidemije predvideva tudi podelitev nekaterih novih pooblastil policiji, denimo za iskanje oseb. Med drugim bo lahko tudi spremljala lokacijo tistih, ki se bodo namesto za karanteno odločili za lastno karanteno in bodo za spremljanje podali soglasje, je pojasnil premier Janez Janša.(več)

Zamik rokov na področju množičnega vrednotenja nepremičnin
Vlada bo zaradi epidemije zamaknila roke na področju množičnega vrednotenja nepremičnin. Lastniki tako aprila še ne bodo dobili obvestil o novem vrednotenju. Nove vrednosti nepremičnin bodo v evidenci javno razvidne s 1. januarjem 2021. Odmera davka na promet nepremičnin medtem poteka neprekinjeno.(več)

Obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb
Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb, ki ga je vlada kot enega od ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije sprejela v soboto pozno ponoči, že velja. Od včeraj je treba vso opremo v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjskih stavbah razkužiti najmanj dvakrat dnevno.(več)

Hojs: Predlog za aktivacijo 37.a člena bomo dopolnili
Minister Aleš Hojs ima po posvetih v DZ o aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila, dober občutek. Predlog bodo dopolnili s pripombami in ga poslali poslanskim skupinam. Hojs računa, da bi že ta teden lahko stekel postopek v DZ.(več)

Severna Makedonija postala 30. članica Nata
Severna Makedonija je v petek uradno postala 30. članica zveze Nato, potem ko je ameriškemu State Departmentu izročila ratifikacijske listine. Vlada v Skopju je vstop pozdravila kot izpolnitev sanj generacij. Vstop so ob Natu pozdravile tudi ZDA in Slovenija.(več)